-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 05

Kauniečio pradinuko mama nesupranta: kam testuoti mokinius, jei mėginių ilgai niekas netiria?

Į mokyklas sugrįžę Kauno pradinukai pradėti testuoti kaupinių metodu. Tačiau vos startavęs, procesas, rodos, nevyksta sklandžiai – tyrimų atsakymų ilgai nesulaukiama. Bent jau taip tvirtina į redakciją besikreipusi vieno pradinuko mama: „Kokia yra pradinių klasių mokinių testavimo nauda, jei testai netiriami 4 dienas?“. Savivaldybės atstovai pripažįsta, kad būta problemų su laboratorijų pajėgomis.
Mokiniai
Mokiniai / Sauliaus Žiūros nuotr.

Pradinuko mama Neringa 15min papasakojo, kad pirmasis testas kaupinių metodu Kauno Juozo Grušo meno gimnazijoje buvo atliktas balandžio 29 dieną, tačiau jo atsakymų gegužės 3 dieną dar nebuvo gauta – E.sveikata portale vis dar skelbta, kad mėginys yra šaldytuve.

„Laukiama antradienio ar trečiadienio, kad, esant teigiamam testui, būtų galima „nurašyti“ žmonių sąmoningumo trūkumui, keliaujant savaitgalį aplankyti mamų?

Jeigu tiek laiko testai netiriami, ar įsivaizduojate, kiek, esant teigiamam atsakymui, žmonių galima buvo jau per tą laiką užkrėsti? Ketvirtadienį vėl bus daromas kitas testas, tai nesuprantu jų esmės, kai greitai netiriama. Ar mūsų vaikai bandomieji triušiai?“, – gegužės 3 dieną pyko į redakciją besikreipusi pradinuko mama.

Tyrimai laboratorijose vyksta pilnu tempu ir pagal planą.

Pasak jos, niekas neaiškina, per kiek laiko turi būti pateikti testų atsakymai. Nežinoma jai ir tai, kiek mokyklos mokinių tiek pat laiko nesulaukė tyrimų rezultatų.

Kitą dieną, gegužės 4-ąją, prisijungusi prie E.sveikatos portalo, Neringa sužinojo, kad jos vaiko mėginys pagaliau buvo ištirtas – praėjus 4 dienoms nuo jo paėmimo.

Užklausas dėl mokinių testavimo proceso ir ar stringa į klases sugrįžusių mokinių mėginių tyrimai 15min išsiuntė minimai Juozo Grušo meno mokyklai, Kauno miesto savivaldybei, Sveikatos apsaugos ministerijai ir Švietimo, mokslo bei sporto ministerijai. Pastaroji nukreipė į vietos valdžią, kaip ir mokyklos direktorė.

123RF.com nuotr./Mokykla
123RF.com nuotr./Mokykla

Per 4 dienas ištirta 1700 kaupinių

Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras 15min užsiminė, kad yra tam tikrų problemų su mėginius tiriančiomis laboratorijomis. Vėliau Kauno miesto savivaldybė pateikė raštišką atsakymą.

Kaip 15min tikino Kauno miesto savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Daiva Kuzminienė, tyrimai laboratorijose vyksta pilnu tempu ir pagal planą.

Praėjusią savaitę, vos per keturias dienas, Kaune buvo paimta ir ištirta 1700 kaupinių – tyrime dalyvavo gerokai virš 10,2 tūkst. mažųjų kauniečių, lankančių pradinio ugdymo įstaigas.

„Tarp jų turime apie 3 proc. teigiamų kaupinių atsakymų (nustatyta daugiau kaip pusšimtis sergančių COVID-19 – aut. past.). Šią savaitę iš visų miesto pradinių mokyklų planuojame paimti dar apie 2300 kaupinių. Toks skaičiaus padidėjimas džiugina ir rodo, kad po pirmosios savaitės išaugo ir norinčiųjų profilaktiškai tirtis skaičius“, – įvardijo savivaldybės atstovė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Testavimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Testavimas

Ji paaiškino, kad šiuo metu duomenų atnaujinimas E.sveikatos sistemoje šiek tiek vėluoja, kadangi testavimo apimtys ir tempai yra itin dideli, tačiau nustačius teigiamus atvejus kaupiniuose, mažamečių tėveliai neva nedelsiant informuojami apie tai trumpąja SMS žinute.

„Suprantame dėl to kylantį nerimą. Norint užtikrinti greitesnį ir sklandesnį procesą – mokyklų bendruomenių informavimo ir kaupinių testavimo – buvo perskirstyti laboratorijoms tenkantys krūviai“, – teigė D.Kuzminienė.

Ištirti turi per parą

Tyrimai kaupiniais vyksta visose Kauno mokyklose, kurios vykdo pradinio ugdymo programas.

Jose dirba paskirtas visuomenės sveikatos specialistas, kuris užtikrina, kad kaupinių tyrimą vaikai atliktų teisingai, o ėminių registracija būtų vykdoma tinkamai.

Surinkti ėminiai pristatomi tyrimus atliekančioms laboratorijoms ir analizuojami.

Nustatyta daugiau kaip pusšimtis sergančių COVID-19.

Profilaktiniai tyrimai Kaune dėl COVID-19 reguliariai atliekami kas 7 dienas.

Vadinasi, jei vaikai buvo ištestuoti antradienį – jie vėl bus testuojami kitą antradienį, o toks procesas tęsis iki pat mokslo metų pabaigos.

„Tuo atveju, jei viename iš klasės kaupinių bus aptiktas COVID-19 virusas, visų tiriamųjų tėveliai nedelsiant apie tai bus informuojami SMS žinute, o tiesioginį kontaktą turėjusiems asmenims – mokytojams, mokiniams, tėveliams ar kitiems artimiesiems – bus privaloma 10–14 dienų izoliacija arba rekomenduojama per 48 valandas savanoriškai išsitirti Kauno mobiliajame punkte dėl koronavirusinės infekcijos vadinamuoju PGR testu iš nosiaryklės.

Pasirinkus pastarąjį variantą, jei visų kaupinyje buvusių asmenų tyrimai bus neigiami, mažamečiai galės sugrįžti į klasę tęsti mokslų ir bus toliau reguliariai testuojami kaupinių metodu.

Nenorintieji atlikti PGR tyrimo ar susirgusieji koronavirusine infekcija bent dvi savaites privalės izoliuotis ir galės mokslus tęsti nuotoliniu būdu“, – procesą nupasakojo savivaldybės atstovė.

Paklausta, per kiek laiko nuo mėginių paėmimo turi būti pateikiami tyrimo atsakymai, ji įvardijo, kad per parą.

Tačiau dėl didelių tyrimų imčių procesai išties trunka ilgiau.

„Matydami, kad miesto laboratorijos nevienodai susidorojo su dideliais kiekiais – perskirstėme joms tenkančius krūvius. Tikimės, kad bus išspręsta duomenų atnaujinimo problema, o laboratorijos ir toliau susidoros su atkeliaujančiais ėminiais“, – kad problema sprendžiama, patikino D.Kuzminienė.

Kaip ji paaiškino, Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija paskirsto visos šalies kaupinius tyrimus atliekančioms laboratorijoms. Paimtus tyrimus į laboratorijas pristato savivaldybės paskirti darbuotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius