Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 10 21

Kauno klinikos sudarė komisiją aiškintis incidentui, paauglė paleidžiama namo

Paauglė, kuriai Kauno klinikose praėjusį ketvirtadienį per klaidą vietoj vaistų buvo pradėtas lašinti dezinfekcinis skystis, paleidžiama namo, klinikos sudarė komisiją incidentui aiškintis.
Konferencija Kauno klinikose
Konferencija Kauno klinikose / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Mergaitės būklė gera, šiuo metu ji dar laukia vaikų gastroenterologo konsultacijos dėl pilvo skausmų, dėl kurių ji ir atvyko į Vaikų skubios pagalbos skyrių“, – per spaudos konferenciją Kauno klinikose pirmadienį sakė Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas. ​

Žada: liekamųjų reiškinių nebus

R.Kėvalas teigė, kad praėjusią savaitę dėl pilvo skausmų į klinikas atvežtai šešiolikmetei buvo skirta infuzinė terapija, tačiau bekeičiant tirpalų butelius slaugytoja padarė klaidą ir vietoj gliukozės tirpalo pradėjo lašinti dezinfekcinį skystį.

Pasak R.Kėvalo, klaida iškart pastebėta, paauglė pervežta į Intensyvios terapijos skyrių, kur stebėta per savaitgalį. Anot Vaikų ligų klinikos vadovo, nepastebėjus intoksikacijos požymių, atlikus tyrimus, mergina pirmadienį bus išrašoma namo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rimantas Kėvalas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rimantas Kėvalas

R.Kėvalas teigė, jog tirpalų butelius supainiojusi slaugytoja turi didelę patirtį, o padarytą klaidą aiškina automatizmu. Anot mediko, dezinfekcinio skysčio butelis buvo padėtas ne vietoje, tarp tirpalų intraveninei difuzijai, ir keičiant sistemas paimtas ne vietoje padėtas skystis.

„Tai buvo pastebėta, mergaitė sekimui buvo perkelta į Intensyviosios terapijos skyrių, atlikta labai daug laboratorinių tyrimų, konstatavus, kad nėra jokių nuokrypių nuo normos, savaitgaliui iškelta į Vaikų vidaus ligų skyrių. Neišryškėjo per savaitgalį jokių intoksikacijos požymių, ir šiandien bus išleidžiama į namus“, – kalbėjo R.Kėvalas.

Pasak mediko, merginai sulašinti penki miligramai dezinfencinio skysčio, toksinė dozė yra nuo 15 miligramų.

„Tikrai nėra jokių net prielaidų, kad galėtų likti kokie nors liekamieji reiškiniai, nes medžiaga yra pasišalinusi iš kraujotakos jau per pirmas 24 valandas“, – į klausimą, ar paauglei nebus liekamųjų reiškinių, atsakė R.Kėvalas.

Sieks reabilituoti slaugytoją

Vaikų ligų klinikos vadovas R.Kėvalas teigė, kad klaidą padariusi slaugytoja iš karto po incidento išleista į namus, dėl streso pablogėjo jos pačios sveikata, ji šiuo metu pati turi nedarbingumo pažymėjimą.

„Tik įvykus šiam faktui aš paprašiau, kad ji išeitų namo, vyresnioji slaugytoja skyrė jai keletą dienų pailsėti. Šiuo metu jos sveikatos būklė pakankamai rimta, ji turi nedarbingumo lapelį, beprotiškai pergyvena dėl šio įvykio“, – tvirtino klinikos vadovas.

R.Kėvalas teigė su mama kalbėjęs, jog tuo atveju, jei šeima nuspręstų incidentą viešinti, jis irgi norėtų galimybės žiniasklaidai kalbėti apie situaciją.

Klausiamas, ar ji galės tęsti darbą, R.Kėvalas teigė, jog įstaiga darys viską, kad padėtų slaugytojai reabilituotis.

„Mes netektume labai patyrusio žmogaus, ir aš manau, kad darysime viską, kad padėtume jai reabilituotis ir grįžti į darbą, nes ji yra nuostabus profesionalas“, – sakė medikas.

Kauno klinikų direktorius medicinai ir slaugai Kęstutis Stašaitis teigė, kad reaguojant į situaciją gydymo įstaigoje sudaryta komisija.

„Ligoninės administracija labai imtai vertina šį incidentą, sudaryta komisija, kuri turės išsiaiškinti priežastis – jos gali būti sisteminės, gali būti žmogiškosios klaidos. Kai turėsime išvadas, mes tikrai imsimės visų priemonių, kad net menkiausia galimybė ateityje nepasikartotų tokiai klaidai“, – kalbėjo K.Stašaitis.

Neigia siūlęs „susitarti“

Vaikų ligų klinikos vadovas R.Kėvalas taip pat neigė paauglės mamos žiniasklaidai pasakytus žodžius, esą jis siūlęs kompensaciją, kad šeima nutylėtų incidentą.

„Aš buvau iš esmės apkaltintas norintis daryti kriminalinį nusikaltimą, nes siūlymas kokio nors atlygio už tai, kad neįvyktų ar įvyktų kažkoks veiksmas, yra kriminalinis nusikaltimas. Šiuo metu aš konsultuojuosi su teisininkais, kaip man pasielgti“, – sakė R.Kėvalas.

VIDEO: Incidento Kauno klinikose atgarsiai – reikalaujama pacientės mamos atsiprašymo

K.Stašaitis kėlė versiją, jog merginos mama galėjusi supainioti skirtingus dalykus – jai buvo suteikta informacija apie galimybę atlyginti dėl medikų klaidų padaryta žalą pacientams.

„Lietuvoje pacientų sveikatai patirtą žalią reguliuoja įstatymas. Pagal jį, prie Sveikatos apsaugos ministerijos yra sukurta pacientų žalos komisija. Pacientas turi parašyti prašymą, komisija atlieka tyrimą ir nustato žalos dydį. Jei žala paciento sveikatai padaryta, tai išreiškia tam tikra suma, kurią sumoka gydymo įstaiga. Kauno klinikos turi draudimą, ir bet kokiu atveju mes visus mums priteistus sužalojimus sumokame“, – sakė K.Stašaitis.

„Buvo paaiškinta ta tvarka, kuri galioja Lietuvos Respublikoje. Aš esu kaltinamas siūlęs pinigus, kad mama neitų į viešumą, tai yra visiškai skirtingi dalykai“, – pažymėjo R.Kėvalas.

Naujienų portalas po incidento kalbino paauglės mamą, ši pasakojo, kad skyriaus vadovas už šios klaidos nutylėjimą siūlė „kompensaciją“.

R.Kėvalas teigė su mama kalbėjęs, jog tuo atveju, jei šeima nuspręstų incidentą viešinti, jis irgi norėtų galimybės žiniasklaidai kalbėti apie situaciją, nes medikams komentuoti pacientės būklę draudžia duomenų apsaugos taisyklės.

Spaudos konferencija klinikose surengta dėl incidento, įvykusio praėjusį ketvirtadienį Vaikų ligų klinikoje, kai sumaišyti vaistų buteliukai ir paauglei pradėtas lašinti sterilus vandeninis tirpalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius