Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 30

Kauno gydytojo buto nuomininkai varo kaimynus iš proto: gaisras, „potvynis“ ir grasinimai nužudyti

Didžiąsias metų šventes viena Kauno Baltų pr. gyvenanti kauniečių šeima pasitiko be vandens ir elektros, o 2018-uosius pradėjo skaičiuodama sumas, kurių prireiks suremontuoti po trūkusio vamzdžio užpiltus namus. Visa tai – nevykusios kovos su kaimynais pasekmė. „Virš mūsų – Kauno gydytojui priklausantis butas, kurio nuomininkai varo iš proto“, – istoriją ėmė pasakoti Rūta.
Trūkus vamzdžiui, vanduo užliejo kaimynų butą
Trūkus vamzdžiui, vanduo užliejo kaimynų butą / Stop kadrai iš vaizdo medžiagos

Pirmą kartą su į 15min redakciją besikreipusia Rūta žurnalistė bendravo pernai metų gruodžio 29 d. Nebeištvėrusi įtampos, ji vyko į ligoninę – sustreikavo širdis.

„Važiuoju į ligoninę, nes bloga pasidarė. Visą savaitę vargome, nes bėgo į butą vanduo. Pradėjo bėgti gruodžio 21 d. Bėgo per lempas iš viršutinio buto. Iškviečiau namo administratorių, virš esančio buto šeimininką – gydytoją A.P. Jis išvadino mus ubagais ir išvažiavo. Nieko nesiėmė. Tikino, kad ne pas jį, o šeštame aukšte yra problema. Buvome priversti šventes praleisti be vandens. Tačiau ką patyrėme gruodžio 29-ąją...

Viskas subėgo: rūbai, batai, elektroniniai prietaisai, lovos. Iki kelių vaikščiojau vandeny. Vanduo nutekėjo net iki pirmo aukšto. Lašėjo net per vaistinės lubas.

Paskambino dvyliktokas sūnus ryte – aš buvau darbe. Papasakojo, kad atsikėlęs išgirdo ošimą. Nuėjęs į koridorių, jis papuolė į vandenį. Bėgo per visus jungiklius, lubas, sienas. Lėkė sūnus į vonią rankšluosčių, jungė jungiklį – nukratė kaip reikiant net elektra vaiką. Gerai, kad kas baisiau nenutiko, – pasakodama apsiverkė moteris. – Viskas subėgo: rūbai, batai, elektroniniai prietaisai, lovos. Iki kelių vaikščiojau vandeny, visas keturių kambarių butas subėgo. Vanduo nutekėjo net iki pirmo aukšto. Lašėjo net per vaistinės lubas“.

VIDEO: Trūkus vamzdžiui, apipiltas žemiau gyvenančių kaimynų butas

Žala sunkiai išmatuojama

Įtardama, jog avarija kilo virš jų esančiame bute, Rūta nubėgo į penktąjį aukštą. Ten pamatė iki kelių vandenyje braidančius jaunuolius. Šie atkirto, jog butas – ne jų, tad ir priekaištų girdėti nenori.

Skaitytojos nuotr./Padegta pašto dėžutė
Skaitytojos nuotr./Padegta pašto dėžutė

„Labiausiai nuliūdino buto šeimininko abejingumas. Nieko nedarė, kol neatsitiko tokia nelaimė. Likom be elektros. Bijom jungti bet kokį įrenginį. Be pakrovėjų, viryklės... Neįmanoma gyventi. Neapsakoma žodžiais žala padaryta. Šventės sugadintos. Reiks viso keturių kambarių buto kapitalinio remonto. Sienos atsilaupėjusios, dažai ir tapetai susiraitę, lubos krinta, durys išsikraipė, grindys kliuksi. Juk sėmėme kibirais vandenį. Viskas ant galvos bėgo. O dar ir draudimas menkai įvertino žalą“, – tikino Rūta.

Bėdos su virš jų gyvenančiais kaimynais prasidėjo prieš dešimtmetį. Iki tol bute gyveno pats jo šeimininkas A.P. Problemų kilo tuomet, kai gydytojas išsikraustė, nuosavybę užleisdamas laikiniems gyventojams. Bute, pasak Rūtos, gyvena 7-8 žmonės. Ir jie nuolat keičiasi.

„Prasidėjo betvarkė. Triukšmas. Trypimai, beldimai, baldų stumdymai. Kalbasi telefonais, žaidžia kompiuterinius žaidimus, žiūri televizorių iki kokios 4 val. nakties. Viskas girdisi. Su kamštukais miegot įpratome. Vaikai mano nemiegoję eidavo į mokyklą. Įsivaizduokit, kai virš galvos vaikšto kokie 8 žmonės naktį. Grįžta gal 23 val. į namus: kol visi išsikalba, išsiprausia. Eina miegoti, kai mes keliamės. Skundėmės šeimininkui. Jokio supratimo“, – teigė Rūta.

Sukėlė gaisrą

Gyvenantieji gydytojo bute nuolat, anot Rūtos, rūkydavo prasidarę langus. Tad kartą, gal prieš penkerius metus, jų išmesta nuorūka nukrito į jų balkoną. Užsidegė daiktai.

„Gerai, kad namuose buvome. Užgesinome patys. Tuomet jie persikėlė rūkyti į laiptinę. Iškvietėme policiją, gavo baudą. Kiek kartų kvietėme pareigūnus dėl šių kaimynų? Daug. Dažniausiai nuomininkai neįsileidžia policijos“, – patikino Rūta.

Skaitytojos nuotr./Kaimynai aprašinėjo šalia gyvenančiųjų duris
Skaitytojos nuotr./Kaimynai aprašinėjo šalia gyvenančiųjų duris

Pernai metų sausį kilo ir dar vienas gaisras. Šįkart ugniagesių gelbėtojų apsilankymo neišvengta.

„Mano vyras buvo nuėjęs tą vakarą patildyti kaimynų, tai šie griebėsi keršto. 15 minučių specialiai kojomis trypė, kol galiausiai išgirdome skambinant į duris. Atidarome, o ten – kaimynė stovi dūmuose. „Ar matėte, kokios jūsų durys?“, – pasiteiravo ji. Tie nuomininkai aprašinėjo mums duris ir padegė „akutę“. Degė ir pašto dėžutė. Vyras su sūnumi lėkė gesinti, kai laiptinėje sulaukė jaunuolio su peiliu grasinimo nužudyti. Iškvietėme policiją. Vėliau teisme tas užpuolikas prisipažino, jog tik norėjo pagąsdinti. Policija jų tuomet net neišsivežė. Padeginėjo dviese, tačiau grasino jau tik vaikinas. Baudžiamoji byla, kiek man žinoma, jau yra nutraukta – nepakaltinamas užpuolikas“, – nesibaigiančius „nuotykius“ su kaimynais baigė pasakoti Rūta.

Skaitytojos nuotr./Peiliu nužudyti pagrasinęs ir duris bei pašto dėžutę padegęs kaimynas
Skaitytojos nuotr./Peiliu nužudyti pagrasinęs ir duris bei pašto dėžutę padegęs kaimynas

Žada parduoti butą

15min susisiekė su pačiu Kauno gydytoju. Šis patvirtino, jog Baltų pr. turi butą, tačiau jo niekam nenuomoja. Iš pradžių užsiminęs, kad kartais jame apsistoja giminaitės, vėliau gydytojas ėmė kalbėti apie tai, jog bute karts nuo karto apsilanko tik jame registruota jo žmona su sūnumi.

„Nežinau, kokius ten kitus žmones mato kaimynai. Gal 21-erių metų sūnus draugų atsiveda. Jeigu kam kas netinka, lai kreipiasi į teismą. Parduosime vasarą tą butą ir įleisime šeimą su dešimt vaikų. Tuomet žiūrėsiu, ant ko jie pyks. Žmonės praktiškai tame bute nebūna. Jokio triukšmo, nieko ten nėra. Kažkas tiems kaimynams apačioje yra su galvomis negerai. Jie su visais kaimynais pykstasi. Apspjaudo ar subraižo pašto dėžutes. Nori kažką įrodyti. Kaip gydytojas, manau, kad jiems negerai su sveikata. Bet juk nenutempsi pas psichiatrą.

Nebeturim jėgų ir kantrybės su jais kariauti. Jau yra žmonės, kurie nori pirkti butą – daugiavaikė šeima. Panašu, kad bus socialinis būstas. Tuomet supras, ką reiškia, kai gyvena daug žmonių“, – 15min dėstė gydytojas.

Parduosime vasarą tą butą ir įleisime šeimą su dešimt vaikų. Tuomet žiūrėsiu, ant ko jie pyks. Žmonės praktiškai tame bute nebūna. Jokio triukšmo, nieko ten nėra. Kažkas tiems kaimynams apačioje yra su galvomis negerai.

Jis prisiminė laikus, kai dar pats gyveno tame bute. Tuomet aukštu žemiau gyvenantys kaimynai darėsi remontus ir visa jo šeima dėl to buvo priversta kentėti triukšmą apie metus.

„Auginome mažą vaiką, tai jiems pastoviai mažylis neįtikdavo: dėl to, kad verkia, su mašinėlėm važinėja, žaisliukus mėto ir pan. Net ateidavo raminti. Kaip galima vaikui drausti žaisti ar su dviračiu pravažiuoti bute?“, – klausė pašnekovas.

Apie gaisrą ir grasinimus: „Nieko nežinau“

Paklaustas dėl įvykio, pasibaigusio baudžiamąja byla, A.P. patikino pirmą kartą apie tai girdintis. Keisti jam pasirodė ir kaltinimai dėl nuorūkų: gal vis dėlto ne iš jo buto jos atskrido ir gaisrą sukėlė? Teisinosi gydytojas ir dėl trūkusio vamzdžio avarijos.

„Kaimynė pranešė, kad šlampa lubos. Atvažiavau gruodžio 21 d. naktį su sūnumi, buvo iškviestos ir avarinės tarnybos, visi suvažiavę žiūrėjom. Nieko nesimatė. Vienas kampas šiek tiek buvo padrėkęs, plytelės įtrūkusios. Bet kas galėjo pagalvoti, kad dėl vamzdžio? Reikėjo pradėti griauti viską? O jei nieko nerasi išgriovęs, kas nuostolius padengs? Taip, po kelių dienų ėmė veržtis iš sienos fontanas. Supuvo vonios ir tualeto sienoje einantis vamzdis ir trūko. Ne mūsų juk kaltė, o statytojo, gamintojo – blogą vamzdį įdėjo. Įvyko avarija. Draudiminis įvykis ir tiek“, – paaiškino A.P.

Buto šeimininko A.P. nuotr./Trūkęs vamzdis, iš kurio pasipylęs vanduo užtvindė kaimynų butą
Buto šeimininko A.P. nuotr./Trūkęs vamzdis, iš kurio pasipylęs vanduo užtvindė kaimynų butą

Jis pabrėžė besielgęs atsakingai – apdraudęs butą. Žalos dėl trūkusio vamzdžio patyrė ir jis. Draudimas apie 1 000 eurų už medžiagas sumokėjo.

„Pakeitėm vamzdį, sudėjom plyteles. Dar reikia grindis keisti. Tokių vamzdžių gali būti ir daugiau name – turėtų būti atsargūs kaimynai, – perspėjo gydytojas, pabrėžęs, jog po avarijos visus kaimynus informavo apie galimą žalos atlyginimą. – Pasikalbėjome su ne vienu kaimynu. Tai daugeliui jau tie, gyvenantys apačioj, atsibodę. Ieško priekabių, vis pašto dėžutes apgadina“.

Neutralūs kaimynai: „Vieni piktybiniai, kiti keisti“

15min apsilankė Baltų pr. 31-jame name. Laiptinėje žurnalistai prasilenkė su jauna mergina, kuri paspartinusi žingsnį nuskubėjo į A.P. priklausantį butą ir užsidarė duris, kurių niekas taip ir neatvėrė. Pakalbinti artimiausi kaimynai patvirtino, kad gydytojo bute gyvena daug žmonių ir jie nuolat keičiasi. Tiesa, patys problemų jie su jais neturintys.

„Vieni, tie nuomininkai, išties yra piktybiški, kiti, po jais gyvenantys – keisti. Pyksta dėl triukšmo ir pan. Pvz., ateina ir elektrą išjungia mūsų aukšte. Atsikeliu ryte, niekas neveikia. Kol supratau, kas įvyko. Tai kniedėmis elektros skydinės dureles užtvirtinome, kad nebeprieitų“, – teigė šalia A.P. buto gyvenantis vyras.

Aukštu žemiau gyvenanti moteris prisiminė tą vėlyvą vakarą, kai grįžusi iš darbo pamatė liepsnojančias kaimynų duris: „Mačiau, kaip du jaunuoliai prieš tai knabinėjosi prie pašto dėžučių“.

Tai, kad prieš metus šiame name grasinta nužudyti, 15min patvirtino Kauno apskrities policija.

„Jūsų minėtu adresu pareigūnai 2017 m. yra gavę ir užregistravę tris gyventojų pranešimus dėl triukšmo. Visais atvejais pareigūnai nedelsiant reaguodavo į gautus pranešimus, tačiau atvykus, teisės pažeidimų užfiksuota nebūdavo.

2017 m. sausio 27 d. Kauno apskrities policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl grasinimo nužudyti ir turto sugadinimo, kuomet Kauno Baltų pr. buvo padegta pašto dėžutė ir buto durys. Už tai grėsė laisvės atėmimas iki penkerių metų. Įtarimai tuomet pareikšti Vilniaus miesto gyventojui, gimusiam 1994 m. Byla kaltinamuoju aktu perduota į teismą“, – patvirtino Kauno apskrities VPK atstovė spaudai Justina Kazragytė.

Apie pernai metų sausį laiptinėje kilusį gaisrą informacijos suteikė ir Kauno apskrities ugniagesiai gelbėtojai. Pasak Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovės spaudai Džiugintos Vaitkevičienės, sausio 27 d. apie 22.36 val. gautas iškvietimas dėl padegimo. Vietoje nustatyta, kad buvo uždūminta laiptinė, aprūko durys, „akutė“ ir pašto dėžutė. Įtarta tyčinė veikla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius