Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 27

Kaune skelbiama pastatų-vaiduoklių medžioklė

Parlamentarai sureagavo į siūlymus padidinti nekilnojamojo turto (NT) mokestį neprižiūrimų pastatų šeimininkams ir priėmė atitinkamas įstatymų pataisas, leidžiančias savivaldybėms taikyti iki 3 proc. NT mokestį. Tačiau baiminamasi, kad valdininkai, dėl paprasčiausio tingumo ar pamaloninti pastatų savininkų, vengs naudotis atsivėrusiomis galimybėmis priversti NT savininkus atsakingiau prižiūrėti savo nuosavybę.
Akcijos akimirkos
Vaiduoklis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Kauno miesto savivaldybė šiuo mokesčiu apmokestina vos kelias dešimtis komercinių pastatų „vaiduoklių“. Neapsikentę kauniečiai pradeda patys fotografuoti miesto vaizdą bjaurojančius statinius ir duomenis pateiks miesto merui“, – „Fluxus ministerijoje“ surengtoje spaudos teatralizuotoje spaudos konferencijoje teigė visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ narys Povilas Mačiulis.

Šiuo metu neprižiūrimų pastatų į sąrašą įtraukti tik apie 40 neprižiūrimų pastatų. Tačiau realybė kitokia – ne tik Kauno centre, bet ir atokesniuose rajonuose yra gausybė objektų, kurie ne tik gadina miesto estetinį vaizdą, bet ir kelia pavojų miestiečių sveikatai.

Todėl skelbiama kauniečių iniciatyva „Pagauk vaiduoklį“, kurios tikslas – papildyti Kauno miesto savivaldybės valdininkų turimą sąrašą. Į sąrašą nebus įrašyti gyvenamosios paskirties pastatai (individualūs namai, daugiabučiai ir pan.), nes šie statiniai nėra apmokestinami nekilnojamo turto mokesčiais. Iniciatyvos dalyviai kviečiami „medžioti“ tik komercinės ir valstybinės paskirties objektus.

Kaune esančių apleistų pastatų fotografijas (nurodydami statinio adresą) siųskite el. paštu kaunas@vieningaskaunas.lt arba talpinkite socialiniame tinkle „Facebook“.

Siekiama, jog visi pastatai „vaiduokliai“ būtų apmokestinti didesniu nekilnojamojo turto mokesčio tarifu, kuris nuo kitų metų sausio pirmos gali siekti iki 3 proc. pastato vertės. Pastatų savininkai arba ieškos būdų kaip tvarkyti esamus statinius arba turės gausiau papildyti miesto biudžetą.

Po visuomenininkų pastangų, neprižiūrimi pastatai mokės ne tik nekilnojamo turto mokestį. Šių metų birželio mėnesį Kauno miesto taryba priėmė sprendimą apleistų pastatų šeimininkams taikyti maksimalų leistiną valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifą, siekiantį 4 proc.

Anksčiau „Respublikos“ ir „Britanikos“ viešbučius valdančioms bendrovėms buvo taikomas 0,7 proc. dydžio valstybinės žemės nuomos mokestis (atitinkamai 20,7 tūkst. Lt ir 13,1 tūkst. Lt per metus). Dabar po miesto tarybos sprendimo mokestis minėtų pastatų savininkams išaugo atitinkamai iki 118,5 tūkst. Lt ir 74,8 tūkst. Lt per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius