Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 24

Kaune prigijo JAV prezidentų tradicija

Nors lietuviai JAV dažnai pavadina įvairių blogybių tėvyne, Kauno intelektualai įsitikinę, kad toks požiūris – pernelyg paviršutiniškas. Esą JAV gimė ir gimsta daug vertingų sumanymų, kuriuos verta perimti. Vienas tokių – prezidentinės bibliotekos-muziejai.
V.Adamkaus biblioteka-muziejus
V.Adamkaus biblioteka-muziejus / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Juose visuomenei pristatomi per visą prezidento gyvenimą sukaupti leidiniai, oficialūs dokumentai, apdovanojimai, meno kolekcijos, asmeninė korespondencija ir daiktai. Prezidentinės bibliotekos-muziejai yra ir aktyviai veikiantys kultūros, mokslo bei meno centrai.

Subrendo JAV

Kauno intelektualų, mokslininkų, visuomenės veikėjų galvose idėja steigti tokią įstaigą ir Lietuvoje pradėjo suktis maždaug prieš penkerius metus. Juolab, kad ir pats tinkamiausias kandidatas – prezidentas Valdas Adamkus – jai neprieštaravo.

Tarpukario Kaune augęs V.Adamkus (g. 1926 m.) pergyveno daugelį istorijos virsmų. Matė legendinės Sporto halės, kurioje vyko 1939 metų Europos krepšinio čempionatas, statybas, regėjo rusų, nacių okupacijas, jam teko pabuvoti DP (angl. „displased persons“, liet. „perkeltųjų asmenų“) stovyklose.

V.Adamkus įspūdingą politiko, aplinkosaugininko, visuomenininko ir sportininko karjerą pradėjo JAV. Grįžęs į Lietuvą, jis dvi kadencijas ėjo aukščiausio valstybės vadovo pareigas. Tiesa, kol nebuvo pasibaigusi antroji kadencija, viešumoje idėja įkurti jo biblioteką-muziejų nebuvo garsiai svarstoma.

Trys steigėjai

VšĮ „Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus“, kurios steigėjai – savivaldybė (perleidusi pastatą S.Daukanto gatvėje), Vytauto Didžiojo universitetas ir V.Adamkus, buvo įkurta vasarį.

Oficialus pristatymas visuomenei įvyko rugpjūčio pradžioje, surengus dailininko Rimo Čiurlionio parodą. Tai – pirmoji tokia biblioteka-muziejus Europoje. Ar ši amerikietiška tradicija ras atgarsį Lietuvoje ir kitose Europos šalyse – parodys laikas.

Amerikoje – gilios tradicijos

„Amerikoje jau yra susiformavusi gili istorinės atminties saugojimo per prezidentines bibliotekas kultūra. Dabartinis JAV prezidentas Barakas Obama dar nebaigė savo kadencijos, o du universitetai jau ginčijasi, kuris gaus teisę steigti jo biblioteką-muziejų. Gal jie taip prigijo todėl, kad amerikiečiai mažai turi pilių ir panašių istorinių objektų, kurių daug yra Senajame žemyne, todėl ieškojo savo nišos. O gal tokių bibliotekų steigimas yra tiesiog naujo tipo istorinės atminties saugojimo tradicija?“ – svarstė V.Adamkaus prezidentinės bibliotekos-muziejaus direktorius Arūnas Antanaitis.

Praėjusiame amžiuje net įstatymiškai buvo numatyta, kad  JAV vadovo archyvai paliekami prezidento vardo bibliotekai-muziejui. Šiuo metu jų veikia trylika.

Aukojo milijonus dolerių

Istorikas A.Antanaitis pabrėžė, kad bibliotekos-muziejaus stilius labai priklauso nuo paties prezidento asmenybės. Į pompastiką linkusių vadovų ir muziejai įspūdingi savo dydžiu, įrengimu, eksponatais.

Pavyzdžiui, buvusio Holivudo aktoriaus Ronaldo Reagano biblioteka Kalifornijoje įsikūrė erdvioje 40 hektarų ploto teritorijoje. Joje – Baltųjų rūmų kambarių kopijos, „Boeingas“, naikintuvas. Kai kurie asmenys muziejui paaukojo dešimtis milijonų dolerių.

Tuo tarpu ne tokio ryškaus ir įsimintino prezidento Williamo McKinley'io biblioteka-muziejus įsikūrė, palyginti, kukliame pastate.

Prezidentai – labai skirtingi

Po nepriklausomybės atkūrimo išrinkti Lietuvos prezidentai taip pat – labai skirtingi. Meno mecenato V.Adamkaus bibliotekoje vyksiančių renginių svarbiausia jungiamoji ašis – liberalios demokratija, švelnių rankų politika. Čia puikiai dera įvairūs kultūriniai renginiai, meno parodos.

Jei, pavyzdžiui, būtų steigiama ūkišku požiūriu į valstybės valdymą garsėjusio Algirdo Mykolo Brazausko biblioteka-muziejus, į jį turbūt galėtume eiti pasigrožėti medžioklės trofėjais, ragų kolekcijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius