Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 14

Kauno ikimokyklinio ugdymo įstaigos nesaugios vaikų sveikatai

Kauno visuomenės sveikatos centras (KVSC) informuoja, kad periodine tvarka patikrinus 84 Kauno miesto ir rajono ikimokyklinės ugdymo įstaigas, pažeidimų nerasta tik trijose. Gavę tokius duomenimis, KVSC specialistai daro tik vieną išvadą – miesto ir rajono ikimokyklinės įstaigos kelia pavojų vaikų sveikatai.
Palikti vaikus darželyje kelioms dienoms tėvus verčia įvairiausios aplinkybės. Viena dažniausių – pamaininis darbas.
Beveik visuose Kaune ir rajone esančiuose darželiuose rasta įvairių higienos normų pažeidimų. Tačiau didžioji dalis jų - menki ir lengvai ištaisomi. / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Kaip ir kasmet prieš naujus mokslo metus ir prasidėjus jiems KVSC specialistai tikrina, ar saugi ikimokyklinio ugdymo įstaigose aplinka ir ar ji atitinka Lietuvos higienos normos „Įstaiga, vykdanti ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programą. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ reikalavimus.

Neseniai atlikto patikrinimo metu rasta daugybė pažeidimų. Dažniausi rasti higienos normos pažeidimai – nesaugios teritorijos (mokyklų tvoros išlūžusios ir nepakankamo aukščio, todėl neapsaugo nuo gyvūnų patekimo į ją bei galimo teršimo). Daugelyje mokyklų nerasta atskirų spintų, skirtų laikyti švarius indus. Kai kuriose ugdymo įstaigose grindų danga buvo susidėvėjusi, nelygi, todėl patalpos negali būti kokybiškai išvalytos. Kai kur rasti ir nesaugūs šildymo prietaisai: higienos normose numatyta, kad tokie prietaisai su aštriomis briaunomis turėtų būti apsaugoti specialiomis grotelėmis.

Dalyje mokyklų specialistai rado neatitikimų ir dėl moksleivių skaičiaus grupėse. Nevienoje jų mokinių skaičius gerokai viršijo leistiną.

Taip pat buvo nustatyta pažeidimų, kurie susiję su konkrečiai atsakingų darbuotojų neatliekamomis pareigomis, pavyzdžiui, kai kur buvo netinkamai organizuojamas vaikų maitinimas.

Kauno visuomenės sveikatos vyr. specialistė Dalia Slavinskienė primena, kad saugios ir sveikos aplinkos kūrime turi dalyvauti ne tik ugdymo įstaiga, bet ir patys tėvai. Pirmą kartą atvedant vaiką į ikimokyklinio ugdymo įstaigą tėvai turi pateikti vaiko sveikatos pažymėjimą. Vėliau, kiekvienais metais, tėvai privalo ugdymo įstaigai pateikti sveikatos pažymėjimą apie profilaktinį vaiko sveikatos tikrinimą.

„Svarbu nepamiršti, kad, jei vaikas karščiuoja, skundžiasi skausmu, viduriuoja, vemia ar aštriai kosti, jo vesti į ugdymo įstaigą negalima, kadangi tai keltų pavojų kitų vaikų sveikatai. Jei vaikas sirgo, tai po ligos, į ikimokyklinę ugdymo įstaigą, gali būti priimtas tik pateikus gydytojo pažymą“, – sakė KVSC specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius