Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 21

Kauno architektų vaizduotė be ribų

Kauno pilies atstatymas ir piliavietės sutvarkymas sukėlė daug ginčų. Architektai siūlo kauniečiams susipažinti su konkursiniais projektais, skirtais sutvarkyti Kauno piliavietę ir ją supančias teritorijas. Kai kurių architektų vaizdiniai – drąsūs ir netikėti.
Architektai siūlo pagyvinti naktinį pilies vaizdą.
Architektai siūlo pagyvinti naktinį pilies vaizdą. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno Architektų namuose galima susipažinti su šešiais Kauno piliavietės sutvarkymo projektais. Vienas savičiausių yra „Kryžės“ projektas: jo autoriai pabrėžia ne tiek pilies, kiek Nemuno ir Neries santakos reikšmę Kauno istorijai.

Siūloma iš tamsių medžiagų – juodo smėlio, tokios pat spalvos medžio ir akmenų sukurti pilį supančią dangą, kurioje vyktų miesto renginiai. Ši tamsi erdvė pavadinta  „Istorijos šešėliu“.
Kitame projekte siūloma naktį rodyti holografinį pilies vaizdą.

Pagal architektų sumanymus, pertvarkius pilį supančią teritoriją, atsirastų nauja, unikali erdvė kultūros ir pramogų renginiams. Daugumoje projektų siūloma aplink pilį sukurti akmenimis ar kita danga grįstą aikštę, net amfiteatrą

Originalus, nors daug investicijų reikalaujantis yra „Santakos žiedo“ projektas, pagal kurį numatoma po aikšte įrengti kavinę, biblioteką, skaityklą.

Architektai varžosi vienas per kitą aiškindami, kaip panaudoti geografinę Kauno pilies padėtį, dviejų upių santakos artumą. Siūloma atkurti viduramžiais buvusį gynybinį, vandens sklidiną griovį, o prie pilies net įrengti mažų laivų prieplauką.

Vandenį galima panaudoti ir kuriant poilsio zonas: virš upės pastatyti pontonines terasas, apžvalgos taką.

Dar vieno projekto autoriai siūlo atgaivinti vieną iš istorinių pilies paskirčių: netoliese įrengti turgaus aikštę. Viduramžiais prie gynybinių pilių būdavo didesnių ar mažesnių turgaviečių.

Konkurso Kauno piliavietei ir aplinkinei teritorijai sutvarkyti skirti projektiniai darbai eksponuojami Architektų namuose (Vilniaus g). Juos apžiūrėti gali visi norintieji. Nuomonę apie projektus bus galima pareikšti lapkričio 24 d. 13 val. Ryšių istorijos muziejuje vyksiančiame viešame svarstyme. Architektų namuose darbai visuomenei bus rodomi iki gruodžio 16 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius