2011 03 29

Kauno moksleiviai dažniausiai turi stuburo ir regos sutrikimų

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai pagal pateiktus vaiko sveikatos pažymėjimus išanalizavo 2010 metų Kauno miesto mokinių sveikatos būklės tendencijas. Reto vaiko pažymėjime apie profilaktinio sveikatos patikrinimo rezultatus nebuvo nurodytas vienas ar kitas sutrikimas. O daugiausia moksleivių nustatyti stuburo ir regos sutrikimai.
Stuburas
Stuburas

Pasak Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistės Irminos Raudoniūtės, mokiniams privalomasis sveikatos patikrinimas yra labai svarbus, laiku nustatytos ligos padeda lengviau išspręsti problemas bei užkirsti kelią tolimesniam ligų vystymuisi. Būtent šie patikrinimai atskleidė, kad pernai Kauno moksleiviai dažniausiai skundėsi skeleto-raumenų sistemos ir regos sutrikimais.

Statistiniai duomenys rodo, kad pernai Kauno mieste iš daugiau nei 40 tūkst. mokinių sveikatą pasitikrino 95 proc.

40 proc. jų nustatyti skeleto-raumenų sistemos bei regos sutrikimai. Daugiausiai šie negalavimai kamuoja pirmų klasių moksleivius. Specialistus nerami tai, kad regėjimo problemų turinčių vaikų skaičius auga. Ypač didėjo regos sutrikimų skaičius buvo užfiksuotas 2002 metais, kada regėjimo sutrikimai buvo nustatyti maždaug 20 proc. sveikatą profilaktiškai pasitikrinusių vaikų. 2010-aisiais šis skaičius išaugo dvigubai. Miopija (regos sutrikimas - red. past.) nustatyta 14 proc. mokinių.

Per 8 metus padaugėjo ir įvairių stuburo sutrikimų turinčių moksleivių. Palyginimui: 2002 metais skoliozę (stuburo sutrikimas – red. past.) turėjo apie 3 proc. mokinių, o 2010 metais užfiksuota jau apie 5 kartus daugiau, nervų sistemos sutrikimų per tuos pačius metus išaugo beveik dvigubai

Per 8 metus padaugėjo ir įvairių stuburo sutrikimų turinčių moksleivių. Palyginimui: 2002 metais skoliozę (stuburo sutrikimas – red. past.) turėjo apie 3 proc. mokinių, o 2010 metais užfiksuota jau apie 5 kartus daugiau, nervų sistemos sutrikimų per tuos pačius metus išaugo beveik dvigubai.

Kraujotakos sistemos ligomis pernai sirgo 9 proc. Kauno miesto mokinių., kvėpavimo - 8 proc., nervų bei endokrininės sistemos – 4 proc., virškinimo – 2 proc. Tyrimų metu su sumažėjusiu kūno svoriu užfiksuota 1,9 proc. Kauno miesto mokinių, su antsvoriu – 2,4 proc., o nutukusių buvo 1,2 proc.

Ragina gyventi sveikai

I.Raudoniūtė atkreipia dėmesį, jog mokinių tėvai turėtų susirūpinti dėl vaiko sveikatos pažymėjime užfiksuoto vienokio ar kitokio sveikatos sutrikimo. Dažnai pakanka tik pakeisti gyvenimo būdą ir vaiko sveikatos sutrikimas išnyksta.

„Vaikų gyvensenos aspektai laikui bėgant labai keičiasi. Jeigu anksčiau vaikai didelį džiaugsmą patirdavo leisdami laiką, žaisdami, judėdami lauke, gryname ore, tai dabar jie mieliau laiką leidžia prie kompiuterio. Mažas fizinis aktyvumas gali būti skeleto-raumenų sistemos sutrikimų, kuriuos turi kas 3-4 Kauno mokinys, priežastis. Norint išvengti daugelio ligų svarbu laikytis sveikos gyvensenos principų“, – patarė specialistė.

Pasaulio sveikatos organizacija kaip pagrindinius sveikos gyvensenos komponentus įvardija racionalią mitybą, optimalų fizinį aktyvumą ir žalingų įpročių atsisakymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius