-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 09

Kauno vaikų globos skatinimo kampanijos centre – tikros globėjų istorijos

Kauno „Akropolyje“ įsikūrė vaikų gerovės centro „Pastogė“ konsultacijų erdvė, kurioje lauks į gyventojų klausimus pasiruošę atsakyti specialistai. Ketvirtadienį taip pat pradėta nauja vaikų globos skatinimo kampanija, o jos herojėmis tapo trys kaunietės globėjos. Renginyje dalyvavęs meras V.Matijošaitis pabrėžė: „Norėčiau, kad ir Lietuvoje taip būtų – kad vaikai augtų ne vieni, o šeimose.“
Visvaldas Matijošaitis
Visvaldas Matijošaitis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Tai buvo geriausias sprendimas mano gyvenime“ – tokią žinią siunčia nauja Kauno savivaldybės socialinės reklamos kampanija, skirta paskatinti žmones tapti globėjais. Reklamų herojėmis tapo trys realios globėjos – kaunietės Violeta, Jūratė ir Kornelija. Kampanijos metu prekybos centre „Akropolis“ veiks speciali konsultacijų erdvė, kurioje dirbantys specialistai konsultuos apie galimybę tapti globėjais svarstančius kauniečius.

Organizatorių teigimu, kampanijos herojėmis tapusios moterys neslepia, kad pasiryžti sprendimui į savo šeimą priimti likimo nuskriaustus vaikus nebuvo lengva. „Tačiau visos trys globėjos tvirtina, – rašoma pranešime, – kad tai buvo geriausias sprendimas jų gyvenime.“ Pasak jų, kaunietė Jūratė siekė įrodyti, kad vaikai iš rizikos šeimų gali pasiekti ne mažiau nei visi kiti. Violeta sprendimą priėmė ieškodama gyvenimo prasmės, o Kornelija globai ryžosi sukrėsta Matuko istorijos.

„Norisi parodyti, kad esame paprasti žmonės, kuriems rūpi, kad esame jautrūs ir savo namais norime pasidalyti su tais, kuriems jų reikia labiausiai. Kai pamatai akivaizdžius vaiko pokyčius, supranti, kad pastangos nenuėjo veltui, jog viskas kur kas prasmingiau ir tikriau, nei iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti“, – pasakojo socialinė globėja Violeta.

Šiemet Kauno savivaldybės „Gerumo kristalu“ apdovanotas buvęs globėjas Arvydas Linartas renginyje kalbėjo: „Esu gyvas pavyzdys, kad vaikus globoti gali ir vyrai. Manęs paprašė atsakyti į klausimą – ar sprendimas globoti buvo geriausias sprendimas gyvenime? Iš savo patirties galiu garantuoti, kad sprendimas globoti vaiką visada pasiteisina.“

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kauno „Akropolyje“ atidaryta vaikų gerovės centro „Pastogė“ konsultacijų erdvė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kauno „Akropolyje“ atidaryta vaikų gerovės centro „Pastogė“ konsultacijų erdvė

Su susirinkusiais vyras pasidalijo savo istorija. Anot jo, globoti vaiką jį paskatino gyvenimo prasmės paieškos. „O kokia didesnė vertybė, jeigu ne padėti vaikui, kuris kenčia? Štai ir viskas, supratau, kad reikia išdrįsti“, – sakė A.Linartas.

Konsultacijų erdvės atidaryme dalyvavęs Kauno meras V.Matijošaitis ragino visus apie globą svarstančius kauniečius ryžtis galutiniam sprendimui: „Šiuo metu miestas rūpinasi 122 be artimųjų globos likusiais vaikais. Uždarę vaikų namus, pasirūpinome jaukiais butais, kuriuose vaikai gyvena prižiūrimi specialistų. Bet jiems visiems reikia šeimos. Noriu pakviesti kauniečius – ypač tuos, kurie yra svarstę apie globą – ryžtis sprendimui pasirūpinti tais, kuriems reikia mūsų pagalbos.“

„Klausydamas mintimis pabėgau 1988 metus, kai Armėnijoje vyko didysis žemės drebėjimas. Su žmona buvome nusprendę pasiimti armėnų vaikus, bet jų nė vieno neliko, nes armėnų šeimos pačios ėmėsi globos. Norėčiau, kad ir Lietuvoje taip būtų – kad vaikai augtų ne vieni, o šeimose“, – prisiminė meras.

Vaikų globos idėją skatino ir atidaryme kalbėjęs prof. dr. Rimantas Kėvalas: „Visa ko pradžia yra ten toli vaikystėje, kai vaikas pirmą kartą supranta, kad jis auga ne vienas; kad jam reikalingos švelnios rankos, širdies šiluma; kad jį kažkas turi pridengti, priglausti, apsaugoti nuo skausmo, smurto, melo, netiesos; kad jis privalo tapti žmogumi, ir šeima yra ta vieta, kur mes turėtume išmokyti vaiką, kad gyvenimas tai nėra lenktynės dėl pelno, pinigų, garbės, valdžios... Išmokyti gerbti tiesą, paklusti dvasiai. Išmokyti būti oriu žmogumi. Ta reforma, kai atsisakoma globos namų, manau, yra puiki. Aš tikiu, kad Lietuvoje norinčių tapti globėjais bus žymiai daugiau ir mes atliksime savo kilnią misiją – padėsime tapti žmogumi.“

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kauno „Akropolyje“ atidaryta vaikų gerovės centro „Pastogė“ konsultacijų erdvė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kauno „Akropolyje“ atidaryta vaikų gerovės centro „Pastogė“ konsultacijų erdvė

Pasak organizatorių, prieš keletą metų prasidėjus vaikų globos pertvarkai, Kaunas populiarino globos idėją, vykdydamas kampaniją „Geriausias darbas“. Dabar išryškinama kiekvieno žmogaus sprendimo svarba.

„Pirmiausia siekėme skatinti ateinančių globėjų profesionalumą, tarsi tai būtų darbas, kuris reikalauja pastangų, įgūdžių, tikslų suformulavimo ir įgyvendinimo. Praėjo gana daug laiko, bendravome su globėjais, analizavome kiekvieną atvejį iš esmės ir beveik visada gaudavome bendrą vardiklį – sprendimą. Sprendimą padėti, pasidalyti tuo, ką turi, sprendimą įprasminti savo būti čia ir dabar. Ne tik jautrumą situacijai, bet pasiryžimą imtis konkrečių veiksmų“, – sakė Kauno mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Todėl šį kartą Kaunas siekia padėti priimti tik iš pirmo žvilgsnio labai sudėtingą ir nebūtais mitais apaugusį sprendimą. Viskas kur kas paprasčiau ir prasmingiau, nei gali pasirodyti.

„Esame gana jautri ir socialiai atsakinga bendruomenė, bet neretai bijome ar vengiame žengti reikiamus žingsnius. Todėl šį kartą Kaunas siekia padėti priimti tik iš pirmo žvilgsnio labai sudėtingą ir nebūtais mitais apaugusį sprendimą. Viskas kur kas paprasčiau ir prasmingiau, nei gali pasirodyti“, – akcentavo vaikų gerovės centro „Pastogė“ direktorė Gražina Didžbalienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius