Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 03

Kauno politikai įsižeidė dėl cenzūros

Dalis Kauno tarybos narių trečiadienį neatvyko į susitikimą su prezidente Dalia Grybauskaite. Jie įsižeidė dėl savivaldybės administracijos nurodymo šalies vadovei norimus pateikti klausimus iš anksto suderinti raštu.
Gintautas Labanauskas
Gintautas Labanauskas / Jono Petronio/dienraščio „15minučių“ nuotr.

Tokio reikalavimo laikinosios sostinės politikai sulaukė antradienį, gavę pranešimus elektroniniu paštu ir atitinkamas SMS žinutes. Tarybos nariams paaiškinta, kad pateikiant klausimus raštu būtina pagrįsti dominančios temos aktualumą ir naudą Kauno miestui.

„Klausimus reikia iš anksto suderinti. Todėl raginame visus suformuluoti po klausimą prezidentei. Taip pat reikėtų keliais sakiniais paaiškinti klausimo svarbą Kaunui, technines detales. Iš visų klausimų bus atrinkta dešimt", – rašyta mero referentės, tarybos sekretoriato vyriausiosios specialistės Inos Kunavičiūtės išplatintame laiške.

Tokie nurodymai ne juokais papiktino dalį miesto tarybos narių. LŽ kalbinti Gintautas Labanauskas ir Kęstutis Kriščiūnas tvirtino įžvelgę valdančiosios daugumos norą riboti žodžio laisvę. „Mus norėta paruošti kaip mokinukus prieš susirinkimą su svečiu, atvykstančiu į mokyklą. Esą klausti galėtume tik to, kam pritartų miesto meras ir administracijos direktorius", – stebėjosi G.Labanauskas. Jis pareiškė, kad valstybės vadovams skirtų klausimų nederinęs prieš 20 metų ir dabar to daryti neketinantis.

„Niekas nepranešė, kas tie „išrinktieji", spręsiantys, kuriuos klausimus prezidentė turėtų išgirsti, o kurių – ne. Jei jau buvo būtina juos atrinkti, kodėl to nepadarė iš visų frakcijų atstovų sudaryta komisija?" – ironizavo G.Labanausko kolega K.Kriščiūnas.

Abu Kauno politikai tikino iki galo nesupratę, ko siekusi savivaldybės administracija, uždraudusi tarybos nariams laisvai bendrauti su prezidente. „Kokia gali būti cenzūra, kai kalbama apie visiems miestiečiams aktualius klausimus?" – svarstė G.Labanauskas.

LŽ kalbintas Kauno meras Andrius Kupčinskas tvirtino savo pavaldiniams nedavęs nurodymo išsiųsti laiškus tarybos nariams raginant juos iš anksto pateikti klausimus D.Grybauskaitei. „Turėjau kitų rūpesčių. Man buvo svarbu, kad susitikimas vyktų sklandžiai, užsiimti cenzūra neturėjau laiko", – aiškino A.Kupčinskas.

Kauno mero nuomone, normalu, kad prezidentūros kanceliarija iš anksto norėjo žinoti temas, kuriomis kalbės politikai. „O klausimus tarybos nariai galėjo užduoti laisvai, pakėlę ranką ir priėję prie mikrofono", – gynėsi A.Kupčinskas.

Prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė LŽ patikino, jog valstybės vadovės atstovai neprašė Kauno savivaldybės administracijos iš anksto suderinti D.Grybauskaitei norimų pateikti klausimų. „Pageidavome žinoti tik tai, kokios temos Kaunui aktualios", – sakė ji. D.Ulbinaitė pabrėžė, kad vakarykščiam prezidentės susitikimui su laikinosios sostinės politikais buvo skirta valanda, tačiau nei klausimų, nei kalbėtojų skaičius prieš vizitą į Kauną nebuvo nustatytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius