Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 22

Kauno klinikose įrengtas pirmasis Lietuvoje 11 mln. litų kainavęs pozitronų emisijos tomografas

Rugsėjo pirmosiomis dienomis LSMU ligoninėje Kauno klinikose pradės veikti pirmasis Lietuvoje pozitronų emisijos tomografas (PET). 11 mln. litų kainavęs modernus branduolinės medicinos įrenginys labai svarbus siekiant laiku diagnozuoti širdies ir kraujagyslių, onkologines ligas, parinkti geriausią gydymą, atsisakyti neveiksmingo.
Pozitronų emisijos tomografas kainavo 11 mln. litų
Pozitronų emisijos tomografas kainavo 11 mln. litų / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iki šiol tirtis tokiu aparatu lietuviams tekdavo vykti į kitas šalis – Estiją, Lenkiją, Vokietiją, Šveicariją. PET bus įrengtas ir Vilniuje, VUL Santariškių klinikose.

Vieno tyrimo Kauno klinikose įkainis – 3,5 tūkst. litų. Skaičiuojama, kad per metus reikia apie 2 tūkst. tokių tyrimų, t.y. valstybei tai kainuos apie 7 mln. Lt. Profilaktiškai šie tyrimai nebus atliekami, o tik gydytojams patvirtinus jo reikalingumą.

„Neįmanoma vienu aparatu ištirti visko ir viską nustatyti, kaip žmonės kartais klaidingai įsivaizduoja. Nerekomenduojama profilaktiškai atlikti rizikingo sveikatai tyrimo“, – aiškino Gintaras Kuprionis, Radiologijos klinikos branduolinės medicinos skyriaus vadovas.

Įsikūrė naujame pastate

Pozitronų emisijos tomografas įrengtas naujame apie 8,9 mln. Lt kainavusiame pastate. Maždaug 3 tūkst. kv. metrų erdviose, šviesiomis spalvomis nudažytose patalpose įsikūrė Radiologijos klinika, prasiplėtė Tomografijų skyrius.

ES struktūrinių fondų lėšomis įdiegta ne tik pozitronų emisijos tomografija, bet ir daugiapjūvė kompiuterinė tomografija, magnetinio rezonanso tomografija. Visi aparatai įrengti naujame apie 8,9 mln. Lt kainavusiame, maždaug 3 tūkst. kv. metrų ploto pastate, kuriame įsikūrė Radiologijos klinika, prasiplėtė Tomografijų skyrius.

Dirbti su sudėtinga aparatūra Kauno klinikų darbuotojai buvo apmokyti anksčiau. Šiuo metu jie jau pasiruošę darbui, tačiau dar laukiama kol bus gauti visi leidimai pagal paskirtį naudoto naują pastatą.

Ypač aktualu sergantiems vėžiu

Širdies, kraujagyslių ir onkologinės ligos Europoje, o taip pat ir Lietuvoje, yra pagrindinė žmonių sergamumo ir mirštamumo priežastis. Sveikatos apsaugos viceministrės Noros Ribokienės teigimu, šiomis ligomis sergančių gyventojų išgyvenamumo rodikliams didelę įtaką daro ankstyva ligų diagnostika ir diagnostinių metodų, tarp jų ir PET, galimybės.

PET tyrimai naudojami daugelio lokalizacijų navikų diagnostikai, tikslinės biopsijos vietos parinkimui, ligos stadijavimui, efektyviausių gydymo metodų parinkimui, spindulinio gydymo planavimui, navikų recidyvų diagnostikai. PET naudojamas ir neurologinių susirgimų diagnostikai ir gydymui.

Jungtinė PET ir kompiuterinės tomografijos (KT) technologija leidžia įvertinti metabolizmo pokyčius ir tiksliai nustatyti kurioje anatominėje struktūroje jie vyksta. Ši jungtinė technologija naudojama ir tuomet, kai nėra žinomas pirminis navikas.

PET-KT tyrimai ypač naudingi diagnozuojant ir gydant plaučių, storosios ir tiesiosios žarnos, galvos smegenų stemplės, krūties, skydliaukės, kasos vėžį, melanomą, limfomas.

Kardiologijoje PET-KT tyrimai dažniausiai atliekami išemine širdies liga sergantiems, pacientams, siekiant nustatyti miokardo gyvybingumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius