Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kauno apskrityje išaugo graužikų platinamų susirgimų skaičius

Žiurkė
L.T. nuotr. / Žiurkė
Šaltinis: BNS
0
A A

Kauno apskrityje per 9 šių metų mėnesius išaugo graužikų platinamų susirgimų skaičius, penktadienį pranešė Kauno visuomenės sveikatos centras.

Iki spalio Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai užregistravo 73 jersiniozės ir vieną leptospirozės atvejį. Per tą patį laikotarpį pernai buvo registruoti 63 jersiniozės ir vienas tuliaremijos atvejis.

Graužikai platina tokias ligas kaip jersiniozę, leptospirozę, tuliaremiją, trichineliozę, salmoneliozę, hemoraginę karštligę ar marą.

Lietuvoje iš jų dažniausiai sergama jersinioze, nustatomi pavieniai leptospirozės, tuliaremijos atvejai. Paprastai sergama šaltuoju metų laikotarpiu.

Kaip BNS sakė Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Irina Bulsienė, jersiniozė - tai jersinijų sukeliama ūminė žarnyno užkrečiamoji liga. Šios bakterijos atsparios šalčiui, ilgai išgyvena ir dauginasi ant daržovių bei vaisių, laikomų vėsiuose rūsiuose, saugyklose ir šaldytuvuose.

Tuo metu ūminės užkrečiamosios ligos leptospirozės sukėlėjas ant pažeistos odos patenka iš vandens arba dirvožemio, maudantis ir dirbant įvairius lauko darbus, ypač šienaujant šlapiose pievose ir susiraižius viksvomis basas kojas.

Tuliaremijos sukėlėjas į žmogaus organizmą gali patekti per odą (net per nepakenktą) ar gleivines (ypač akių), lupant sergančio gyvulio kailį, tvarkant skerdieną, įkandus erkėms, uodams ar sparvoms.

Graužikų platinamų ligų galima išvengti sukuriant graužikams netinkamas gyvenimo sąlygas arba naikinant graužikų populiaciją.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė pataria laikyti maistą graužikams neprieinamoje vietoje ar taroje, pašalinti supuvusias daržoves, tinkamai prižiūrėti maisto ruošimo ir laikymo patalpas - jos turi būti sandarios, nevartoti graužikų apgadintų maisto produktų, daržoves rūpestingai plauti ir tinkamai termiškai apdoroti, nušienauti žolę, pašalinti buitines atliekas.

Pasak specialistės, taip pat svarbu vartoti tik saugų geriamąjį vandenį, neleisti vaikams liesti negyvų ar sergančių gyvūnų, saugotis kraujasiurbių nariuotakojų, naudoti asmenines apsaugos priemones ir laikytis asmens higienos dirbant žemės ūkio darbus (ypač pastebėjus kritusių graužikų), lupant sumedžiotų gyvūnų (ypač kiškių) kailius ir dorojant skerdieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.
Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie 15min