Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 07

Kauno policijos būstinė pakeitė veidą – sovietų užslėptos detalės nustebino net visko mačiusius architektus

Vieni 1932 m. Kauno Vytauto prospekte iškilusį statinį regi tik kaip policijos komisariatą, kiti – kaip Vytauto Landsbergio-Žemkalnio išskirtinį tarpukario modernizmo perlą, Lietuvos kultūros paveldo paminklą. Tai vienas iš nedaugelio Kaune esančių tokio lygio pastatų, kurie išliko nekeisdami savo funkcijos. Ir šiandien jie atveria duris nusimetę sovietinę naštą bei susigrąžinę savo tikrąjį rūbą.

2021 m. vasarą užvėrusi duris, po daugiau nei dvejus metus trukusios rekonstrukcijos Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) būstinė vėl kupina besidarbuojančių pareigūnų. Jų čia – apie 300.

Kaip teigė Giedrius Klimavičius, Kauno apskrities VPK viršininko pavaduotojas, ši beveik 5 tūkst. kv. m užimančio pastato rekonstrukcija buvo nemenkas iššūkis, nes išsaugotą kultūros paveldą reikėjo suderinti su moderniomis policijos funkcijomis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rekonstruotas Kauno VPK pastatas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rekonstruotas Kauno VPK pastatas

„Norime padaryti šį pastatą šviesų, prieinamą visiems žmonėms, demonstruoti kaip eksponatą. Anksčiau koridoriai, durys buvo tamsūs, dabar viskas keičiasi. Visas erdves atvėrėme. Rūsiuose vyks ekskursijos, įsikurs nedidelis muziejus.

Norėjosi sukurti pareigūnams geresnes, orias darbo sąlygas“, – džiaugėsi ekskursiją žiniasklaidai surengęs pareigūnas.

Šįkart paveldą išsaugojo ne muziejininkai, o policija

Tai, kad sudėtingiausia šiame projekte buvo suderinti kultūros paveldo vertybes su šių laikų policijos poreikiais, pripažino ir architektė, kultūros paveldo apsaugos specialistė, pastato rekonstrukcijos projekto vadovė Roma Bernadišienė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Roma Bernadišienė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Roma Bernadišienė

„Sovietmečiu daug paveldo buvo sunaikinta. Visiškai sugadinta pagrindinė laiptinė – uždengta raudonais marmurais, sunaikinta pati pastato esmė. Iki tol buvo monolitinis mozaikinis betonas. Atlikus tyrimus, nustačius autentišką sudėtį, įgyvendinta ir fasadų restauracija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius