Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 14

Kauno konservatoriai piktinasi, kad nėra įtraukiami į tarybų sudėtis

Kauno konservatoriai kritikuoja daugumą turinčius „Vieningo Kauno“ organizacijos atstovus, kad šie neįtraukia jų į svarbių tarybų sudėtis. Antradienį Kauno savivaldybės taryba sprendė, ką deleguoti į Kauno regiono plėtros tarybą bei sudarė dvi savivaldybės tarybas – Jaunimo reikalų bei Bendruomeninių organizacijų.
Edita Gudišauskienė
Edita Gudišauskienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į Kauno regiono plėtros tarybą savivaldybė delegavo vicemerus Andrių Palionį ir Rasą Šnapštienę bei „Vieningo Kauno“ atstovę Ligitą Valalytę. Į šios tarybos sudėtį taip pat įeina savivaldybės meras.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų sąjungos atstovai į tarybos sudėtį pasiūlė įtraukti buvusią savo kandidatę į Kauno merus Jurgitą Šiugždinienę, tačiau tokiam sprendimui nepritarta.

Dviejų šiame posėdyje sudarytų savivaldybės tarybų sudėtyje opozicijos atstovų taip pat nėra. Jaunimo reikalų taryboje dirbs po šešis valdančiųjų „Vieningo Kauno“ ir jaunimo organizacijų sąjungos „Apskritasis stalas“ atstovus, o Bendruomeninių organizacijų taryboje – trys „Vieningo Kauno atstovai“ ir 19 įvairų Kauno bendruomenių atstovų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune darbą pradėjo naujoji taryba
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune darbą pradėjo naujoji taryba

Pasak opozicijos, susidariusi situacija yra kitokia nei iki šiol, nes taryboje dirba vos dvi politinės jėgos. Anksčiau tarp tarybose dirbančių narių buvo skirtingų valdančiųjų frakcijų narių, dabar visos jos atitenka „Vieningam Kaunui“.

„Buvo principas, kad tai buvo kelių partijų atstovai, nors jie ir buvo pozicijoje. O dabar principas, aš manau, yra blogas visiems ir demokratijai – pirmiausia, nes yra formuojamos tarybos ir ten, kur yra galimybė deleguoti tarybos narius, yra deleguojami tik vieno judėjimo atstovai“, – BNS sakė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė.

Konservatoriai yra informavę apie savo pageidavimą dalyvauti visų tarybų veikloje. Jie teigia kitaip būsiantys atriboti nuo svarbių sprendimų svarstymo ir priėmimo.

„Mūsų frakcijos nariai bus atriboti nuo visos įmanomos informacijos, kuri bus nagrinėjama, svarstoma kiekvienoje iš tų tarybų, jie neturės galimybės su ta informacija susipažinti, neturės galimybės teikti pasiūlymų“, – sakė E.Gudišauskienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Edita Gudišauskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Edita Gudišauskienė

„Tai yra ir skaidrumo principai pažeisti“, – pridūrė ji.

E.Gudiškauskienė atkreipė dėmesį, kad kai kurie šiose tarybose svarstomi klausimai savivaldybės tarybos nepasiekia, nes yra derinami tik su savivaldybės administracija.

„Mes šios informacijos nežinosime, nebent užsiklausę galėsime paprašyti. Kada nesi tarybos narys, kaip galėsi atstovauti miestiečius, kurie išreiškė mums pasitikėjimą?“ – kalbėjo konservatorė.

Kauno vicemeras Andrius Palionis teigė manantis, kad opozicijos nepasitenkinimas kilo dėl to, kad nebuvo patenkintos konkrečių opozicijos atstovų ambicijos.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andrius Palionis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andrius Palionis

„Yra normalus formavimo procesas, kur istoriškai pasižiūrėjus visą laiką įvairiai būna tvirtinami atstovai ir mūsų manymu, tai turi būti tvirtinama pagal dalykines kompetencijas ir atstovavimo sritis, o ne pagal tai, kur aš noriu ir užsimaniau dalyvauti“, – žurnalistams sakė A.Palionis.

Jis teigė, kad opozicijos atstovai buvo ir bus įtraukti į kitų savivaldybėje formuojamų tarybų, komitetų ir komisijų sudėtis.

„Kai kurių žmonių ambicijos dalyvauti visur negali būti patenkintos“, – sakė Kauno vicemeras.

A.Palionio vertinimu, opozicija turi nemažai jai įstatymų suteiktų galių kontroliuoti valdančiųjų darbą per jiems priklausančių komitetų veiklą.

Opozicijos atstovai dirba visuose aštuoniuose savivaldybės tarybos komitetuose, jų atstovai yra ir šiuo metu sudarytose tarybos komisijose.

Kauno taryboje šią kadenciją dirba 33 „Vieningo Kauno“ nariai ir aštuoni konservatoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius