-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 11

Kauno ligoninės valkatoms – nemokami viešbučiai

Kauno medikai po naktinių budėjimų neretai grįžta pamuštomis akimis ir pavydžiai žvelgia į kitus miestus, kuriuose atkurtos išblaivinimo įstaigos. Kaune asocialus ir girtuoklius policija veža į ligonines: tokie pacientai neretai terorizuoja ir gydytojus, ir priimamajame laukiančius ligonius.
 I.Aleknienė apgailestavo, kad ligoninė tapo asocialių asmenų prieglauda.
I.Aleknienė apgailestavo, kad ligoninė tapo asocialių asmenų prieglauda. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Maža to, kad Kauno klinikinę ligoninę nuolat krečia konkursų ir vadovų kaitos skandalai, savaitgaliais ir naktimis budintys gydytojai, slaugos darbuotojai nuolat rizikuoja sulaukti girtų pacientų smūgių.

Kauno centre įsikūrusią ligoninę saugos tarnyba stebi, bet tik nuotoliniu būdu, sargybos posto nėra. Bet būtent į šios gydymo įstaigos traumatologijos skyrių atvežami muštynėse sužaloti chuliganai, tarpusavyje apsišaudę nusikalstamų gaujų „berniukai“. Jų bendrininkai ir net patys sužeistieji puola daryti savo tvarką.

Bet didžiausias medikų galvos skausmas yra girtuokliai ir asocialūs asmenys, kuriems gydymo įstaigos Kaune yra nemokamas viešbutis.

Kaune jau kelerius metus kalbama apie būtinybę įsteigti medicininio išblaivinimo įstaigą, net vieta surasta, bet sprendimas vis atidėliojamas. 

Chirurgą puolė kumščiais

Neseniai girto paciento agresiją patyręs Kauno klinikinės (Raudonojo Kryžiaus) ligoninės Traumatologijos skyriaus chirurgas Remigijus Šapkauskas prisimena, kad šioje gydymo įstaigoje tikrai ramu buvo tik prieš 20 metų. Tada skyriuje budėdavo krašto apsaugos vyrukas su „Uzi“ automatu ant peties.

Praėjusį šeštadienį jokio sargybinio su automatu nebuvo. Po pietų į R.Šapkausko kabinetą įsiveržė du jauni girti vyrai. Vienas jų daktarui po nosimi pakišo pirštą ir nerišliai aiškino, kad yra sužeistas.

„Chirurgu dirbu jau daugiau kaip 30 metų, iš pirmo žvilgsnio supratau, kad pirštas vargu ar sunkiai sužalotas. Žinoma, būčiau padaręs rentgeno nuotrauką, apžiūrėjęs, bet jis puolė kumščiuotis“, – skundėsi gydytojas.

Išgrūstas iš kabineto, koridoriuje girtas vyras trenkė R.Šapkauskui į paakį, smakrą. Laimė, medikas jaunystėje sportavo, tad padedamas kolegų įsisiautėjusį chuliganą sutramdė.

Ligoniai palaikė chuliganą

Tokie incidentai – dažni, ypač savaitgalio naktimis.
R.Šapkauskui skaudu, kad prie gydytojų durų lūkuriavę pacientai, pamatę, kaip nuo girto užpuoliko ginasi chirurgas, nesuskubo jam į pagalbą. Atvirkščiai: morališkai palaikė užpuoliką, replikuodami, esą „daktarams taip ir reikia“.

Girtuokliai – agresyvūs ir taikūs, yra ir kitų Kauno gydymo įstaigų bėda. Kaune nėra išblaivinimo įstaigos, panašios, kaip Vilniaus nakvynės namai „Sala“.

Blaivykla kada nors bus

Respublikinės Kauno ligoninės priėmimo skyriaus  vedėja Inga Aleknienė parodė palatą, kurioje lovose voliojosi girti valkatos.

„Radusi nugriuvusį girtą žmogų policija kviečia greitąją pagalbą, šioji veža į ligoninę, nors daugeliui vienintelė reikalinga skubi pagalba – išblaivyti“, – kalbėjo I.Aleknienė.

Ji pasakojo, kad tarp neblaivių pacientų būna ir agresyvių, neseniai vienas nutraukė elektrokardiografijos įrangos laidus.

Tyrimus apie asocialių asmenų srautą atlikusi Respublikinė Kauno ligoninė praėjusią savaitę kreipėsi į Kauno miesto merą Andrių Kupčinską: padėtis katastrofiška, artėja žiema, ligoninė nebeturi jokių galimybių teikti nemokamos nakvynės paslaugas valkatoms. Juk šioje ligoninėje, be atsitiktinių, yra ir nuolatinių klientų, kuriems specialaus stebėjimo palata yra vienintelė pastogė.

Kauno miesto savivaldybės gydytojo tarnybos vedėja Laura Stankevičienė pripažino, kad planus įsteigti blaivyklą Kaune sutrikdė ir miesto valdžių kaita. Tačiau, jos manymu, jau kitais metais išblaivinimo įstaiga turėtų atsirasti, juolab kad jau surasta vieta (Priklausomybės ligų gydymo centras Giedraičių gatvėje). Meras Andrius Kupčinskas pripažino, kad blaivyklos reikia, tačiau būgštavo, kad rasti lėšų antrosios krizės bangos paplautame biudžete nebus lengva.

Neblaivių asmenų srautas Respublikinėje Kauno ligoninėje

2009 m. buvo  atvežti  1 tūkst. 308 neblaivūs asmenys, iš jų tik 52 realiai reikėjo skubios medicinos pagalbos.

2010 m. atvežti 1 tūkst. 574 asmenys, pagalbos reikėjo 209-iems.
2011 metais atvežti 2 tūkst. 149 asmenys, iš jų skubios pagalbos reikėjo 430 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius