Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 25

Kauno klinikų Akušerijos ginekologijos klinikoje atidarytoje parodoje - gimimo stebuklas

Prieš pat Šv. Kalėdas Kauno klinikų Akušerijos ginekologijos klinikoje atidaryta paroda „Įkvėpimas“. Ši, klinikoje surengta menininkės Monikos Žaltauskaitės Grašienės paroda, – jau 23 ioji akušerijos–ginekologijos klinikoje.
Paroda
Paroda / Kauno klinikų archyvo nuotr.

Pasak pačios parodos autorės, menininkės M. Žaltauskaitės, projekto „Įkvėpimas“ idėja jai kilo netikėtai – vaikštant Kauno klinikų koridoriais ir slaugant savo mažylį. Šis projektas buvo sumanytas vykdyti  didžiosiose Lietuvos ligoninėse, o pati jo pradžia – Kauno klinikų Gimdymo skyriuje. Klinikų Gimdymo skyriuje, sutikus šeimoms, menininkė fiksavo šešių kūdikių atėjimo į šį pasaulį akimirkas, o fotografijas dideliu formatu  išaudė specialia kompiuterine žakardine technika.

„Kiekvieno žmogaus gimimas – ypatingas ir išskirtinis. Užfiksuoti patį svarbiausią žmogaus gyvenimo momentą man atrodo svarbu ir reikšminga. Stebėdama gimimą, įsitikinau, jog kiekvienas jų labai skirtingas, ypatingas. Kūdikiai ateina į  pasaulį atsinešdami savą  istoriją. Judesys, išraiška, garsas, pojūčiai unikalūs. Nuo jų pradedama žmogaus gyvenimo kelionė“, – kalbėjo menininkė.

Darbų autorės teigimu, ji siekė užfiksuoti pojūčius, nes gimdymas yra perėjimas iš vandens į orą. Savo darbus menininkė ir pavadino pagal visus žmogaus pojūčius – „Skonis“ „Kvapas“, „Rega“, „Lytėjimas“, „Klausa“. O paskutinis darbas, vaizduojantis paguldytą ant  motinos krūtinės naujagimį, pavadintas „Šeštuoju jausmu“. Dar du darbai, vaizduojantys kūdikius ant motinos ir tėvo rankų pavadinti „Motinyste“ ir „Tėvyste“. Vieną didžiulį darbą menininkė paskyrė akušerėms – šis darbas vaizduoja kūdikį, nešamą ant akušerės rankų. „Tai labai trumpa akimirka, bet ji labai svarbi. Ta valandėlė, kai gimęs vaikelis atnešamas motinai yra labai svarbi“, – kalbėjo menininkė.

Šis projektas taip pat yra ir interaktyvus, kuriame yra vienas audeklas žiūrovams (ligoniams, lankytojams ar šiaip pro šalį einantiems žmonėms). Šie galės įsiamžinti išaustame atviruke – išsiuvinėdami gimusio kūdikio vardą ar palinkėjimą jam, šeimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius