Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 28 /14:51

Kauno klinikinėje ligoninėje – skandalo aptarimas: infektologė tikina, kad virusas maišeliuose nesklinda

Penktadienio vakarą Kauno klinikinėje ligoninėje kilus skandalui, kurio metu paaiškėjo, kad vienkartiniai medikams skirti apsauginiai kostiumai galėjo būti naudojami ne kartą, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė nušalinęs nuo pareigų šios gydymo įstaigos vadovą Albiną Naudžiūną. Šeštadienį A.Veryga apsilankė ligoninėje, kur įvyko pasitarimas dėl nuaidėjusio skandalo. Po jo ministras pripažino: „Man dabar ramiau“.
Auksė Mickienė
Auksė Mickienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dar penktadienio vėlyvą vakarą A.Veryga žadėjo, kad greitai, pasibaigus tarnybiniam tyrimui, „bus priimti ir atitinkami sprendimai dėl ligoninės vadovo“. Šeštadienio vidurdienį jis atskubėjo į Kauno klinikinę ligoninę, kur aptartas kilęs skandalas. Pasitarime dalyvavo ir skandalo sukūryje nušalintas šios gydymo įstaigos vadovas A.Naudžiūnas.

Penktadienio vėlyvą vakarą nušalinęs ligoninės direktorių nuo pareigų, šeštadienį, prieš žengdamas į Kauno klinikinės ligoninės pastatą, A.Veryga jau siūlė neskubėti nieko teisti. Jis patikino, kad bus aiškinamasi, kieno tie vienkartiniai kostiumai ir kodėl jie sudėti į maišelius, ar buvo jie išties naudojami antrą kartą.

Kauptas tik vidinis trečias sluoksnis

Šeštadienį žurnalistams žodį tarė ir Kauno klinikinės ligoninės infektologai – LSMU Infekcinių ligų klinikos vadovė, Kauno klinkinės ligoninės infektologė, prof. Auksė Mickienė ir Infekcinių ligų skyriaus vedėja Estela Tamašauskienė. Gydymo įstaigos feisbuko puslapyje teigiama, kad socialiniuose tinkluose buvo paskleisti melagingi kaltinimai.

Pasak A.Mickienės, toks vienkartinių priemonių saugojimo sprendimas buvo priimtas tuomet, kai Kaunas dar neturėjo mobilių viruso tyrimų punktų, o kol jų nebūdavo, visi galimai koronavirusu infekuoti asmenys buvo vežami į ligoninės stacionarą.

„Kiekvienas žmogus iš lauko patekdavo į izoliuotą palatą. Į kiekvieną palatą pas tokį ligonį ateidavo du pilnai apsirengę asmenys – medicinos sesuo ir gydytojas. Medicinos sesuo paimdavo mėginį iš nosies ir gerklės, uždėdavo aparatus. Gydytojo vaidmuo – pažiūrėti, kokia žmogaus būklė, paklausti apie vaistus, lėtines ligas.

Svarbu pabrėžti, kad maišeliuose esantys kostiumai – tai trečiasis sluoksnis, kurį vilkdavosi gydytojas. Ant jo dar buvo dedamas vienkartinis chalatas ir prijuostė. Taigi išėjęs po paciento apžiūros, gydytojas nusiimdavo du viršutinius sluoksnius, rankogalius, pirštines. Sulankstydavo tik trečią, vidinį, sluoksnį. Nė vienas iš tų maišeliuose esančių kostiumų nebuvo nuimtas nuo ligonio, užsikrėtusio koronavirusu, nuo gydytojo, kuris darė kokias intensyvias intervencijas su pacientu, turėjo glaudų kontaktą su juo.

Kol nebuvo punktų, turėjome per dieną po 20-25 pacientus su įtariama koronavirusine infekcija. Ir tik kokiam vienam per dieną ta infekcija pasitvirtindavo“, – kam buvo naudojami maišeliuose esantys kostiumai, paaiškino infektologė A.Mickienė.

Pasak jos, Kauno klinikinėje ligoninėje iki šios dienos buvo paimta 360 mėginių dėl įtariamo koronaviruso. Patvirtintas virusas buvo tik 22 žmonėms.

„Tad suskaičiuokite, kad prie tų 360 su visiškai pilna apranga eidavo du žmonės. Žiūrėkite į tai, kokia teigiamo rezultato tikimybė. Viską derinome su protingumo kriterijumi. Tiesiog sutaupytas trečiasis vidinis sluoksnis. Juos dėvėjęs gydytojas neturėjo jokio kontakto su sergančiu pacientu“, – patikino A.Mickienė.

Mus, kaip medikus, labai įskaudino žinutė, kad buvo sudarytos puikios sąlygos virusui daugintis tuose maišeliuose. Klaida.

Infektologė: medikus skandalas įskaudino

Jos teigimu, medikai buvo paprašyti kaupti respiratorius, akinius (tą patvirtino vėliau paklaustas ir A.Veryga), nes viskas sparčiai tobulėja – ieškoma sąlyčio su mokslininkais ir pramonininkais taškų, kad būtų galima atrasti būdus, kaip vienkartines priemones būtų galima dezinfekuoti. Tad turėtų būti įvertinta tai, kad sandėliavimas atliktas, anot infektologės, visiškai švarių kostiumų, žvelgiant kelis žingsnius į priekį, jog galbūt ateityje juos bus galima apdoroti.

„Mus, kaip medikus, labai įskaudino žinutė, kad buvo sudarytos puikios sąlygos virusui daugintis tuose maišeliuose. Klaida. Virusas negali daugintis polietiletiniame maišelyje. Gali jis daugintis tik pakliuvęs į gyvą žmogaus ląstelę. Maišelyje jis gali tik išlikti gyvybingas 2-3 dienas. Tačiau jei randama ląstelė, dar nereiškia, kad ji gyvybinga. Tai labiausiai įskaudino, žinutė, kad žmogus paklius į kažkokią nešvarią įstaigą, kur prie jo prieis gydytojas su nešvariu kostiumu. Taip tikrai nėra.

Mūsų gal 50 personalo darbuotojų pasitikrino dėl viruso penktadienį. Džiaugiamės, kad rastas tik vienas teigiamas testas. Tai buvo slaugytoja, kuri užsikrėtė nuo savo vyro, tolimųjų reisų vairuotojo“, – paaiškino infektologė, pasiūliusi įvykius, esant įtampai, vertinti kritiškiau.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Auksė Mickienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Auksė Mickienė

Pasak jos, kiekvieną dieną yra perskaičiuojamos ligoninės turimos atsargos. Jų, infektologės teigimu, niekad netrūko, tačiau niekuomet negali žinoti, ar būsimi užsakymai ateis laiku.

„Atsiradus mobiliesiems punktams, mes to nebedarome. Didžiausia klaida, kad nesuradome normalios sandėliavimo vietos, kur sudėti tuos visus dalykus“, – pripažino A.Mickienė.

Infekcinių ligų skyriaus vedėja E.Tamašauskienė papildė, kad pradžioje net nebuvo sutikslinti vienkartinių apsaugos priemonių apsirengimo, nusirengimo protokolai.

„Jeigu mes rengiame savo gydytojus, rengiame juos sluoksniais. Po intervencijų viską naikiname. Dabar to nepamatytumėte pas mus, nežinau, kada darytos tos fotografijos. Palengvinę dabar apsirengimą. Tie, kurie nedaro intervencijų, kaip chirurgai, rengiamės paprasčiau“, – teigė E.Tamašauskienė.

Perklausta, ar maišeliuose laikytas nors vienas kostiumas buvo mūvėtas antrąkart, ji tiksliai atsakyti negalėjo, bet patikino mananti, kad ne.

A.Verygai po medikų paaiškinimų tapo ramiau

Po pasitarimo ligoninėje kalbėjęs A.Veryga teigė, kad jame dalyvavo daug ligoninės kolektyvo narių, išmanančių situaciją. Šie garantavę, kad grėsmės nei personalui, nei pacientams dėl tų sandėliuojamų panaudotų vienkartinių priemonių negalėję kilti. Jis pasitiki medikų infektologų paaiškinimais, nes šie susiduria su ne pirma infekcija, tad žino, kaip elgtis.

„Man dabar yra ramiau. Aš tą situaciją matau truputį kitaip nei naktį visiems atrodė. Ramiai, nesiblaškydami įsivertinsime situaciją. Gal gims rekomendacijų kitoms įstaigoms, ką reikia daryti. Neskubėkime su išvadomis. Tą, ką išgirdau, man suteikė daugiau aiškumo. Ligoninės vadovas lieka nušalintas“, – teigė A.Veryga.

Į ligoninę ministras atvyko su kariška uniforma. Tikino, eisiąs su Kauno šauliais į pasivaikščiojimą, kurio tikslas – priminti sutiktiems kauniečiams, kad yra paskelbtas karantinas ir reikia laikytis jo sąlygų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Spaudos konferencija dėl medicininių prekių
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Spaudos konferencija dėl medicininių prekių

Paklaustas, ar po šio skandalo žada tikrinti ligonines, kaip jos sandėliuoja priemones, A.Veryga patikino, kad į viešąją erdvę „išlenda daug žinučių, tačiau jos nepasitvirtina“.

„Taip buvo su Klaipėdos įstaiga. Darbo inspekcija vyko, vertino. Po to gavau žinutę, kad pažeidimų nerado. Priemonėmis įstaiga aprūpinta, rezervas – dviem savaitėm. Raginu neužkibti ant tų greitų žinučių. Taip nepatikrinę galime paskleisti paniką darbuotojų gretose“, – pavyzdį pateikė ministras.

Antrą kartą naudoti respiratorių ar akinius šiuo metu, anot jo, nėra jokio reikalo, nes jų pakankamai yra, tačiau niekada negali žinoti. Pasak A.Verygos, priemonių mes turime daugiau negu kai kurios turtingos šalys.

Po pasitarimo kalbėjęs nušalintas Kauno klinikinės ligoninės vadovas A.Naudžiūnas žurnalistams teigė, kad kaip paaiškino infektologai, kas buvo saugu, tas ir buvo saugoma. Jis patikino, kad priemonių įstaiga turi pakankamai, bent jau iki balandžio vidurio, vėliau reiktų didesnio papildymo. Iš rezervo prašyti priemonių teko keletą kartų.

„Šiandien taupome tik akinius ir respiratorius. Ar jūs įsivaizduojate, kad vienam pacientui gulint ligoninėje parą sunaudojame 6 komplektus priemonių. O jei guli 10 parų, dauginkit. Jei pacientas guli intensyvios terapijos skyriuje, per dieną sunaudojama 12 komplektų. Kiekiai yra dideli. Taip, mes apsirūpinę tam tikram laikotarpiui, bet kas bus ateityje – nežinome“, – patikino A.Naudžiūnas.

A.Naudžiūnas: „Saugiausia, ir medikui, ir pacientui, yra infekcinėje ligoninėje“.

Jis dar kartą pabrėžė, kad kaupiamos priemonės buvo tik pačioje pradžioje, kai mėnesį vyko testavimai dėl koronaviruso, kai dar nebuvo nė vieno infekuoto asmens Lietuvoje.

„Saugiausia, ir medikui, ir pacientui, yra infekcinėje ligoninėje, nes ten visi specialistai žino, kaip saugiai elgtis, žino, ką daryti. Jie dirba ne tik su COVID-19, bet ir kitomis infekcijomis. Mes pasitikime jais. Kaip jie pasako, taip mes ir darome. Geresnių specialistų už juos nėra. Virusas – ne bakterija, jis išorėje nesidaugina“, – patikino nušalintas Kauno klinikinės ligoninės vadovas, dirbantis vidaus ligų gydytoju.

Paklaustas, kaip vertina nušalinimą, A.Naudžiūnas šyptelėjo: „Jei ministras atvyko, prabuvo visą valandą ligoninėje... Mūsų geri santykiai su ministru, vienas kitą suprantama. Patys suprantate, kaip čia viskas buvo. Ar man dabar komentuoti premjero naktinį pasisakymą? Žmonės yra emocingi, čia emocijos. Kai ateis sunkūs laikai Lietuvoje, tuomet tokių emocijų bus mažiau. Dabar dar viskas yra gerai.“

Atleisti paragino premjeras

„Pavesta atsakingiems Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) teisininkams, bendradarbiaujant su kitu įstaigos dalininku Lietuvos sveikatos mokslų universitetu (LSMU), skubos tvarka atlikti tarnybinį tyrimą dėl šios situacijos. Tuo tarpu kol jis bus atliekamas, ligoninės vadovas nušalinamas nuo pareigų – jį laikinai pakeis vienas iš direktoriaus pavaduotojų“, – po kilusio skandalo feisbuke penktadienį pranešė A.Veryga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Reikiamų asmens saugos priemonių su infekciniais pacientais dirbančios gydymo įstaigos turi, jų gauna iš rezervo, kai tik paprašo. Tad vienkartiniai rūbai neturi būti taupomi – nes jie yra vienkartiniai. Be to, nuolat perkamos asmens saugos priemonės, dar šį savaitgalį naujausia siunta pasieks jas“, – pabrėžė ministras.

Atleisti Kauno klinikinės ligoninės vadovą penktadienio vakarą jį paragino premjeras Saulius Skvernelis. Jis „skandalinga ir pasibaisėtina“ bei „nusikalstama“ vadino socialiniame tinkle pasirodžiusią informaciją su nuotraukomis. Jose matyti į maišelius supakuoti vienkartiniai Kauno klinikinės ligoninės medikų kostiumai, kurie naudojami pakartotinai.

Naudos tik atėjus „juodai dienai“

„Čia yra vienkartiniai rūbai, sudėti po gydytojų pamainos Kauno infekcinėje ligoninėje. Man rašo, kad sistema dabar ten tokia – nusirengi ir įdedi į maišą. Užrašai vardą. Atėjęs sekančią pamainą susirandi savo maišiuką ir rengiesi vėl“, – feisbuke penktadienio popietę paskelbė žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė, kartu išplatinusi ir nuotraukas iš Kauno klinikinės ligoninės.

Kauno klinikinės ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas 15min aiškino, kad apsauginiai kostiumai šitaip buvo kaupiami „juodai dienai“.

„Apsauginiai kostiumai dedami į atskirus individualius maišelius iki tol, kol nepatvirtinama diagnozė. Jie būna panaudojami tik po vieną kartą einant pas tą patį pacientą. Jei stebimam pacientui diagnozuojamas COVID-19, visas sukauptas rinkinys iškart utilizuojamas. Po kiekvieno vizito pas tokius sergančius pacientus vienkartiniai kostiumai išmetami ir nekaupiami“, – 15min penktadienį paaiškino Kauno klinikinės ligoninės atstovas.

Anot jo, jei paaiškėja, kad pacientas neserga COVID-19, kostiumai vėl bus panaudoti to paties darbuotojo tik tuo atveju, jei didesnės pandemijos metu pritrūktų resursų. Nuotraukose regimos panaudotos sukauptos atsargos, S.Tvirbuto teigimu, šiuo metu antrą kartą nenaudojamos.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Albinas Naudžiūnas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Albinas Naudžiūnas

A.Naudžiūnas: taupo visas pasaulis

Nuo pareigų nušalintas Kauno klinikinės ligoninės vadovas Albinas Naudžiūnas vėlyvą penktadienį BNS tvirtino, kad premjeras S.Skvernelis jį atleisti paragino neįsigilinęs į situaciją ligoninėje.

A.Naudžiūnas teigė nieko blogo nepadaręs, o situaciją pavadino politizuota. Pasak jo, medicinines apsaugos priemones taupo „visas pasaulis“, o taip taupyti pakartotinai naudojant vienkartinius kostiumus buvo bendras ligoninės sprendimas.

Ligoninėje, neva tai, apsaugos priemonių medikams pakanka.

Dėl koronaviruso Kauno klinikinėje ligoninėje, kaip teigia A.Naudžiūnas, šiuo metu gydoma „12–13 suaugusiųjų ir vienas ar du vaikai“.

„Du pacientai – sunkios būklės. Abu suaugusieji. Vienas vyresnio amžiaus, kitas – jaunesnio. Jo amžius – nuo 30 iki 40 metų, tačiau jis turi gretutinių ligų“, – kalbėjo medikas, papildęs, kad namo gydytis išleisti 8 žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius