Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 16

Kauno miesto ir rajono odontologijos kabinetuose ir klinikose rasta įvairių pažeidimų

Kauno visuomenės sveikatos centras informuoja, kad pernai buvo patikrintos 153 Kauno miesto ir rajono odontologinės klinikos bei kabinetai. Beveik kas aštuntoje įstaigoje nustatyti higienos normų pažeidimai.
Pas dantų gydytoją
Pas dantų gydytoją / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Didžiausią ir tiesioginę grėsmę pacientų sveikatai kelia nesaugūs (netinkamai išvalyti, dezinfekuoti ar sterilizuoti) instrumentai, turintys tiesioginį sąlytį tiek su sveika, tiek su pažeista burnos gleivine ar krauju. Per sąlytį su gleivine galima užsikrėsti hepatitu B, hepatitu C, ŽIV bei kitomis infekcinėmis ligomis.

Kadangi dauguma odontologinių instrumentų nėra vienkartiniai – naudojami pakartotinai, svarbus kiekvienas jų paruošimo pakartotiniam naudojimui etapas: valymas, dezinfekcija, saugus pakavimas ir ženklinimas, kokybiška sterilizacija. Tačiau ne visur tokių reikalavimų laikomasi. Patikrinimų metu tokie pažeidimai buvo nustatyti 17-oje tikrintų odontologinių įstaigų: instrumentų valymo/dezinfekcijos pažeidimai nustatyti 9-iose įstaigose, instrumentų pakavimo pažeidimai – 10-yje, tiek pat įstaigų – sterilizacijos pažeidimai, o 8-iose buvo rasta nepakankamai sterilizacijos kontrolė.

Patikrinimų metu buvo nustatyta ir kitų, galinčių turėti įtaką pacientui sveikatai, pažeidimų: personalo rankų higienos pažeidimai (2-ose įstaigose), sterilizuojamų paketų ženklinimo pažeidimai (7-iose įstaigose), neturėjo arba netinkamais procedūrų aprašymais naudojosi 12-oje įstaigų dirbantys darbuotojai. Dar 4-iose įstaigose trūko naudojamų medžiagų ar prietaisų dokumentų. Medicininių infekuotų atliekų tvarkymo pažeidimai nustatyti 10-yje įstaigų.

Patikrinimų metu už pažeidimus surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai, skirtos baudos.

Pasak specialistų, ne mažą dalį padarytų pažeidimų lėmė nauji, 2010 metų vasarą įsigaliojusios Lietuvos higienos normos HN 47-1:2010 „Sveikatos priežiūros įstaigos. Infekcijų kontrolės reikalavimai“ reikalavimai. Nauji reikalavimai sugriežtino daugkartinių medicinos prietaisų paruošimo naudojimo ir sterilizacijos kontrolę.

Atliekant pakartotinus patikrinimus pažeidimus padariusiose įstaigose, pažeidimų neberasta.

Kauno visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Neringa Martišienė primena, kad odontologinių įstaigų darbuotojams privalu laikytis jų darbą reglamentuojančių higienos normų reikalavimų, o pacientams patariama būti budriems ir reikalauti kokybiškos bei saugios paslaugos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius