Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 12

Kauniečiai už šildymą vasarį mokės trečdaliu daugiau

Kovo viduryje Kauno daugiabučių namų gyventojai gaus didesnes sąskaitas už šilumą, suvartotą vasario mėnesį, iš anksto įspėja centralizuotai šilumą miestiečiams tiekianti bendrovė „Kauno energija“. Sąskaitos bus apie 28,7 proc. didesnės nei šių metų sausį ir apie 35,8 proc. didesnės nei praėjusių metų vasarį.
Katilinė
Katilinė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tikinama, kad sąskaitų padidėjimą lėmė itin šalti orai vasarį. Vidutinė oro temperatūra praėjusį mėnesį Kaune buvo -9,1 0C, kuri buvo 4,8 laipsnio žemesnė už vidutinę daugiametę vasario mėnesio oro temperatūrą ir net 6,2 laipsnio žemesnė už sausio mėnesio temperatūrą. Kelias vasario mėnesio dienas oro temperatūra buvo žemesnę -25 laipsniai šalčio. Dėl spaudusių šalčių, pastatuose buvo suvartota 25,3 proc. daugiau šilumos nei sausio mėnesį, tai esą pagrindinė sąskaitų padidėjimo priežastis.

Antroji didesnių sąskaitų priežastis – tai 2,74 proc. didesnė šilumos kaina, kuri buvo didesnė dėl padidėjusios perkamo kuro ir iš Kauno termofikacijos elektrinės perkamos šilumos kainos.

Tikimasi, kad šiltesnis kovas leis žmonėms atsikvėpti, nes jau nuo mėnesio antrosios dekados prognozuojama teigiama oro temperatūra ir šilumos vartojimo poreikis, tikėtina, bus ženkliai mažesnis. Be to, ir šilumos kaina kovo mėnesį yra šiek tiek mažesnė (0,74 proc.), todėl tikėtina, kad sąskaitos už kovo mėnesį suvartotą šilumą bus mažesnės.

Vidutinė vieno kvadratinio metro šildymo kaina šį vasarį buvo 8,15 Lt/kv. m su PVM. Sausio mėnesį ji buvo beveik dviem litais mažesnis: 6,33 Lt/ kv. m su PVM. Praėjusiųjų metų vasarį jis buvo 6,00 ir 6,22 Lt/ kv. m su PVM, priklausomai nuo to, kieno nuosavybė buvo pastatuose esantys šilumos punktai.

Brangiausiai mokama senuose daugiabučiuose

Kaip visada, akivaizdžiai skiriasi šilumos vartojimo tendencijos naujos statybos arba atnaujintuose ir senos statybos neatnaujintuose namuose. Naujos statybos namuose kvadratinio metro apšildymui vidutiniškai buvo suvartota 14,50 kilovatvalandės. Šildymo išlaidos šių namų gyventojams sudarė vidutiniškai po 281 litą vidutiniam 60 kv. m butui. Mažiausiai už šildymą vasario mėnesį mokės Ašmenos II-osios g. 37 namo gyventojai. Jų išlaidos vidutiniam 60 m² butui vidutiniškai sudarys tik 182 Lt.

Labai panašus energijos suvartojimas vieno kvadratinio metro apšildymui vasario mėnesį buvo ir visiškai atnaujintuose namuose – 14,51 kilovatvalandės. Šių namų gyventojams išlaidos už šildymą vasario mėnesį taip pat vidutiniškai sudarė po 281 litą standartiniam 60 m² ploto butui.

Ženkliai daugiau energijos vieno kvadratinio metro šildymui sunaudojama senos statybos (iki 1992 m.), neatnaujintuose namuose: po 25 ir daugiau kilovatvalandžių. Šių namų gyventojai už kvadratinio metro šildymą turi mokėti vidutiniškai po 8,15 ir daugiau litų. Vidutinės jų išlaidos 60 kv. m būstui šildyti sudarys 489 ir daugiau litų.

Daugiausia už 60 kv. m ploto buto šildymą vasario mėnesį turės mokėti Kauno senamiestyje esančio A. Jakšto g. 8 namo gyventojai. Jų butams šildyti buvo suvartota net 53,33 kilovatvalandės vienam kvadratiniam metrui šilumos energijos.

Tokių (vartojančių itin daug šilumos) namų Kaune yra apie 20. 60 kv. m ploto šildymas vasario mėnesį čia kainavo net 1034 litus, tačiau tokio dydžio butų šiame pastate nėra, visi butai gerokai mažesni. Be to, kai kurie šio pastato gyventojai gauna kompensacijas už šildymą, todėl jiems sąskaitos nebus tokios didelės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius