-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 08 06

Kauno politikai pinigų kanceliarinėms išlaidoms gauna ir atostogaudami

Miesto tarybos posėdžiai nevyksta, apytuštės ir komitetų darbotvarkės, bet į kiekvieno politiko sąskaitą kapsi pinigai už kanceliarines išlaidas.
Kauno savivaldybė
Kauno savivaldybė / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Anot dienraščio „Kauno diena“, Kauno miesto savivaldybės Apskaitos skyriaus darbuotojos netrukus į tarybos narių sąskaitas perves daugiau kaip 49 tūkst. litų. Kiekvienam tarybos nariui – 1,2 tūkst. litų. Tokio dydžio išmoka priklauso politikų kanceliarinėms išlaidoms padengti – ir tuo atveju, jeigu jie atostogauja.

Tačiau savivaldybės atstovai neketina domėtis, kaip atostogaujantys politikai panaudos šiuos pinigus, nes kol kas atsiskaityti pastarieji neprivalo.

Miesto savivaldybės Apskaitos skyriaus vedėjos Jolitos Malcytės teigimu, šie pinigai politikams mokami ir per atostogas: „Nemokame tik už posėdžius, o kanceliarinėms išlaidoms išmokos lieka.“

Specialistė nemato pagrindo nemokėti išmokų tarybos nariams, nes vadovaujamasi nustatyta tvarka. Savivaldybės atstovai neketina domėtis, ar politikai išmoką leis pagal reglamentą, nes kol kas jie atsiskaityti neprivalo.

Daugeliui kitų miestų savivaldybių tarybų narių skiriamos mažesnės išmokos kanceliarinėms išlaidoms padengti. Pavyzdžiui, Vilniaus politikai gauna 600 litų, Klaipėdos miesto tarybos nariai – 700 litų, Šiaulių – apie 640 litų, Panevėžio – 850 litų, Alytaus – 400 litų, Marijampolės – 450 litų per mėnesį.

Į kelionę po Norvegijos miestelius su šeima išsirengęs vicemeras Rimantas Mikaitis įsitikinęs, kad per atostogas išmokos kanceliarinėms išlaidoms padengti neturėtų būti mokamos.

„Čia man staigmena! Buvau įsitikinęs, kad per atostogas tie pinigai nemokami. Jeigu neklystu, ankstesniais metais vieną mėnesį išmokų nemokėdavo, – svarstė R.Mikaitis. – Savaime suprantama, kad per atostogas jokių darbo priemonių nenaudosiu ir nepirksiu. Geriausia būtų, jeigu tų pinigų nemokėtų už vieną mėnesį.“ Nemokame tik už posėdžius, o kanceliarinėms išlaidoms išmokos lieka.

Iš tikrųjų ilsėtis politikas ketina daugiau kaip dešimt dienų, išvykęs į kelionę. Iki šiol ir per atostogas, kaip pats teigia, dirbo. „Šiandien pusę dienos buvau savivaldybėje, dabar kalbu su jumis, keliu ragelį, taigi dirbu. Būdamas Kaune nelabai galiu pabėgti nuo reikalų“, – sakė R.Mikaitis.

Šiuo metu Vokietijoje atostogaujantis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Petras Bingelis irgi nustebo sužinojęs, kad ir nedirbdamas gaus išmoką. Paklaustas, ar ketina atsisakyti jos, politikas neskubėjo dalyti priesaikų: „Pažiūrėsime po atostogų, kokia bus bendra tarybos narių nuomonė.“

Konservatorius Jonas Koryzna įsitikinęs, kad tarybos nariai turėtų gauti darbo užmokestį, o ne vadinamąsias išmokas kanceliarinėms išlaidoms, nes jos tėra formalumas.

„Jeigu manote, kad už tuos pinigus mes perkame kanceliarines prekes, tai noriu jums aiškiai pasakyti: jokių kanceliarinių prekių už tuos pinigus aš neperku! Bet ar mano laikas, skiriamas miesto reikalams tvarkyti, nieko nereiškia? Jis yra bevertis? Kas man duos čekutį už sugaištą laiką?“ – piktinosi J.Koryzna.

Verslininkas mano, kad nėra darbų, atliekamų visuomeniniais pagrindais. Esą tik už hobį nemokama. Jis primena, kad visuomeniniai darbai buvo paplitę sovietmečiu ir iš jų nebuvo jokios naudos.

„Nusileiskime vieną kartą ant žemės ir pradėkime logiškai, pragmatiškai mąstyti, tada viskas bus žymiai geriau mums visiems. Tai ne išmokos, o mokestis už sugaištą laiką, už darbą, kompetenciją, rezultatą“, – vertino J.Koryzna.

Paklaustas, ar ir per atostogas ketina imti išmoką, J.Koryzna atsakė, kad jis neatostogauja niekada.

„Dabar važiuoju į „Kauno energiją“, sprendžiame įvairius strateginius klausimus. Esu pripratęs visus darbus dirbti nuoširdžiai, todėl ir tarybos nario pareigas einu atsakingai“, – pabrėžė J.Koryzna. Atsisakyti išmokos jis neketina, nes, kaip pats sako, tai būtų „pigus populizmas“.

Socialdemokratas Gintautas Labanauskas tikino svarstysiąs, ar atsisakyti išmokos kanceliarinėms išlaidoms, skirtos per atostogas.

„Dabar dalyvauju regatoje, bet čia tikriausiai visi turėtų apsispręsti, ar grąžinti tuos pinigus į biudžetą. Klausimas turėtų būti keliamas valstybės mastu ir, žinoma, ne per atostogas“, – kalbėjo G.Labanauskas.

Esą valstybės vadovai turėtų priimti sprendimą, ar savivaldybių tarybų narių darbas yra visuomeninis, ar už jį turėtų būti mokamas atlyginimas.

„Galima palikti išmokas tiems, kurie neturi iš ko nusipirkti pieštukų ar apmokėti telefono sąskaitos. O gal vertėtų nustatyti koeficientus už tarybos nario darbą ir elgtis civilizuotai“, – svarstė G.Labanauskas. P.Bingelis atkreipia dėmesį, kad Seimo nariai atlyginimą gauna. Esą dėl to ir tarybų nariams jis turėtų būti mokamas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius