-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 11 /13:42

Koronavirusu susirgę kauniečiai į Italiją vyko žinodami apie pavojų, tyrimų rezultatų laukia ir kita šeima su dviem vaikais

Du kauniečiai, šeima, slidinėję Šiaurės Italijoje ir į Lietuvą grįžę automobiliu kovo 7 dieną, gydomi Kauno klinikinėje ligoninėje. Šios ligoninės generalinis direktorius Albinas Naudžiūnas ir klinikos gydytoja Estela Tamašauskienė pateikė daugiau informacijos apie jų būklę. Ligoninėje šiuo metu yra ir daugiau keliavusių po Italiją kauniečių, tarp jų – šeima su dviem vaikais.

Grįžo iš Italijos

Antradienio vakarą Lietuvoje buvo patvirtinti du nauji koronaviruso atvejai. Trečiadienio rytą Vyriausybėje surengta spaudos konferencija, kurioje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė, kad koronavirusu užsikrėtė šeima iš Kauno, grįžusi po atostogų Šiaurės Italijoje. Jie gydomi Kauno klinikinėje ligoninėje, jų būklė – gera.

Jie gimę 1980 ir 1985 metais. Anot ministro, abu nepriklauso rizikos grupei pagal amžių.

Šiaurės Italijoje, Kortina d'Ampeco miestelyje, kauniečių pora viešėjo vasario 29-kovo 6 dienomis. Ten slidinėjo. Į Lietuvą iš Italijos jie parvyko kovo 7 dieną. A.Verygos teigimu, į Lietuvą grįžo automobiliu, užpildė specialią Nacionalinio visuomenės sveikatos centro formą.

Pajutę ligos simptomus, sukarščiavę, kauniečiai elgėsi pagal rekomendacijas, išsikvietė greitąją pagalbą ir buvo nugabenti į ligoninę. Jiems atlikti tyrimai, po kurių patvirtinta, kad pora užsikrėtusi koronavirusu. Jie gydomi Kauno klinikinėje ligoninėje.

VIDEO: Komentarai iš Kauno klinikinės ligoninės dėl koronavirusu apsikrėtusių asmenų

Stebimi keli artimieji

Spaudos konferencijoje Kauno ligoninėje gydytoja E.Tamašauskienė sakė, kad pacientai jaučiasi gerai, jie nekarščiuoja, ypatingų nusiskundimų neturi, todėl ligos eiga vertinama kaip nesunki ir taikomas tik simptominis gydymas.

„Vaistai nuo temperatūros, kosulio. Kol kas, kaip žinote, to patvirtinto gydymo, kuris remtųsi stipriomis rekomendacijomis, nėra“, – sakė gydytoja, primindama, kad pirmieji požymiai šiems pacientams buvo gerklės skausmas, sausas kosulys ir pakilusi temperatūra kitą dieną.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Spaudos konferencija dėl Kaune susirgusių žmonių
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Spaudos konferencija dėl Kaune susirgusių žmonių

Gydytojai svarsto, kad galbūt jau kitos savaitės pradžioje bus kartojami tyrimai ir sprendžiama apie tolesnį gydymą.

Grįš jauni, stiprūs žmonės, slidininkai, sportininkai ir jie prasirgs lengvai, o po savaitės ar dviejų į ligonines kreipsis jų tėvai, seneliai, – sakė A.Naudžiūnas.

Pora gyvena Kaune ne daugiabutyje, o dviejų butų name, tačiau prašoma gerbti jų privatumą. „Artimas kontaktas laikomas daugiau nei 15 minučių ir artimesniu nei metro atstumu“, – teigė ligoninės direktorius Albinas Naudžiūnas.

Anot ligoninės vadovo, žinomi du artimi giminaičiai, su kuriais susirgusieji bendravo kovo 8 dieną, jie stebimi. Jis taip pat pritarė nuomonei, kad nebuvo labai atsakinga tokiu laiku vykti į Šiaurės Italiją slidinėti, kai virusas jau intensyviai plito: „Gaila, kad taip žmonės daro.“

Direktoriaus teigimu, medikai jau susiduria su pasekmėmis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno klinikinė ligoninė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno klinikinė ligoninė

„Kadangi ten daugiau nei penki tūkstančiai žmonių, jie grįš, tokių atvejų daugės. Grįš jauni, stiprūs žmonės, slidininkai, sportiški ir jie prasirgs lengvai, tačiau po savaitės ar dviejų į ligonines kreipsis nuo jų užsikrėtę tėvai, seneliai, kurie jau sirgs sunkiai, tad tikėtina, kad po savaitės ar dviejų turėsime rimtų ligonių“, – kalbėjo A.Naudžiūnas.

Jis tvirtino, kad žmonės blogai daro, kai nusipirkę kelionę jos neatideda, bijo prarasti pinigus. Net esą su medikais tenka apie tai kalbėtis.

Šita pora išvyko jau žinodama apie pavojų, – teigė A.Naudžiūnas.

„Reiktų tą kovą pralaukti, niekur nejudėti ir žiūrėti, kas bus balandį, tikėtina, kad kovą daug kas spręsis. Vienareikšmiškai visiems rekomenduoju nevykti iš šalies. Nežinau, koks turi būti būtinas reikalas, kad reiktų vykti.

Šita pora išvyko jau žinodama apie pavojų. Jie buvo Veneto regione, Kortino slidinėjimo kurorte“, – teigė A.Naudžiūnas.

Visi atvejai atvežtiniai

Šiuo metu Kauno klinikinėje ligoninėje yra aštuoni pacientai, kuriems buvo įtariamas koronavirusas, dviem jis pasitvirtino. Keturių asmenų tyrimai neigiami. Dar du paguldyti suaugusieji, taip pat šeima su dviem vaikais laukia tyrimų rezultatų. Visi jie grįžę po kelionių.

„Visi atvejai atvežtiniai“, – tikino A.Naudžiūnas.

Kol kas tiksliai ligoninės atstovai nesako, tačiau tikina, kad tai turi pasakyti visuomenės sveikatos specialistai – gali būti, kad grįžę iš kelionės ir užsikrėtę kauniečiai ne tik bendravo su artimaisiais, bet ir buvo mieste.

Savo artimuosius sveikino Moters dienos proga, – teigė A.Naudžiūnas.

„Jie grįžo automobiliu, tai jau gerai, kad ne autobusu ir ne lėktuvu. Iš karto registravosi. Į darbą nėjo, o kiek kitų niuansų – Visuomenės sveikatos centras išsiaiškins. Dabar du kontaktiniai asmenys nustatyti. (...) Savo artimuosius sveikino Moters dienos proga“, – teigė ligoninės direktorius.

A.Naudžiūnas kalbėjo griežtai – būtina atsisakyti ir visų viešųjų renginių, to turėtų laikytis tiek eiliniai žmonės, tiek valstybės vadovai.

Ligoninė pasiruošusi

Anot A.Naudžiūno, Kauno klinikinė ligoninė šiuo metu yra pasiruošusi, turi visų reikalingų apsisaugojimo priemonių tiek pacientams, tiek medikams.

„Žmonės susirūpinę, kaip ir visi. O ligoniai didesnės rizikos aplinka, būtent infekcinių ligonių turi mūsų ligoninė, tad tų įtampų yra, jos visos kontroliuojamos kol kas. Apsaugos priemonių turime pakankamai. Žinoma, jeigu prasidės didžiuliai mastai, tikėkimės, kad ir Ekstremalių situacijų centras, ir Vyriausybė mums padės“, – apie nuotaikas ligoninėje kalbėjo jos vadovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Albinas Naudžiūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Albinas Naudžiūnas

Jo teigimu, į prevenciją būtina žiūrėti dar atsakingiau. Kauno klinikinėje ligoninėje yra 11 boksų. Jei jie užsipildytų, pacientai būtų guldomi į Infekcinių ligų skyrių, čia yra 50 vietų. Jeigu reikėtų dar, tuomet iš viso tilptų apie 100 pacientų, bet jeigu tai bus dūstantys žmonės, kuriems reikės deguonies ir pan., tai bus nemenkas iššūkis.

A.Naudžiūnas užsiminė ir apie tai, kad apsaugos priemonės brangsta, jeigu jų reikės daugiau, teks ieškoti sprendimų.

Tiriamas ir vienas kariuomenės vadų

A.Naudžiūnas rytinėje spaudos konferencijoje sakė: „Kovo 9 dieną jiems pradėjo skaudėti gerklę, o 10 dieną pakilo temperatūra. Tiesa, nelabai aukšta, bet įvertinę savo riziką, jie kvietė greitąją pagalbą. Atvežti į Kauno klinikinę ligoninę, izoliuoti bokse. Kadangi yra pora, tai, kad jiems patogiau būtų, viename bokse jie ir gyvena. Temperatūra – 37,5. Jų klinikinė būklė gera, kraujo tyrimas yra normalus.“

Daugiau skaitykite čia: Paskelbė daugiau informacijos apie naujus koronaviruso atvejus: užsikrėtė pora iš Kauno

Taip pat trečiadienį paskelbta, kad iš tarnybinės komandiruotės šiąnakt grįžęs Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Raimundas Vaikšnoras ir dar vienas karininkas medicinos transportu iš oro uosto nuvežti į Vilniaus Santaros klinikas. Trečiasis į ligoninę trečiadienį ryte atvyko pats.

Plačiau skaitykite čia: Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas ir du karininkai karantinuoti Santaros klinikose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius