Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 15

Kauno Kristaus prisikėlimo bažnyčia – padėka už valstybės laisvę

Kaune gausu nuostabios architektūros bažnyčių, tačiau Kristaus prisikėlimo bažnyčia, 1996 m. gruodžio 23 d. įrašyta į LR Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, yra viena žinomiausių ir lankomiausių mieste. Kai kuriuos lankytojus traukia pats pastatas ir religinė jo paskirtis, kitus vilioja nuo jo stogo atsiverianti nepakartojama miesto panorama. Koks bebūtų apsilankymo tikslas, abejonių nekyla – ši 1940 m. pastatyta bažnyčia ypatinga ir apsilankiusiųjų tikrai nenuvilia.
Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčios stogas.
Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčios stogas. / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Bažnyčia

Pirmiausia ji ypatinga tuo, jog ji yra didžiausia monumentalios architektūros bazilikinė bažnyčia Baltijos šalyse. Idėja statyti šią bažnyčią kilo dar 1922 m. Ji turėjo būti kaip padėka Dievui už atkovotą valstybės laisvę. Pastatas materialios formos neįgavo dar 18 metų todėl, kad jam statyti buvo parengtas ne vienas projektas, ilgai svarstyta, kurį pasirinkti. Galiausiai buvo nuspręsta, kad optimaliausias variantas yra sujungta modernumo, bažnytinė ir paminklinė dvasia. Tiesa, bažnyčia net ir 1940 m. neįgavo tokios pat formos, kokią matome šiandien. Tam sutrukdė sovietų okupacija ir II pasaulinis karas, po kurio nebaigta statyti bažnyčia rekonstruota į radijo gamyklą. Tik 1988 m. prasidėjo atstatymo darbai.

Šiandien matome, kad pirmasis pastato projektuotojas latvių kilmės architektas Karolis Reisonas ir jo projektą atnaujinęs  bei patobulinęs architektas Algimantas Sprindis puikiai įgyvendino numatytą idėją. Jau vien balta iš tolo šviečianti bažnyčios išorė vienija tiek modernumo, tiek monumentalumo bei sakralumo idėją. Bažnyčios vidus taip pat modernus – čia lankytojus pasitinka lakoniškumu, paprastumu alsuojantis, detalėmis neperkrautas interjeras ir didelė erdvė. O marmurinės grindys ir altorius pulsuoja prabanga.

Ant sienų kabo gerai žinomų meno kūrinių reprodukcijos – Aušros Vartų Švč. M. Marijos Gailestingumo Motinos paveikslo kopija, garsaus italų dailininko Guido Reni šv. Juozapo su Kūdikėliu Jėzumi paveikslo kopija ir kiti. Akį patraukia ir Lietuvos bažnyčioms neįprastas kryžius be nukryžiuotojo. Taip siekta sukurti iliuziją, kad tarsi prisikėlęs Kristus nužengęs nuo kryžiaus vaikščiotų tarp tikinčiųjų.

Tiems, kuriems bažnyčios interjeras nepalieka ypatingo įspūdžio, viską  atperka jos dydis – vien didžiojo bokšto aukštis – 70 m, o stogo terasos, į kurią galima pakilti liftu arba laiptais, išmatavimai – 45×13 m. Taigi čia užtenka vietos ne tik smalsuoliams pasidairyti, bet ir mišioms laikyti – čia įrengta ir Šiluvos Švč. M. Marijos koplyčia, skirta žuvusiems už laisvę atminti. Šv. Mišių metu terasoje gali tilpti net apie 2 tūkst.  žmonių.

Ką veikti yra ne tik pačioje bažnyčioje ar ant jos stogo, bet ir rūsyje. Čia, šalia kolumbariumo, yra įrengta patalpa būsimam muziejui, kur bus galima susipažinti su Paminklinės Kristaus Prisikėlimo bažnyčios istorija. Šiuo metu čia rengiamos parodos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius