Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 08

Kauno mero kėdės byloje – advokatės pergalė

Gabi teisininkė, darboholikė. Nuolatinė mafijos „berniukų“ gynėja. Ambicinga ponia, kuriai nesvetima tuštybė. Kas iš tiesų yra 48 metų Aušra Ručienė, politikos naujokė, po sudėtingų derybų dėl mero kėdės įveikusi patyrusius politikos ir verslo vilkus?
Aušra Ručienė (d.) du kartus dalyvavo konkurse „Lietuvos ponia“
A.Ručienė du metus iš eilės buvo išrinkta publikos numylėtine grožio ir talentų konkurse.

Trečiadienį Kaune pasirašyta koalicijos sutartis tarp konservatorių, Liberalų sąjūdžio, partijos „Tvarka ir Teisingumas“ (PTT) bei jaunalietuvių atstovų atvėrė kelią į laikinosios sostinės mero postą advokatei A.Ručienei.

Lemiamą akimirką paviliota iš „Vieningo Kauno“ vado Visvaldo Matijošaičio lipdomos koalicijos, ji tapo pagrindine figūra dabartinio mero Andriaus Kupčinsko sudėliotame politiniame žaidime. Nors dauguma prie savivaldybių rinkimų urnų atėjusių kauniečių miesto vadovo poste tikėjosi matyti A.Kupčinską, jis mero regalijas atidavė atstovei partijos, gana tolimos konservatoriams savo ideologija ir politinėmis vertybėmis.

Kauniečiai dar puikiai mena, kai Kauno jaunieji konservatoriai, kuriems tada vadovavo A.Kupčinskas, protesto žvakučių jūra pasitiko tuometį prezidentą Rolandą Paksą, Liberalų demokratų partijos įkūrėją. A.Ručienė šios politinės organizacijos, dabar žinomos Tvarkos ir Teisingumo partijos vardu, veikloje dalyvavo beveik nuo pirmųjų jos įkūrimo dienų.

Slaptojo protokolo pinklės

Tiesa, naujosios, dar pavadinimo neturinčios koalicijos sutartyje yra „slaptasis protokolas“: susitarimas, kad po dviejų metų vyks mero ir administracijos direktoriaus pareigų rotacija. Tai reiškia, kad po dviejų metų „antruoju smuiku“ pagriežęs A.Kupčinskas gali perimti miesto vairą, o A.Ručienei tektų nusileisti laipteliu žemiau. Žinoma, jei iki to laiko koalicija dar nebus subyrėjusi. Tačiau  „15min” sudarytas politikės portretas byloja: ši moteris ne iš tų, kuri lengvai perleidžia grobį kitiems.

Dukart lipo ant scenos

A.Ručienę vadinti politikos naujoke galima tik sąlyginai – jau 2004 m. ji dalyvavo rinkimuose, bet pralaimėjo. Kur kas geriau jai sekėsi traukti tam tikro skonio publikai mielas daineles. Pirmąkart A.Ručienė grožio konkurse Kauno ponios” dalyvavo 2007 m. Su Radžiu padainavusi Visko būna” ji pelnė Mis Publikos” laurus. Tokią pat nominaciją gavo ir po metų, nesivargino net naujesnio numerio sugalvoti. Tik pakeitė dueto partnerį ir dainą – dainavo Meilės laivą” su Ryčiu Cicinu.

Advokato mantijos galia

Teisininkei A.Ručienei teko ragauti ir prokurorės, ir teisėjos duonos. Advokato praktiką ji pradėjo 1992 m. Prienuose. Advokatės pavardė pagarsėjo 2007 m. Marijampolėje kilusio skandalo kontekste. Buvo įtariama, kad Suvalkijos sostinės meras, liberaldemokratas Rolandas Jonikaitis pasamdė advokatę A.Ručienę už valdiškus pinigus atstovauti ir savivaldybės, ir asmeniniams interesams.

A.Ručienės, kaip advokatės, žvaigždė ryškiau suspindo prieš kelis metus, kai teismo salėje ji ėmė dažnai rodytis su  garsiu advokatu Ričardu Girdziušu ir kitais teisininkais, nuolatiniais Kauno mafijos berniukų” gynėjais. A.Ručienė pastaruoju metu tapo beveik nuolatine kamuolinių” gaujos lyderių advokate. Tarp  jos ginamųjų  – vienas „kamuolinių“ vadeivų Deividas Čereška (Pirožokas).

Už tvirtos vyro nugaros

Šių metų kovo 21d., praėjus vos kelioms dienoms po apsisprendimo perbėgti į konservatorių stovyklą, A.Ručienė uoliai bandė ištraukti iš už grotų kamuolinių” smogiką Andrių Juodį-Gruziną. Daugelis 15min” kalbintų Prienų ir Kauno advokatų A.Ručienę apibūdino kaip nepaprastai darbščią, profesionalią teisininkę. Tačiau buvo ir kitokių, neviešų nuomonių. Manoma, kad A.Ručienę savo gynėja Kauno šešėlinio pasaulio veikėjai pasiriko ir dėl jos vyro, Seimo nario tvarkiečio” Rimo Ručio aukštos padėties.

Politikės žodžiai – gyvai

„15min” kalbinta realiausia pretendentė į mero postą A.Ručienė teigė, kad gindama kaltinamuosius tik atliko advokatės pareigą. Ji tvirtina, kad dalykiniai santykiai su skandalingais ginamaisiais neturės įtakos jos, kaip miesto vadovės, veiklai.

– Ar nepakenks faktas, kad jūs gynėte nusikaltėlių „autoritetus“?

– Tie „autoritetai“ mano kabinete sėdi kultūringi, ramūs. Aš esu atstovavusi ir teisiamuosius už nužudymą, bet emocijoms nepasiduodu. Aš taip pat gyniau žurnalistą prieš Henriką Daktarą ir Ervydą Čekanavičių šmeižto bylose. Nesmagu, kad ant manęs pilamas purvas, bet dirbsiu Kaunui.

– Ar dalyvaudama grožio konkursuose jūs pratinotės prie viešo dėmesio?

– Tie konkursai man tik pramoga. Prieš Kalėdas susirenkame visa šeima, pasidžiaugiame.

– Dirbti mere jums turbūt nebus lengva, gali susidaryti gausi opozicija?

– Kokia dar opozicija? Visi nori su mumis dirbti Kauno labui. Bet jei opozicija bus, tegul būna.

V. Šustauskas su sijonu?

Krikščioniškas vertybes puoselėjantis Kovo 11-sios akto signataras Algirdas Patackas teigė neturintis išankstinių nuostatų, tačiau kai kuri informacija apie būsimąją merę jam kelia nerimą. „Mano tėvas buvo advokatas ir aš žinau, kad gynėjas gali pasirinkti ginamąjį, atsižvelgdamas į savo moralinius įsitikinimus. Traukti pigias daineles grožio konkursuose – tai pigus populizmas. Kauno įvaizdžio tokia merė nepagerins. Bijau, kad A.Ručienė gali pasirodyti besanti moteriškas V.Šustausko variantas“, – būgštavo signataras.

Apviltas „Vieningojo Kauno“ vadas V. Matijošaitis apie mero kėdę paveržusią A.Ručienę kalbėjo aptakiai, tačiau išsitarė gana anksti pajautęs moterišką „tvarkiečių“ klastą.

„Nesuprantu, kodėl A.Ručienė dalyvavo mūsų derinamos koalicijos spaudos konferencijoje, nors jau buvo pasirinkusi kitą pusę“, – kalbėjo V.Matijošaitis.

Kauno Vytauto Didžiojo universiteto filosofijos profesorius Gintautas Mažeikis taip pat išsakė abejonių dėl būsimosios koalicijos ateities: „Viešojoje erdvėje, interneto komentaruose pasipylusi neigiama informacija apie būsimąją merę gali pasėti nepasitikėjimą tarp koalicijos narių. Naujos valdžios dar nėra, bet sprogmuo po jos pamatais jau padėtas“, –  mano G.Mažeikis.

Kauniečių balsai

Raimundas Eimontas, muzikantas: „Neįsivaizduoju, kaip A.Kupčinskas gali ramiai žiūrėti savo rinkėjams į akis. Tai ne šiaip išdavystė, o nusižengimas prieš Dievą. Partija paaukoja savo principus, ideologiją vardan valdžios, vardan kažkokių siaurų interesų. Šio reiškinio nepavadinčiau kitaip, tik politine prostitucija“.

Algis Krupavičius, politologas: „Konservatorių ir „tvarkiečių“ sanglauda, siekiant pasidalinti įtakos sferas Kaune, iš tiesų keista. Galima tarti, kad buvo apvilti konservatorių rinkėjų lūkesčiai. Daugumos jų vertybės tvirtos ir vargu ar jiems priimtinos R.Pakso šalininkų pažiūros.“

Algirdas Patackas, signataras: „Padėtis atrodo bjauri. Šiuolaikinė, moralės principus pamynusi politika paremta išskaičiavimais, todėl taip ir išėjo. Radikalesni konservatoriai vargu ar bus patenkini, tradiciškai dešiniųjų miesto poste matydami „paksininkę“. Kitas dalykas – galbūt pasirinkta mažesnė blogybė. Nežinia  kokie žmonės ateitų, jeigu meru taptų V.Matijošaitis.“ 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius