-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 21

Kauno Naujamiestis – paklausa yra, pasiūlos nėra?

Nekilnojamo turto pardavėjai pastebi, kad rinkdamiesi namus daugelis miestiečių ieško vietos, kuri būtų netoli pagrindinių miesto gatvių ir centro, tačiau ją suptų žalios erdvės. Šiuolaikiniam žmogui pasirinkimas „miesto pakraštys-ramybė arba miesto centras-triukšmas“ nebėra tinkamas.
Naujas namas Kauno naujamiestyje
Naujas namas Kauno naujamiestyje / „YIT Kausta būstas“ nuotr.

Vieta rami, patogi, bet brangi

Augant gyvenimo tempui, būtina ir jam tinkama aplinka: tokia, kurią lengva pasiekti iš svarbių vietų, bet kurioje galima ir pailsėti. Būtent tokia vieta ir yra Kauno Naujamiestis. Šis rajonas pastaruoju metu vis labiau patraukia gyventojų dėmesį, tačiau šiuolaikiškų butų pasiūla šiame rajone kol kas nėra didelė.

Naujamiestis laikomas vienu prestižiškiausių Kauno rajonų, jame ir nekilnojamasis turtas – vienas brangiausių. Tačiau ši žemė – gardūs, bet sunkiai pasiekiamas kąsnelis bet kuriam nekilnojamo turto statytojui ar vystytojui.

Naujamiestis yra centrinėje dalyje, iš kurios patogu susisiekti su kitomis Kauno dalimis tiek viešuoju transportu, tiek automobiliu, tiek pėsčiomis, yra patrauklesnė. Taip pat šalia gausu svarbių objektų: Laisvės alėja, Žalgirio arena, didieji Kauno prekybos centrai, mokyklos ir vaikų darželiai, ligoninės ir kt. Naujamiestyje yra dvi pagrindinės žaliosios zonos: Ramybės parkas ir Nemuno sala. Tad, priklausomai nuo gyvenamojo namo vietos, šio rajono gyventojai gali išsigelbėti ir nuo miesto šurmulio.

Centre – statybų štilis

Pabrėžtinas ir kitas Naujamiesčio patrauklumas prieš naujuosius rajonus – jis turi savo istoriją. Priskiriamas miesto centrui, savo ištakomis rajonas siekia XIX a. vidurį. Dalies jame stovinčių namų amžius – pusantro šimto metų, o daugumos pastatų amžius siekia 60-80 metų.

Tačiau pagal Kauno miesto savivaldybės teritorijos bendrąjį planą, šiame mikrorajone gyvenamųjų namų su įvairių funkcijų patalpomis statyba galima tikrai ne visose gatvėse. Pavyzdžiui, per pastaruosius dvejus metus visos gyvenamųjų namų statybos Kaune vyko pakraščiuose, tik keletas pavienių gyvenamųjų daugiabučių buvo pradėti statyti centre.

Sudėtinga suderinti detaliuosius planus

Kauno mieste 3 gyvenamuosius namus statančios bendrovės „YIT Kausta būstas“ direktorius Virgilijus Jagurevičius pripažįsta, kad statyti namus tokiame rajone nėra labai patogu ir paprasta.

„Vykdant gyvenamųjų namų statybas tokiose vietose kaip Naujamiestis, svarbu, kad nauji pastatai derėtų su jau esančiais ir visa supančia aplinka. Centrinėje miesto dalyje turėtų vyrauti  harmonija tarp senos ir naujos architektūros. Pastaroji neturėtų pažeisti istoriškai susiklosčiusios urbanistinės struktūros, pritaikytos šiuolaikiškoms reikmėms. Taip pat, statant gyvenamuosius namus panašiose teritorijose, svarbu ne tik išsaugoti aplinką bei prisidėti ir prie viešųjų erdvių bei infrastruktūros, ypač automobilių stovėjimo vietų, plėtros“, – teigė V. Jagurevičius.

Dažniausiai pasitaikantys sunkumai, su kuriais tenka susidurti tokiose vietose kaip Kauno Naujamiestis vystant gyvenamųjų namų projektus – sudėtinga parengti ir suderinti detaliuosius planus. Taip pat miesto centrinėje dalyje taikomi griežti paveldosaugos reikalavimai: apribojimai ir atstumai nuo gretimybių (kaimyninių sklypo ribų) ir pastatų, mašinų stovėjimo aikštelių. Taip pat, ieškant potencialių gyvenamosioms statyboms sklypų, koją kiša ir neišspręsti žemės grąžinimo klausimai.

Atgaivino apleistą pastatą

Vienas iš „YIT Kausta“ Naujamiestyje pastatytų namų yra 9 aukštų mūrinis daugiabutis su požemine automobilių stovėjimo aikštele jau baigtas statyti tarp Vytauto prospekto ir Kaunakiemio gatvės. Iš viršutinių jo aukštų atsiveria panorama į Nemuno salą, Aleksoto kalno šlaitus, Senamiestį.

Antrojo projekto „Šilo namai“, esančio Baršausko gatvėje, baigtas vykdyti pirmas etapas. Šioje teritorijoje šalia Nemuno šlaito, Panemunės šilo iškils visas uždaras gyvenamųjų namų kvartalas. Jau pastatyti du jam priklausantys 4-5 aukštų daugiabučiai.

V.Jagurevičius teigia, kad abiem atvejais, vykdant statybas centrinėje miesto dalyje, teko nemenkai investuoti ir į aplinkos tvarkymą, infrastruktūrą. Pastačius Vytauto namus, buvo atgaivintas jau daug metų nenaudotas ir apleistas vidinis kiemas prie Vytauto prospekto. O užbaigus „Šilo namų“ statybas, ketinama galutinai sutvarkyti šalia esančią dykvietę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius