Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 09

Kauno gėda vadinamas centre stovintis vaiduoklis virs daugiabučiu

Į skirtingų interesų ir teisminių ginčų liūną įklimpusi „Britanikos“ viešbučio istorija turėtų pajudėti iš mirties taško. Antradienį surengtas aukcionas neleidžia abejoti: pirmas žingsnis žengtas.
Kauniečius ir miesto svečius šiurpinantis pastatas turi vilčių vėl sulaukti statybininkų.
Kauniečius ir miesto svečius šiurpinantis pastatas turi vilčių vėl sulaukti statybininkų. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pačiame Kauno centre prieš daugiau nei du dešimtmečius pradėtas ir nebaigtas statyti viešbutis jau seniai vadinamas miesto gėda, prieš užsieniečius verčiančia raudonuoti ir paprastus kauniečius, ir miesto valdžią. 80 proc. pastato akcijų valdanti bendrovė „Britanika“ ir likusią akcijų paketo dalį turinti miesto savivaldybė bylinėjosi iki 2007-ųjų, kai buvo pasirašyta taikos sutartis. Tačiau rekonstruoti 14 aukštų statinį ne kartą viešai žadėję verslininkai savo pažadų iki šiol netesėjo.

Paslaptingi pirkėjai

Iki „Britanikos“ rekonstrukcijos dar teks išspręsti žemės nuosavybės reikalus, o konfliktuojantiems verslininkams – rasti kompromisą, tačiau tikimasi, kad vakar Kauno savivaldybėje vykęs aukcionas pagaliau leis pramušti ledus.

Neskelbiamiems architektams priklausanti bendrovė laimėjo aukcioną, kuriame už savivaldybei priklausančias 20 proc. akcijų pasiūlė 2,73 mln. Lt. Tai 30 tūkst. Lt daugiau nei pradinė kaina. Per 45 dienas ketinama patikrinti potencialaus pirkėjo patikimumą, o paskui bus galima baigti sandorį.

Kas yra tie pastatą valdančios bendrovės „Britanika“ dalies akcijų pirkėjai? Savivaldybės valdininkai linkę slapukauti. „Kol neįvyko sandoris, pirkėjų tapatybės atskleisti negaliu“, – nukirto savivaldybės Privatizavimo skyriaus vedėja Audronė Griškonienė.

Džiaugtis dar neskuba

„Tai, kad verslininkai perka akcijas, reiškia, jog jie ketina tvarkyti šį apleistą pastatą“, – kalbėjo Privatizavimo komisijos pirmininkas Jonas Koryzna.

„Džiugu, kad atsirado pirkėjas. Tikimės, tą vaiduoklį pagaliau pradės tvarkyti“, – taip aukciono rezultatus įvertino meras Andrius Kupčinskas.

Tiesa, pastatą valdančios bendrovės vadovas optimizmu kol kas netrykšta. „Britanikos“ generalinis direktorius Vytenis Junevičius neslėpė: 20 proc. akcijų paketą valdant savivaldybei, spręsti bet kokius reikalus buvo sunku. Kaip viskas klostysis akcijas iš savivaldybės perėmus naujiesiems savininkams, „Britanikos“ vadovas prognozuoti nesiryžo: „Kol kas bijau spėlioti. Gal šiek tiek bus lengviau. Aišku, savivaldybė dar turi nebaigtų darbų. Kol kas visas pastatas stovi ne ant žemės, o tarsi kabo ore. Kol neišspręstas žemės nuomos klausimas, negalima rengti detaliojo plano. O be jo mes negalime ruošti rekonstrukcijos projekto.“

„Net ir išspręsti žemės klausimai dar negarantuoja, kad tikrai viskas pajudės. „Respublika“ dar prieš metus pasitvirtino detalųjį planą, bet iki šiol niekas nedaroma“, – netoliese dunksantį kitą betoninį vaiduoklį prisiminė A.Kupčinskas.

Viešbučio idėjos atsisakė

Šiuo metu žemės sklypas, kuriame riogso nebaigtas pastatas, priklauso valstybei. Kol bendrovė „Britanika“ nepasirašys žemės nuomos sutarties, funkcijas iš panaikintų apskričių administracijų perėmusi Nacionalinė žemės taryba negalės rengti naujo detaliojo plano. Viską sunkina ir dar viena aplinkybė. Greta esančio viešbučio „Daniela“ savininkas Šabtajus Kalmanovičius (prieš pusantrų metų nušautas Maskvoje) įgijo dalį „Britanikos“ teritorijos. Galiausiai viskas susiklostė taip, kad įvažiavimas į „Britanikos“ aikštelę atsidūrė viešbučio „Daniela“ ribose.

Sutaikyti nesutariančius „Britanikos“ savininkus ir Š.Kalmanovičiaus interesams atstovaujantį Ramūną Šalūgą nesėkmingai bandė buvusi Kauno apskrities viršininkė Ona Balžekienė. Tik abiem pusėms radus kompromisą bus įmanoma tikėtis detaliojo plano patvirtinimo. Redakcijos žiniomis, naujojo dokumento „Britanikos“ savininkams prisireikė dėl to, kad šiuo metu galiojančiame detaliajame plane nėra numatyta požeminė automobilių stovėjimo aikštelė.

Bendrovės „Britanika“ vadovas V.Junevičius, paklaustas, ar išsprendus visas šią istoriją supančiojusias problemas būtų investuojama į pastato rekonstrukciją, atsakė teigiamai. Esą jau dabar dirba projektuotojai. V.Junevičius neslėpė, kad viešbučio idėjos atsisakyta jau seniai – apleistas pastatas taps milžinišku daugiabučiu. „Viešbučių Kaune šiuo metu tikrai daugiau nereikia“, – paaiškino verslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius