-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 07 24 /18:12

Kauno klinikinei ligoninei – auditorių abejonės dėl darbo nuotoliniu būdu, viešųjų pirkimų, ligoninė priekaištus atmeta

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) Kauno klinikinėje ligoninėje atlikus neplaninį auditą, kilo abejonių dėl nuotoliniu būdu dirbančių darbuotojų, taip pat dėl aplinkos tvarkymo darbų, automobilių priežiūros paslaugų pirkimų.
Kauno klinikinė ligoninė
Kauno klinikinė ligoninė / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Ligoninė teigia, kad darbuotojai įdarbinti pagal įstatymus ir nuotoliniu būdu jų dirba mažiau nei paskelbė SAM. Ji atmeta priekaištus ir dėl sukritikuotų pirkimų.

Kaip nurodė SAM, atlikti auditą paskatino neigiami ligoninės 2016 metų finansiniai rodikliai ir nepakankamas ligoninės vadovo dėmesys veiklos trūkumams šalinti, dalininkams informuoti.

„Dar iki audito SAM korupcijos prevencijos specialistai gavo informaciją, kad gydymo įstaigoje dirba 17 darbuotojų, vykdančių savo funkcijas nuotoliniu ar dalinai nuotoliniu būdu. Kilo pagrįsta abejonė, ar dalis atliekamų funkcijų gali būti vykdoma nuotoliniu būdu. Iki audito pradžios buvo atleisti 4 asmenys šalių susitarimu, audito metu – 1. Audito metu įvertinus šių darbuotojų darbo sutartis ir pareiginius nuostatus nustatyta, kad nuotoliniu būdu dirbančių asmenų funkcijos negali būti vykdomos nuotoliniu būdu“, – aiškina ministerija.

Taip pat nustatyta, kad dalis darbuotojų dirba skyriuose ir turėtų būti pavaldūs vedėjui, tačiau yra pavaldūs direktoriui. Tokiu būdu, pasak SAM, pažeisti įstaigos valdymo principai, esant dvigubam pavaldumui sudėtinga užtikrinti kontrolę.

Vertinant viešųjų pirkimų vykdymo skaidrumą buvo atkreiptas dėmesys, kad įstaiga pavėluotai teikia Viešųjų pirkimų tarnybai įvykdytos ar nutrauktos pirkimo sutarties ataskaitas, asmenys, atsakingi už sutarčių vykdymo kontrolę, nepasirašo PVM sąskaitų faktūrų už atliktus darbus, finansininkai neužtikrina pakankamos kontrolės, yra viešųjų pirkimų, kuriose dalyvauja ir laimi vienas pasiūlymą teikęs paslaugos tiekėjas. Tarp sukritikuotų – aplinkos tvarkymo darbų, automobilių priežiūros paslaugų pirkimai.

„2015 ir 2016 m. vykdyti viešieji pirkimai dėl aplinkos tvarkymo. Kauno klinikinė ligoninė ir UAB „Gritomas“ pasirašė paslaugų sutartį dėl aplinkos tvarkymo darbų, kur atskirų darbų įkainiai 2016 m. buvo daugiau nei dvigubai didesni nei 2015 m.“, – nurodo ministerija.

Tuo metu perkant automobilių priežiūros paslaugas iš bendrovės „Autobroliai“, anot ministerijos, pasirašytos sutarties metu suma padidinta daugiau kaip 3 kartus ir sudarė naujo itin gero automobilio kainą.

Auditas atliktas birželio 5–liepos 7 dienomis. Jo ataskaita viešai bus paskelbta artimiausiu metu, nurodo SAM.

Ligoninė priekaištus atmeta

„Akcentuojame, kad informacija apie 17 anksčiau ligoninėje dirbusių darbuotojų, kurie neva negalėjo dirbti tokiu būdu, yra akivaizdžiai neteisinga. SAM auditas pareiškė pastabą, kad tik vieno etato darbo funkcijos iš dalies turėjo būti atliekamos kitu būdu“, – teigia ligoninės komunikacijos specialistas Saulius Tvirbutas.

Anot jo, šiuo metu Kauno klinikinėje ligoninėje nuotoliniu ar dalinai nuotoliniu būdu dirba penki darbuotojai.

Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ir Vaikų ligų skyrius
Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ir Vaikų ligų skyrius

„Jie dirba ne pilnu darbu krūviu, jų bendrai užimamas darbo krūvis sudaro tik 1,35 etato. Šių darbuotojų darbo pobūdis yra informacinių technologijų, internetinės svetainės, programų priežiūra, projektų atlikimas ir/ar paieška. Kauno klinikinės ligoninės darbuotojų, dirbančių nuotoliniu ar dalinai nuotoliniu būdu darbo sutartys įformintos vadovaujantis teisės aktų reikalavimais“, – nurodė ligoninės atstovas.

Jo aiškinimu, nuotolinio darbo sutartyse reikia įrašyti, kam darbuotojas yra atsakingas, o daugelis nuotoliniu būdu dirbančių darbuotojų yra priimti į Informacijos ir dokumentų valdymo skyrių, kur ilgą laiką nebuvo vedėjo.

„Minėtas skyrius pagal valdymo struktūrą yra ligoninės direktoriaus pavaldume, todėl ir darbuotojų darbo sutartyse buvo įrašytas jų pavaldumas direktoriui“, – teigė S.Tvirbutas.

Jis taip pat aiškino, kad su UAB „Gritonas“ aplinkos tvarkymo sutartis 2016 metais buvo sudaryta 24 mėnesiams, todėl ir suma padidėjo dvigubai lyginant su 2015 metais, kai tokia sutartis buvo sudaryta 12 mėnesių. Tuo metu automobilių priežiūros paslaugų sutartyje esą numatyta galima maksimali kaina ir jos bus panaudota tik dalis.

„Sutartis su UAB „Autobroliai“ numato aptarnauti 10 ligoninės automobilių, kurių gamybos metai yra nuo 1994 iki 2013 m. Sutartis galioja 24 mėnesius ir skirtingai nei ankstesnės sutartys apima visą paslaugų bei detalių poreikį, leidžiantį užtikrinti automobilių parko veiklą. Tokia sutarties forma pasirinkta dėl to, kad nereikėtų kiekvienai detalei skelbti atskiros suprastintos apklausos. Pažymėtina, kad sutartyje nurodyta tik maksimali, bet nebūtinai panaudotina suma. Paslaugos teikėjui apmokama tik už faktiškai atliktus darbus“, – pasakojo ligoninės atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius