Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 08

Kaune ruošiamas kaštonų gelbėjimo planas

Kaune nuspręsta gelbėti kaštonus, kuriuos paskutiniu metu ypač naikina iš Balkanų į Lietuvą atkeliavę kenkėjai. Šiandien miesto taryba patvirtino specialią programą, kuri leis pagerinti kaštonų būklę ir padės sunaikinti kenkėjus.
Kauniečių sugrėbti lapai iš karto buvo išvežti į katilinę, kur bus sudeginti.
kauniečiai grėbia kaštonų lapus / Sandros Vaškevičiūtės nuotr.

Kauno mieste auga daugiau nei 5 tūkst. kaštonų, t.y. apie 35 proc. visų miesto želdinių. Aplinkosaugos specialistai parinks 2-3 vietas miesto teritorijoje, kuriose taikys naikinančias priemones. Šiems darbams atlikti reikės beveik 10 tūkst. litų. Dvi iš galimų vietų yra Istorinės Prezidentūros kiemelis ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelis.

„Esame paskaičiavę, kad priemonės vienam medžiui apsaugoti per metus kainuotų apie 200 litų, o viso miesto kaštonams per metus prireiktų apie 500 tūkst. litų. Tai didelė suma ir neįsitikinę, kad  kenkėjo naikinimo priemonės tikrai yra efektyvios, negalime skirti tokių lėšų“, – sakė Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Kaštonų apsaugos programoje numatomi du medžių apsaugos būdai: lapų išvežimas ir feromoninės vabzdžių gaudyklės.

Nuo balandžio iki rugpjūčio pasirinktose vietose ant kaštonų lajų ir kamienų bus kabinamos feromonines vabzdžių gaudyklės, veikiančios tik kenkėjus. Ant kiekvieno medžio bus kabinama po dvi feromonines gaudykles lajų apačioje ir per sezoną du kartus keičiamas įdėklas. Taip pat bus tvirtinamos dvi feromoninės kamieninės gaudyklės, kurios bus apjuosiamos aplink kamieną. Lipnų šių gaudyklių paviršių teks atnaujinti specialiais klijais.

Šis metodas yra išskirtinai biologinis ir nekenksmingas nei žmonėms, nei gyvūnams, nei augalams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius