Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2021 12 09

Kauno apylinkės teisme įtvirtinta nulinė dovanų tolerancija – privalo pakakti algos

Kauno apylinkės teisme paminėta Tarptautinė antikorupcijos diena. Renginio metu pranešimus skaitė šio teismo pirmininkas Arūnas Purvainis bei teismo Antikorupcinės komisijos pirmininkė teisėja Vaida Motiejūnienė. Anot jų, netolerancija korupcijai didėja. Teisme netgi įtvirtinta nulinė dovanų tolerancija – teismo darbuotojai gauna darbo užmokestį ir jokio papildomo atlygio, net dovanų, negali būti.
Kauno apylinkės teismas
Kauno apylinkės teismas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Teismo pirmininkas A.Purvainis, pradėdamas minėjimą, pasveikino teismo darbuotojus, padėkojo Kauno apylinkės teismo Antikorupcinei komisijai bei jos pirmininkei V.Motiejūnienei už dedamas ypatingai didžiules pastangas kokybiškai įgyvendinant numatytas priemones korupcijos prevencijai Kauno apylinkės teisme.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apylinkės teismas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apylinkės teismas

Padėkos žodžius teismo pirmininkas skyrė ir tiems teismo darbuotojams, kurie neliko abejingi, kai pastebėjo ir sužinojo faktus ar pateko į tam tikrą aplinką, sudarančią prielaidas piktnaudžiauti įgaliojimais, siekiant sau ar kitiems naudos (arba tiesiog korupcijai pasireikšti) ir veikė ryžtingai, kad būtų užkirstas kelias bet kokiai korupcijos pasireiškimo galimybei, taip pat noriai įsitraukė į priemonių korupcijos prevencijai įgyvendinimą teisme, – teigiama Kauno apylinkės teismo išplatintame pranešime spaudai.

„Tikiu, kad jūsų visų darbu ir pastangomis užtikrinamos priemonės korupcijos prevencijai teisme ir ateityje leis pasiekti, kad kiekvieno mūsų korupcijos netolerancijos suvokimas bus dar stipresnis ir paskatins mūsų teismo bendruomenę dar labiau susimąstyti ir susitelkti kovai su galimos korupcijos apraiškomis. Drauge mes tikrai galime nuveikti šioje srityje dar daugiau tam, kad Kauno apylinkės teismas būtų viena iš skaidriausių valstybės institucijų“, – pabrėžė teismo vadovas.

Kauno apylinkės teismo nuotr./Kauno apylinkės teismo darbuotojai
Kauno apylinkės teismo nuotr./Kauno apylinkės teismo darbuotojai

Pasveikinęs teismo darbuotojus, teismo pirmininkas taip pat pristatė nuo 2022 metų sausio 1 dienos įsigaliosiantį naująjį Korupcijos prevencijos įstatymą, kuris, pirmininko manymu, turėtų sudaryti galimybes realesnei korupcijos prevencijai ir efektyvesniam priemonių šioje srityje įgyvendinimui teisme.

Minėjimo metu Antikorupcinės komisijos pirmininkė V.Motiejūnienė taip pat padėkojo už idėjas, atliktus darbus, už iniciatyvas Antikorupcinės komisijos nariams bei darbuotojams: „Dėkoju teismo darbuotojams, kurie savo elgesiu, pranešdami apie galimo korupcinio pobūdžio atvejus, prisideda prie antikorupcinės aplinkos kūrimo, skatina nepakantumą korupcinio elgesio apraiškoms.“

Ji teismo darbuotojams priminė korupcijos sąvoką, pristatė teismo Antikorupcinės komisijos sudėtį, jos funkcijas, tikslus ir uždavinius, įgyvendintas priemones ir nuveiktus darbus, aptarė pranešimo apie sužinotą korupcinio pobūdžio veiką ar prielaidas korupcijai pasireikšti būdus.

„Kauno apylinkės teisme, siekiant išvengti korupcinio pobūdžio veikų pasireiškimo, korupcijos priežasčių nustatymui, sąlygų atskleidimui ir šalinimui, visais 2021 metais buvo kryptingai siekiama sukurti ilgalaikę, veiksmingą korupcijos prevencijos ir jos kontrolės sistemą, stiprinti teismo darbuotojų atsparumą korupcijos apraiškoms“, – teigė V.Motiejūnienė.

Priemonės korupcijos apraiškoms mažinti

Kauno apylinkės teisme yra numatytos ir įgyvendinamos veiksmingos priemonės korupcijos pasireiškimo tikimybei mažinti: įstaigoje yra sudaryta Antikorupcinė komisija, kuri, vadovaujantis Teisėjų tarybos patvirtina Korupcijos pasireiškimo tikimybės teismuose nustatymo metodika, atlieka korupcijos pasireiškimo tikimybės analizę ir pateikia išvadas teismo pirmininkui, atlieka teismo vidaus teisės aktų antikorupcinį vertinimą, teikia pasiūlymus teismo vadovui dėl nustatytų rizikos veiksnių šalinimo ir kt.

Teisme sistemingai (2-3 kartus per metus), bendradarbiaujant su Specialiųjų tyrimų tarnyba, organizuojami tiksliniai atsparumo korupcijai mokymai visiems teismo darbuotojams, siekiant užtikrinti nuolatinį vadovų ir darbuotojų kompetencijos tobulinimą korupcijos prevencijos srityje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis

Dovanų taisyklės

Kauno apylinkės teisme trečiajame šių metų ketvirtyje buvo priimtos ir įgyvendintos naujos priemonės korupcijos apraiškoms mažinti.

Teisme įtvirtino „nulinę dovanų toleranciją“.

Įgyvendinant teismo iškeltus tikslus korupcijos prevencijos srityje, vadovaujantis Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymu, parengtos ir 2021 metų gegužės 28 dieną teismo pirmininko įsakymu patvirtintos Kauno apylinkės teismo gautų dovanų priėmimo, perdavimo, registravimo, įvertinimo ir saugojimo taisyklės, nustatančios teismo teisėjų, valstybės tarnautojų ir darbuotojų gautų dovanų priėmimo, perdavimo, registravimo, įvertinimo ir saugojimo tvarką.

Minėtos taisyklės teisme įtvirtino „nulinę dovanų toleranciją“ – tai reiškia, kad teismo darbuotojai, vykdydami jiems pavestas funkcijas, gauna darbo užmokestį ir jokio papildomo atlygio (dovanų (išskyrus dovanas, gautas pagal įstatymą), nuolaidų, lengvatų ir pan.) gauti neturi teisės.

Taisyklėse apibrėžiamos Antikorupcinės komisijos funkcijos ir sprendimų priėmimo tvarka, dovanų vertinimo tvarka, taip pat sukurtas Dovanų apskaitos registras.

2021 metų birželio 28 dieną teismo pirmininko įsakymu taip pat buvo pakeistas Kauno apylinkės teismo korupcijos pasireiškimo tikimybės nustatymo Kauno apylinkės teisme tvarkos aprašas, kuriuo savo veikloje vadovaujasi Antikorupcinė komisija ir kuriame numatyta tvarka ir terminai dėl teismo veiklos sričių ir jose veikiančių išorinių, vidinių ar individualių rizikos veiksnių, galinčių sudaryti prielaidas atsirasti korupcijai, nustatymo, taip pat prevencijos priemonių šių sričių veiklos vertinimo metu nustatytiems rizikos veiksniams valdyti ar pašalinti įgyvendinimo.

Šių naujų teisės aktų tikslas ir toliau palaikyti ir gerinti antikorupcinę aplinką Kauno apylinkės teisme.

Prevencinės priemonės efektyvios

Įstaigoje atlikus tyrimą, siekiant nustatyti teismo teisėjų, valstybės tarnautojų ir darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartį bendrą požiūrį į korupciją ir (ne)tolerancijos korupcijai lygį ir įvertinus apklausos rezultatus paaiškėjo, kad netolerancijos lygis yra pakankamai aukštas ir per pusmetį padidėjo 1,7 procentais (2021 metų III ketv. – 77,7 procentai, 2020 metų IV ketv. – 76 procentai).

2021 metais korupcinio pobūdžio veikų pasireiškimo tikimybė (respondentų nuomone) yra maža.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apylinkės teismas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apylinkės teismas

Pastebėtina, kad apklausoje dalyvavusių darbuotojų, žinančių apie Kauno apylinkės teisme vykdomas korupcijos prevencijos priemones, skaičius padidėjo beveik 20 procentų: 2021 metais – 76,5 procentai, o 2020 metais buvo tik 56,8 procentai.

Lyginant su 2020 metų rezultatais, šiemet daugiau (daugiau nei 10 procentų) darbuotojų mano, kad kyšio siūlymo situacija teisme nėra paplitusi.

Visi atsakiusieji žino, kur kreiptis, esant korupcijos apraiškoms ir dažnu atveju kreiptųsi į Antikorupcinę komisiją ar jos pirmininkę, teismo vadovą, darbuotojai yra susipažinę su vidaus teisės aktais, kas rodo tinkamai ir laiku vykdomą darbuotojų švietimą.

2021 metais korupcinio pobūdžio veikų pasireiškimo tikimybė (respondentų nuomone) yra maža.

Antikorupcinės komisijos pirmininkės nuomone, dauguma įgyvendintų priemonių korupcijos apraiškoms mažinti pasiteisino ir yra veiksmingos, todėl jos bus vykdomos toliau bei siekiama iškeltų tikslų – nulinės tolerancijos korupcijai ir pasitikėjimo teismu, kaip teisingumą vykdančia institucija, didinimo.

Pasidžiaugtina ir tuo, kad Kauno apylinkės teismas, be visų įgyvendintų priemonių, šių metų lapkričio 25 dieną įgijo „Skaidrumo akademijos“ projekto, kurio iniciatorius – Lietuvos Respublikos Prezidentas, organizatorius Specialiųjų tyrimų tarnyba, dalyvio statusą. Šalies vadovo iniciatyva „Skaidrumo akademija“ startavo prieš metus – subūrė įvairių sričių ekspertus bendrai veiklai: dalijimuisi gerąja patirtimi antikorupcijos švietimo ir įgyvendinimo srityje.

„Dauguma įgyvendintų priemonių, kuriomis siekiama stiprinti teismo darbuotojų atsparumą korupcijos apraiškoms, bus laikomos prioritetinėmis ir kitų metų įstaigos vykdomos prevencinės veiklos priemonėmis, kuriomis toliau bus siekiama nulinės tolerancijos korupcijos apraiškoms“, – patikino teisėja V.Motiejūnienė.

Minėjimo pabaigoje teismo pirmininkas darbuotojams palinkėjo netoleruoti korupcijos, nelikti abejingais pastebėjus bet kokį piktnaudžiavimą įgaliojimais ar kitokio pobūdžio prielaidas korupcijai pasireikšti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius