Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 26

Kaune tarptautinėje konferencijoje diskutuojama apie skubiąją medicinos pagalbą ir jos perspektyvas

Skubioji medicinos pagalba – neatidėliotina medikų reakcija į ūmius susirgimus ir traumas, kai reikia nedelsiant diagnozuoti gyvybei pavojingas būkles, gaivinti ir stabilizuoti pacientus. Labiausiai tokios kompetencijos reikalingos ligoninių priėmimo ar skubiosios medicinos pagalbos skyriuose, rašoma SAM pranešime spaudai.
Greitosios medicinos pagalbos darbuotojai suteikia pagalbą Vilniaus Žvejų gatvėje automobilio partrenktam vaikui
Greitosios medicinos pagalbos darbuotojai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Lietuvoje skubiosios medicinos licencijos kol kas yra išduotos tik 48 gydytojams, tačiau jau imtasi veiksmų, kad šių specialistų skaičius augtų, tobulinamos sąlygos skubiosios medicinos paslaugoms teikti. Apie šios specializacijos gydytojų kasdienybės iššūkius ir veiklos perspektyvas gegužės 26–27 dienomis Kaune diskutuoja ir Lietuvos bei užsienio šalių medikai.

Skubioji medicina yra nauja besivystanti medicinos sritis Lietuvoje, pirmieji šios srities gydytojai pradėjo dirbti 2018 metais. Gydymo įstaigose, kuriose dar nėra skubiosios medicinos gydytojų, šias funkcijas atlieka kitų profesinių kvalifikacijų gydytojai – chirurgai, traumatologai ir pan. Tačiau, vadovaujantis kitų šalių patirtimi, ir Lietuvoje siekiama, jog skubiosios medicinos pagalbos skyriuose paslaugas teiktų specialiai šiam darbui ruošiami skubiosios medicinos gydytojai, gebantys savarankiškai suteikti plataus spektro būtinąją medicinos pagalbą pacientui.

„Ruošdami asmens sveikatos priežiūros įstaigų pertvarkos modelį, siekiame visiems Lietuvos gyventojams užtikrinti savalaikes ir kokybiškas skubiosios medicinos pagalbos paslaugas bei sudaryti saugias darbo sąlygas bei galimybę realizuoti savo šiuolaikinius gebėjimus sveikatos priežiūros specialistams“, – sakė konferencijoje „LitSEM202“ dalyvaujantis sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Pastaraisiais metais, bendradarbiaujant su skubiosios medicinos profesionalais, parengta skubiosios medicinos pagalbos organizavimo teisinė bazė: pagrindiniai teisės aktai, nustatantys reikalavimus skubiosios medicinos pagalbos skyrių personalui, jų kvalifikacijos tobulinimui, medicinos priemonėms, patalpoms, kokybės ir efektyvumo vertinimo rodikliai, darbo krūvio nustatymo rekomendacijos.

Siekiant pagerinti skubiosios medicinos pagalbos efektyvumą, kokybę ir saugą, atliepti pacientų ir personalo poreikius, sustiprinti pasirengimą grėsmėms, 2021 metais patvirtinti nauji reikalavimai skubiosios medicinos pagalbos skyrių patalpoms ir teritorijai. Pagal šiuos reikalavimus numatoma 2022–2027 metais modernizuoti skubiosios medicinos pagalbos skyrius iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo fondo ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų.

Kad skubiosios medicinos pagalbos specialistai išlaikytų ir tobulintų savo kompetenciją, planuojama per ateinančius penkerius metus investuoti į jų simuliacinius mokymus teikti pagalbą įvairių kritinių būklių atvejais, siekiant standartizuoti komandos veiksmus ir gydymo taktiką.

Be to, jau kitąmet numatyta perskaičiuoti skubiosios medicinos pagalbos paslaugų kainas bei tobulinti apmokėjimo modelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius