Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 20

Kauno klinikos krauju vėl apsirūpins pačios

LSMU Kauno klinikos krauju vėl apsirūpins pačios. Antradienį, po 15 metų pertraukos, klinikose vėl duris atvėrė modernus Kraujo centras. Jis įsikūrė nedidelėse 400 kv. metrų ploto Paslaugų korpuso priestato patalpose (Eivenių g.2), kuriose anksčiau buvo sandėliai, maitinimo patalpos.
Atidarymo akimirkos
Atidarymo akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Remontą atlikome savo jėgomis, aparatūra kainavo virš 2 mln. litų. Ilgiausiai užtruko visų reikalingų dokumentų tvarkymas. Centrą įrengėme per pusantrų metų“, – pasakojo Kauno klinikų generalinis direktorius Juozas Pundzius.

Jis tapo pirmuoju donoru, neatlygintinai davusiu krauju. Centro atidarymo proga kraujo davė ir Kauno meras Andrius Kupčinskas bei žurnalistas Tomas Jarusevičius. Vyrams teko parodyti asmens tapatybės dokumentą, pasirašyti sutikimą neatlygintinai duoti kraują ir užpildyti anketą apie savo sveikatos būklę.

Gimtadienį tą dieną šventęs A. Kupčinskas juokavo, kad jam pavyko išvengti sveikinimų, todėl galėjo pailsėti duodamas kraują. „Nesijaudinu ir nebijau, nes jau esu kelis kartus davęs kraują. Nemaloniau, kai iš piršto imamas kraujas“, – tikino meras. Jis, kaip ir kiti donorai, gavo padėkos raštą ir šokoladą. Iš donoro paimami 450 ml kraujo.

Naujasis Kraujo centras donorų lauks nuo šio trečiadienio. Jais gali būti kiekvienas sveikas ir veiksnus 18-65 metų, daugiau nei 50 kg sveriantis asmuo, savanoriškai sutikęs duoti kraujo ar kraujo sudėtinių dalių.

Ruošiantis duoti kraujo svarbu gerai pailsėti, saikingai pavalgyti, gerti daugiau nei įprasta skysčių. Nepatartina duoti kraujo po įtempto darbo ar po naktinės pamainos. Prieš donaciją rekomenduojama nevartoti aštraus, riebaus maisto, rūkyti. Kelias dienas prieš donaciją negalima vartoti stiprių alkoholinių gėrimų ar kitų svaigiųjų medžiagų. Narkotinių medžiagų vartojimas nesuderinamas su kraujo donoryste.

Kauno klinikose kasdien atliekama apie 150 operacijų, gydomi ligoniai po sunkių traumų, nudegimų, priimami komplikuoti gimdymai, gydomi ligoniai, sergantys sunkiomis onkologinėmis ir hematologinėmis ligomis. Vien tik kvalifikuoto ir pasiaukojančio medikų darbo bei naujausių technologijų nepakanka.

Kraujas ir jo komponentai ligoniams reikalingi nuolat ir skubiai, todėl pagrindinis naujai įsteigto Kauno klinikų kraujo centro uždavinys – nuolat ir laiku teikti terapiniam naudojimui kokybiškus donorų kraujo komponentus Kauno klinikose gydomiems ligoniams. Tikimasi, kad Centras taps svarbiu žingsniu plėtojant kaulų čiulpų transplantaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius