-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 21

Kauniečių kantrybė išseko: dėl sklindančio dvoko grasina užtverti įvažiavimus į gamyklą

Neapsikentę iš Kauno mechaninio biologinio atliekų apdorojimo gamyklos (MBA) sklindančio nepakeliamo dvoko, Ramučių gyventojai susirinko į mitingą. Atkreipti dėmesį jie siekė užsidėję dujokaukes ir nešini plakatais. MBA laikinoji direktorė tikino ieškanti sprendimo – pagalbos laukiama iš Vokietijos ekspertų. Susirinkusieji žadėjo imtis griežtesnių veiksmų – užblokuoti įvažiavimus į gamyklą.
Dėl sklindančio kvapo Ramučių gyventojai susirinko į protestą
Dėl sklindančio kvapo Ramučių gyventojai susirinko į protestą / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Kauno MBA kaimynystėje įsikūrę gyventojai privesti kęsti stiprų kvapą, atsiradusį po gamyklos atidarymo. Paprastai kvapai pasklinda naktį arba anksti ryte ir trunka nuo 10 minučių iki valandos. Pasak Ramučių bendruomenės narių, kvapas toks intensyvus, kad žadina net miegant uždarius langus.

Pasak Ramučių bendruomenės narių, kvapas toks intensyvus, kad žadina net miegant uždarius langus.

15min MBA laikinoji direktorė Ingrida Valavičienė teigė, kad susitikimo tikslas – supažindinti žmones su įmonės veikla. Susirinkusieji buvo pakviesti į ekskursiją ir galėjo iš arčiau pamatyti gamykloje vykstančius procesus. Tiesa, atliekų apdorojimo patalpose dvokas buvo toks stiprus, kad net ištvermingiausieji patalpose išbuvo vos kelias minutes.

Nėra ko stebėtis kvapu

„Atvykote į Kauno regiono atliekų apdorojimo įmonę, tai dėl to turbūt ir stebėtis, kad stovi kalnai atliekų ir įvažiuoja mašinos, kurios smirda, nereiktų. Deja, kepam ne bulkutes, o užsiimam atliekų apdorojimu“, – susitikimo pradžioje rėžė direktorė.

„Galėsit įsitikinti, kad neturim kraniuko, kurį naktimis atsukam, o kai jūs paprašot – užsukam“, – į gyventojų kritiką atsakė I.Valavičienė.

Kauno MBA per dieną išrūšiuojama daugiau kaip 500 tonų atliekų. Tai – atliekos, kurių neišrūšiuoja regiono gyventojai. I.Valavičienė paaiškino, kad darbas gamykloje vyksta nuolatos. Visų pirma, atliekos paskirstomos į dvi dalis: biologinę ir mechaninę. Visas procese esantis oras patenka į valymo sistemą, kurioje, pašalinus amoniaką, patenka į biofiltrą.

Atliekos purškiamos probiotikais, kuriose esančios gerosios bakterijos naikina blogą kvapą. Remiantis veiksmų planu, neseniai pastatytas 35 metrų aukščio kaminas, tačiau sprendimas, direktorės teigimu, nepasitvirtino.

„Prieš statant kaminą sakėme, nors nelabai kas norėjo girdėti, kad tai nėra problemos sprendimas. Siūlėme kitus būdus, bet mūsų nesiklausė. Deja, išleidome didžiulius pinigus“, – dėstė direktorė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Dėl sklindančio kvapo Ramučių gyventojai susirinko į protestą
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Dėl sklindančio kvapo Ramučių gyventojai susirinko į protestą

Ieško sprendimų

I.Valavičienė susirinkusius tikino, kad įmonė ieško būdų, kaip sumažinti sklindantį kvapą. Rugsėjo pradžioje MBA kvietimu atvyks nepriklausomi ekspertai iš Vokietijos, kurie įvertins visą kompostavimo procesą. Tikimasi, kad specialistai pateiks rekomendacijų, kuriomis remiantis bus galima problemą išspręsti.

Į gyventojo pastabą, kad gamyklos teritorijoje stovi kalnai smirdinčių šiukšlių, direktorė atsakė trumpai: „O ką jūs mums siūlot? Kur laikyti?“

Susitikime I.Valavičienė pripažino, kad statant MBA buvo pasirinkta netinkama vieta, tačiau pridūrė, kad šiame procese ji nedalyvavo, todėl ir komentuoti negali.

Atliekų apdorojimas automatizuotas

Susitikime dalyvavęs ir ekskursiją gamyklos patalpose surengęs gamybos vadovas Žilvinas Stanaitis pasakojo, kad procesai, vykstantys MBA, yra automatizuoti ir kontroliuojami kompiuteriu. Gyventojo paklaustas, ar naktį buvo užfiksuotas gedimas, nes nuo pasklidusio kvapo pabudo net vaikai, jis teigė, kad sistemoje trikdžių užfiksuota nebuvo.

Ramučių gyventojus nustebino žinia, kad prieš atliekant aplinkosaugininkų patikrinimus įmonė yra informuojama. Tai išgirdę vieni aikčiojo, o kai kurie garsiai išreiškė nepasitenkinimą. Minioje pasigirdo nuomonių, kad tikriausiai prieš patikrinimą MBA imasi vienkartinių veiksmų.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Dėl sklindančio kvapo Ramučių gyventojai susirinko į protestą
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Dėl sklindančio kvapo Ramučių gyventojai susirinko į protestą

Sprendimą priims dalininkai

Kauno rajono savivaldybės aplinkos skyriaus vedėjas Darius Šlapikas teigė, kad situacija yra žinoma ir tikino, kad gyventojų žinutę perduos MBA dalininkams, kurie ir spręs, kokių veiksmų reikėtų imtis. Valdininkų neveiklumu nusivylusius žmones jis ragino palaukti nepriklausomų ekspertų išvadų.

„Žingsnis po žingsnio lipame į kalną. Tikrai tai, ką įsipareigojome veiksmų planu, to ir laikomės“, – sakė D.Šlapikas.

Ramučių seniūnaitis Darius Merkšaitis laikėsi kitokios nuomonės. 15min jis teigė, kad situacija tik blogėja. Jo teigimu, jeigu procesas vyktų sklandžiai, tai ir kvapo nebūtų.

„Kvapas labai padažnėjo. Jie sako, kad lipa į kalną ir tobulėja, mes sakom, kad yra priešingai – jie leidžiasi tik žemyn“, – kritikos negailėjo D.Merkšaitis.

Seniūnaičio teigimu, gyventojai ilgiau kentėti nenusiteikę, todėl planuoja imtis griežtesnių priemonių – blokuoti šiukšliavežių įvažiavimą į MBA teritoriją.

„Kito kelio nėra, jeigu valdžia negirdi. Tikimės valdžios veiksmų, taip nuodijami žmonės negali būti“, – 15min kalbėjo D.Merkšaitis.

Nerimą kelia poveikis sveikatai

Ramučiuose gyvenanti Asta Stuopelienė atskleidė, kad pradėjus veikti MBA, padažnėjo susirgimų, o jautresnius žmones sklindantis nemalonus kvapas pykina. Moters teigimu, vaikams dažnai pasireiškia alergijos, atsiranda išbėrimų. Gyventoja nerimauja, kad gali padažnėti vėžinių susirgimų.

Ramučiuose gyvenanti Asta Stuopelienė atskleidė, kad pradėjus veikti MBA, padažnėjo susirgimų, o jautresnius žmones sklindantis nemalonus kvapas pykina.

Kritikos nepageidaujamam kaimynui atvykusi išsakyti Greta Varnaitė-Venskienė pasakojo, kad didžiausias kvapas sklinda atidarius gamyklos duris. Be to, lankydamasi patalpose ji pastebėjo, jog patikrinti tokią įmonę iš vidaus yra neįmanoma, todėl neaišku ar visi įrenginiai veikia tinkamai.

15min moteris sakė netikinti, kad atliekas tvarkanti įmonė bus uždaryta, tačiau pabrėžė, kad ją statyti šioje vietoje buvo klaida. Paklausus, pašnekovė patikino, kad išsikraustyti iš Ramučių neketina ir imsis visų veiksmų, kad dabartinė situacija pasikeistų.

„Paniškai bijai kiekvieno ryto ir kiekvieno vakaro, kai pasklinda kvapas“, – mintimis dalijosi G.Varnaitė-Venskienė.

Ramučiuose ilgus metus gyvenanti Virginija Sakalauskienė pastebėjo kitą problemą – dėl kaimynystėje įsikūrusios atliekų tvarkymo įmonės gyvenvietėje ne tik sumažėjo nekilnojamo turto vertė, bet ir norinčiųjų čia įsikurti.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Dėl sklindančio kvapo Ramučių gyventojai susirinko į protestą
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Dėl sklindančio kvapo Ramučių gyventojai susirinko į protestą

Kaminas problemos neišsprendė

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno agentūros vedėja Jurgita Sadauskaitė 15min pasakojo, kad anksčiau MBA turimas leidimas neatitiko įrenginio dalies, todėl įmonė įpareigota pastatyti kaminą. Kitų technologinių pažeidimų MBA neužfiksuota. Vis dėlto blogas kvapas ir toliau pasiekia aplinkinių vietovių gyventojus.

„MBA yra atliekami planiniai ir neplaniniai darbai, duomenys analizuojami laboratorijoje. Sulaukus daugybės gyventojų skundų, paskutinį kartą matavimai ore buvo atlikti rugpjūčio 6–7 dienomis. Nustatyta, kad sieros vandenilis ir amoniakas nustatytų ribinių verčių neviršijo. Dėl kitų dalelių tyrimas atliekamas laboratorijoje ir rezultatų dar nėra.

Kvapą vertina Visuomenės sveikatos centras. Esame jiems parašę, kad iš savo pusės jau viską atlikome. Tikimės, kad jie atliks patikrinimą. Anksčiau buvo problemų dėl ventiliacinių angų, pro kurias skverbėsi kvapas, bet dabar jų nebėra“, – 15min teigė J.Sadauskaitė.

Aplinkosaugininkė atkreipė dėmesį, kad MBA teritorijoje stūksantys atliekų kalnai – tai mūsų visų šiukšlės, todėl ir problema bendra. J.Sadauskaitės teigimu, viena įmonės direktorė negali išspręsti problemos, reikalingas dalininkų susitikimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius