Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 19

Kauno įmonių dalybų detektyvas

Nesutarimai vėl supurtė iš šešių partinių ekipų sudarytą Kauno valdžios rinktinę. Pabandę išversti iš balno ilgametį savivaldybės įmonės „Kauno vandenys“ generalinį direktorių Vilių Buroką, socialdemokratai susidūrė su dideliu pasipriešinimu, galbūt teks įsikišti ir teisėsaugai. Nesutarimų kilo socialdemokratų partijos viduje.
„Kauno vandenys“
„Kauno vandenys“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Socialdemokratų kontroliuojama „Kauno vandenų“ valdyba artimiausiu metu ketina kreiptis į specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), kad būtų ištirta, ar teisėtas buvo savivaldybės administracijos direktoriaus Antano Navakausko sprendimas pakeisti valdybos sudėtį.

Pastaruoju metu pradėta greitai keisti senus, konservatorių valdžios ir dar ankstesniais laikais paskirtus savivaldybės įmonių vadovus.

„Kapinių priežiūros“ direktorių Valdemarą Olšauską, „Būsto valdos“ direktorių Gaudentą Žilį ir „Autrolio“ vadovą Mindaugą Legą atleisti ir pakeisti koalicijos politikams reikalingais žmonėmis pavyko gana sklandžiai.

Tačiau kai socialdemokrato Mindaugo Šimkūno vadovaujama „Kauno vandenų“ valdyba užsimojo atleisti iš pareigų 30 metų šioje įmonėje dirbusį direktorių, kilo audringa reakcija. Įmonės darbuotojai rengė piketą, postą užimti siūlomai Editai Vaitkūnienei neva grasinta susidoroti, o administracijos direktorius Antanas Navakauskas turėjo pasirašyti savo partijos kolegoms nepalankų nutarimą.

Direktorius sulaukė užtarėjų

Kauno socialdemokratų iniciatyva siūlymas atleisti „Kauno vandenų“ vadovą V.Buroką valdybai buvo perduotas praėjusios savaitės pabaigoje.

V.Buroką užstojo Kauno liberalcentristų lyderis Arvydas Garbaravičius ir dalis kitų įtakingų Kauno politikų.

Penktadienį anksti ryte susirinkusi koalicija dauguma balsų (prieš balsavo socialdemokratai) rekomendavo neatleisti V.Buroko. Bet tą pačią dieną susirinkusi „Kauno vandenų“ valdyba, posėdžiavusi vos kelias minutes, atleido V.Buroką iš generalinio direktoriaus pareigų, į jo vietą paskyrė šios įmonės darbuotoją Vladą Daugėlą.

Iš pradžių direktoriaus postui užimti siūlyta Vidaus vandens kelių direkcijos darbuotoja E.Vaitkūnienė. Tačiau ji neva sulaukė grasinimų būti paskandintai, todėl kandidatūrą atsiėmė.

Pasirašė atgaline data?

Tačiau paaiškėjo, kad šis sprendimas gali būti neteisėtas, nes V.Buroką iš pareigų atleido ne senoji, o naujoji valdyba. Pasirodė, kad Savivaldybės administracijos direktorius A.Navakauskas ketvirtadienio data pakeitė du „Kauno vandenų“ valdybos narius. Apie šį įsakymą atleidžiant V.Buroką niekas nežinojo.

Taigi atrodytų, jog valdybos sprendimas buvo neteisėtas ir V.Burokas lieka savo gerai apmokamoje vietoje.

Nieko panašaus. „15min“ šaltinių duomenimis, įtariama, jog A.Navakauskas pasidavė kai kurių ne jo partijai priklausančių politikų spaudimui ir „Kauno vandenų“ valdybą atšaukiantį įsakymą pasirašė penktadienį, atgaline data.

Dėl  šio įsakymo teisėtumo socialdemokratai ketina kreiptis į teisėsaugą.

Įtarė neskaidrią veiklą

Kauno socialdemokratų frakcijos lyderis Gintautas Labanauskas aiškino, kodėl vandens ūkį valdančioje įmonėje būtinos esminės permainos. Jo teigimu, „Kauno vandenų“ vadovai nesiėmė priemonių, kad nebrangtų vanduo.

„V.Burokas neieškojo vidinių rezervų, kaip išlaikyti stabilią vandens kainą, jos nedidinti. Juk galima taupyti įmonės lėšas, nebūtina juk pirkti tarnybinių automobilių vadovams už 170 tūkst. Lt, galima pasitenkinti ir kuklesnėmis transporto priemonėmis. Mes rinkėjams davėme pažadą, kad nedidinsime kainų už vandenį. Jei šių pažadų negalėsime tesėti, nematau prasmės būti šioje koalicijoje“, – tikino G.Labanauskas.

„Kauno vandenų“ valdybos pirmininkas M.Šimkūnas tvirtino esant įtarimų, kad vandens ūkio įmonėje nuo 2008 m. buvo neskaidrių viešųjų pirkimų. Patikrinus įmonės veiklą, kilo daug klausimų, į kuriuos atsakys teisėsauga.

Vilioja didelės investicijos

Lyg ir atleistas, lyg ir ne „Kauno vandenų“ generalinis direktorius V.Burokas atmetė jam prikišamus kaltinimus.

„Naujajai valdybai, kuri buvo suformuota šių metų pavasarį, informaciją apie viešuosius pirkimus, kitą įmonės veiklą nešiau maišais. Jeigu jie nesugebėjo tos informacijos suprasti, jų problemos“, – „15min“ kalbėjo V.Burokas.

V.Burokas pripažino, kad politikus „Kauno vandenys“ vilioja ir todėl, kad ši savivaldybės įmonė pritraukia didelius investicijų srautus. Iš ES ir valdiškų lėšų vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtrai skirta 20 mln. Lt, dumblo džiovinimo projektui – 34 mln. Lt.

Pyragas dažnai perraikomas

Įtakos sferos Kauno savivaldybės įmonėse perdalijamos kiekvieną kartą, kai pasikeičia miesto valdžios vairininkai. Dabartinė koalicija taip pat yra pasidalijusi įmonių valdymą.

Svarbiausios savivaldybės įmonės,  „Kauno energijos“ valdyboje iš septynių narių du yra Liberalų ir centro sąjungos atstovai. Valdybos pirmininkas – Arvydas Augonis. Darbo partija yra delegavusi du narius į „Autrolio“ ir „Kauno autobusų“ valdybas. Socialdemokratai du atstovus turi „Kauno vandenų“ valdyboje, „Vieningas Kaunas“ – „Kauno švaros“, o partija „Jaunoji Lietuva“ – Kauno gatvių apšvietimo valdyboje.

Liberalų sąjūdis – vienintelis valdančiosios daugumos narys, kuris nė vienoje svarbiausių savivaldybės kontroliuojamų bendrovių valdybų neturi dviejų deleguotų narių.

Pelningos įmonės ypač praverčia prieš rinkimus. Apeinant įstatymą, įmonės per tarpines grandis skiria didžiules lėšas rinkiminei reklamai tų partijų, kurių atstovai valdo įmones.

Konservatorių oponentai teigia, jog šiai partijai reklamuoti žiniasklaidoje 2011 m. savivaldybių rinkimų metu iš „Kauno švaros“ ir „Kauno energijos“ lėšų buvo skirta apie 400 tūkst. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius