-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 26

Kauno duobes lopyti padės visa šalis

Miesto valdžia šiais metais bandys kitaip nei iki šiol spręsti sunkiai išsprendžiamą duobėtų Kauno gatvių problemą: didesnę dalį finansinės naštos bus mėginama užversti ant tvirtesnių valstybės pečių.
Gatvių duobių problema Kaune neišsprendžiama dešimtmečiais.
Gatvių duobių problema Kaune neišsprendžiama dešimtmečiais. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Žinome seną istoriją, kaip Vilnius ir Klaipėda susitvarkė miesto gatves už Kelių direkcijos pinigus, pavadinę juos valstybinės reikšmės keliais. O mes niekaip neišsprendžiame, kad ir vadinamojo Marijampolės aplinkkelio, einančio per Ateities plentą, Kauno hidroelektrinę, Garliavos link, arba Savanorių prospekto paskelbimo valstybinės reikšmės keliais. Tokį statusą dabar turi tik jų atkarpos“, – ryžtingai nusiteikęs kalbėjo Kauno vicemeras Kęstutis Kriščiūnas.

Už miesto ūkį atsakingas vicemeras teigia liepęs savivaldybės administracijos darbuotojams surinkti išsamią informaciją apie visus Kauno kelius, kuriems būtų galima prašyti suteikti valstybinės reikšmės statusą. Tai reikštų, kad jie būtų tvarkomi ne miesto, o valstybės biudžeto pinigais.

Valstybinės reikšmės keliai skirstomi į magistralinius, krašto ir rajoninius.

Gavo 17 mln. litų

Tačiau tikėtis, kad jau artimiausiais metais svarbių miesto kelių tvarkymą pavyks lengvai permesti valstybei – naivu. Tai logiškas, tačiau sunkiai įgyvendinamas planas. Mat centrinės valdžios atstovai dažniausiai nerodo entuziazmo ir noro padėti antrajam šalies miestui. Ypač tebegyvenant sunkmečio dvasia.

Šiemet laikinosios sostinės gatvių atnaujinimui, priežiūrai Lietuvos automobilių Kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos skyrė 15 mln. Lt. Papildomai du milijonus skyrė savivaldybė.

Raudondvario plento bėda

Neseniai paaiškėjo savivaldybės skelbto konkurso atlikti gatvių tvarkymo darbų už 3 mln. Lt laimėtojai. Jais tapo įmonės „Kauno tiltai“, „Kauno keliai“, „Fegda“ ir „Kamesta“. Beje, pastaroji iki šiol su savivaldybe aiškinasi, ar teisėtai sudaryta koncesijos sutartis dėl Vytauto Didžiojo tilto kairiojo prietilčio transporto mazgo įrengimo.

Šiuo metu vykdoma apklausa, kiek ir kokių darbų įmonės galėtų atlikti už skirtą sumą. Vienas pagrindinių prioritetų – lopyto ir perlopyto Raudondvario plento remontas. Šia svarbia miesto pramonei ir verslui transporto arterija vasarą atsivėsinti Lampėdžių karjere traukia ir tūkstančiai poilsiautojų, negailinčių karčių žodžių duobėtai gatvei.

Taip pat prioritetine vadinama Jurbarko gatvė, jungianti centrinę miesto dalį su Vilijampole. Jei liks pinigų, planuojamas ir Taikos prospekto žiedų remontas.

Skelbs konkursą

Šiemet pagaliau turėtų pajudėti naujo Panemunės tilto statyba. K.Kriščiūno tvirtinimu, miestas iš Kelių direkcijos rezervo užsitikrino 3–5 mln. Lt sumą. Ji savivaldybei leis skelbti konkursą tilto projekto paruošiamiesiems darbams pradėti. Pinigai Kauną pasieks iki metų pabaigos.

Skaičiuojama, kad iš viso ant rekonstruotų senojo tilto atramų statomam naujam tiltui per ketverius metus prireiks apie 100 mln. Lt. Iš valstybės biudžeto bus skirta 60 mln. Lt, iš miesto – 30 mln. Lt.

Tiltai bus platesni

Su Panemunės tilto projektu glaudžiai susijusi jau bene dešimtmetį planuojama A.Juozapavičiaus prospekto rekonstrukcija. Visu pajėgumu pradėti senojo Panemunės tilto ardymo darbus ir A.Juozapavičiaus prospekto pertvarką bus galima tik baigus atnaujinti Jiesios tiltą.

Jo rekonstrukciją ketinama baigti šiemet. Jis praplatės nuo 7,2 iki 12 metrų. Tiltu bus nukreiptas transporto srautas iš uždaryto A.Juozapavičiaus prospekto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius