Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 06

Kauno daugiabučiuose – naudotų baterijų surinkimo punktai

Kauniečiams nebereikia sukti galvos, kur atsikratyti naudotomis baterijomis ir galvaniniais elementais. Pusšimtyje miesto daugiabučių pavojingų ir nepavojingų atliekų tvarkytoja bendrovė „Žalvaris“ įrengė specialias tam skirtas dėžutes.
Naudotos baterijos
Naudotos baterijos / „Žalvario“ nuotr.

„Šiuo projektu norime paskatinti gyventojus tinkamai atsikratyti pavojingomis atliekomis – kaip tik nebeveikiančios baterijos tokios ir yra. Sakoma, kad naujoves neretai būna sunkoka įsisavinti, todėl mes norime šį procesą palengvinti ir padėti žmonėms priprasti rūpintis savo aplinka. Visiems tai – dar vienas žingsnis atsakingo rūšiavimo link“, – teigė „Žalvario“ komercijos direktorius Sigitas Ašmonas.

Specialiosios dėžutės, į kurias kauniečiai gali mesti nebenaudojamas baterijas, šiuo metu stovi 50-ies Kauno miesto daugiabučių laiptinėse. Tai – dar viena Lietuvos baterijų surinkimo tinklo dalis. Šis tinklas, įsteigtas kartu su asociacija EEPA, jungia daugiau nei 6 tūkstančius baterijų surinkimo vietų. S.Ašmonas sako, kad ateityje planuojama išplėsti tiek daugiabučių skaičių, tiek geografines ribas.

Senos baterijos – naujoms gaminti

„Žalvario“ nuotr./Naudotų baterijų ir galvaninių elementų surinkimo dėžutė
„Žalvario“ nuotr./Naudotų baterijų ir galvaninių elementų surinkimo dėžutė

Specialistų nuomone, itin svarbu, kad kuo mažiau šių atliekų patektų į bendrus sąvartynus, nes net 90 proc. baterijose esančių medžiagų galima perdirbti. Jos taip pat nesunkiai panaudojamos gaminant naujas baterijas. Tiesa, S.Ašmonas atkreipia dėmesį, kad jų perdirbimas kainuoja daugiau nei pagaminti vieną naują bateriją, tačiau šios pastangos nepamatuojamai svarbios žmogų supančiai aplinkai.

Iš netinkamai išmestų neaktyvių baterijų į aplinką patenka sunkieji metalai, rūgštys, toksinės medžiagos – jos teršia dirvožemį, gruntinius ir paviršinius vandenis. Pasak chemijos ekspertų, didžiausią neigiamą poveikį daro baterijose esantys sunkieji metalai – švinas, gyvsidabris ir kadmis. Jie kaupiasi žmogaus organizme ir gali tapti ligų priežastimi.

Šiuo projektu įmonė planuoja surinkti 30 proc. šalyje parduodamų baterijų ir galvaninių elementų. Dabartiniais duomenimis, lietuviai aplinka rūpinasi vis atsakingiau ir didesnį dėmesį skiria atliekų rūšiavimui. 2010 m. senų galvaninių elementų buvo surinkta 10 tonų, 2011 m. – 13 tonų, o 2012 metais asociacijos EEPA ir UAB „Žalvaris“ pastangomis tokių elementų jau surinkta daugiau nei 80 tonų.

Didžiausi entuziastai – vaikai

Daugiabučiuose įrengus naudotoms baterijoms ir elementams skirtas dėžutes, paaiškėjo, kad labiausiai savo aplinka rūpinasi vaikai. Anot vieno iš namų bendrijų pirmininko, mažieji su dideliu noru renka baterijas į kišenes ir jas neša išmesti į tam skirtas dėžutes savo laiptinėse.

„Žalvario“ atstovas S.Ašmonas sako, kad šios dėžutės puiki galimybė rūšiuoti ne vien vaikams, bet ir neretai sukauptomis atliekomis pamirštantiems pasirūpinti suaugusiesiems. „Taip mes, galima sakyti, ugdome atsakomybę ir įprotį tinkamai tvarkyti atliekas. Šią idėją palaiko ir miesto meras, ir savivaldybė, ji sulaukė kauniečių susidomėjimo – tad pirminis tikslas pasiektas“, – pažymi S.Ašmonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius