Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 07

Kaune liesis portugalų dainos

Laikinojoje sostinėje, vasaros amfiteatre, sekmadienį 18 val. bus galima išgirsti vienos ryškiausių naujosios kartos fado atlikėjų Joanos Amendoeiros (Portugalija) pasirodymą.
Joana Amendoeira
Joana Amendoeira / Koncerto organizatorių nuotr.

27-erių dainininkė su savo grupe Kaune jau koncertavo. Tačiau šįkart kartu su Portugalijos muzikantais pasirodys ir lietuviai – Pučiamųjų kvartetas bei Kristupo styginių kvartetas.

Santareno mieste Portugalijoje gimusi J.Amendoeira gerai žinoma ne tik gimtojoje šalyje, bet ir svetur. Ji laikoma viena žymiausių šios kartos fado atlikėjų. Pasak dainininkės, nors dainuodama ji nenutolsta nuo įprastos portugalų dainų tradicijos, bet nevengia ir eksperimentuoti. Todėl J.Amendoeiros ir grupės programoje fado dainos įgauna naujų atspindžių ir potėpių. Melancholiškas ir skausmingus išgyvenimus apdainuojančius arba pakilius ir žaismingus fado kūrinius J.Amendoeira atliks kartu su nuolatiniais savo palydovais – portugališka gitara grojančiu Petro Amendoeira, fado gitara grojančiu Pedro Pinhalu ir kontrabosistu Paulo Pazu.

 

Kartu su jais pirmą kartą gros ir Pučiamųjų orkestro ir Kristupo styginių kvarteto nariai: fleitininkas Giedrius Gelgotas, klarnetistas Andrius Žiūra, trimitu grojantis Arvydas Barzinskas, valtorna grojantis Paulius Lukauskas, smuikininkės Simona Venslovaitė, Inga Kuizinaitė, altu grojantis Tomas Savickas ir violončelininkas Domas Jakštas.

Kas yra fado?

 

Tradicinį portugalų muzikos žanrą nusakantis žodis „fado“ išvertus iš portugalų kalbos reiškia „lemtis“. Fado dainos – melancholiškos, jose dažniausiai apdainuojama meilė, išdavystė, mirtis ir neviltis, vandenynas. Fado dainas paprastai atlieka vienas dainininkas, dažniausiai moteris, o jai pritaria du gitaristai: vienas grojantis portugališka, o antrasis – klasikine gitara, Portugalijoje vadinama viola. Teigiama, kad fado žanras gimė Portugalijos sostinėje Lisabonoje. Viena iš versijų – kad fado dainos atkeliavo kartu su vergais iš Afrikos XIX a. Taip pat sakoma, jog pirmieji jas dainuoti pradėjo namų išsiilgę Portugalijos jūreiviai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius