-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 05 /14:04

Kauno rajone pirmą vykdytos tarptautinės pratybos: Lietuvos ir Lenkijos ugniagesiai simuliavo katastrofą

Gegužės 5 d. Kvesų kaime Batniavos seniūnijoje vyko bendros Kauno rajono ir Krasnopolio valsčiaus (Lenkija) ugniagesių savanorių pratybos. Tai pirmos tokios tarptautinės pratybos mūsų krašte. Inscenizuota trijų automobilių avarija, kurios metu vienas jų užsidegė.
Ugniagesių savanorių pratybos
Ugniagesių savanorių pratybos / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Šalia smėlio karjerų Kvesų kaime penktadienį virė ugniagesių gelbėtojų darbas: simuliuota trijų automobilių avarija. Pranešta apie du nukentėjusius ir mašinose likusius prispaustus žmones, užsidegusį vieną automobilį. Negana to, iš degusio autobusiuko į šalia buvusį tvenkinį išsiliejo teršalai, tad darbo ugniagesiams netrūko. Vieni laisvino žmones, kiti gesino, treti rinko teršalus.

Iš viso pratybose dalyvavo apie dvidešimt ugniagesių.

„Tai buvo mokamosios pratybos. Pratybų dalyviai žinojo, kas bus vykdoma. Jie buvo psichologiškai tam pasiruošę. Viskas vyko pagal planą. Kažko iš mūsų pasimokė lenkai, kažko iš jų pasimokėme mes. Pratybos visos naudingos, kokios jos bebūtų. Mokėmės komandinio darbo“, – teigė Garliavos komandos viršininkas Mindaugas Belickas.

Anot jo, realiame gyvenime būna taip, kad tokios avarijos neįvyksta ir kokius metus, o po to staiga per kelias dienas ne viena, o dvi. Ypač įvykių gausą Kauno rajone nulemia vykdomi kelio remontai.

„Darbo “Via Baltikoje„ niekad netrūksta. Pirmiausia tokių įvykių metu gelbėjami nukentėjusieji. Jei žmogus rėkia, tai reiškia, kad turi tam jėgų. Pirmenybę teikiame tiems, kurie tyli, neatsakinėja į klausimus“, – patikino M.Belickas.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Mindaugas Belcikas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Mindaugas Belcikas

Kauno rajono ugniagesiai taip pat bendradarbiauja su kolegomis iš Švedijos ir Austrijos.

Pratybų metu šalia kilo ir nedidelis realus gaisras – užsidegė žolė. Ugnis buvo suvaldyta greitai.

„Kiekvieno berniuko svajonė būti ugniagesiu ar ne? Tai viena iš garbingiausių profesijų Lietuvoje. Jei bėda kam, gali ir nebūti ugniagesiu savanoriu, bet turi pareigą padėti kaip žmogus. Yra tekę ir kaimyno degantį namą ir degančias pievas gelbėti.

O pratybos man čia antrosios jau. Širdy savanoris esu nuo labai seniai. Šiandien įšventins oficialiai. Man tikra garbė bus tapti oficialiu ugniagesiu savanoriu“, – tikino Šarūnas Pikelis, Batniavos seniūnas.

Pasak jo, trūksta tik švietimo, ir tų savanorių bus daug daugiau.

Savanorių ugniagesių grupę Kauno rajone imta organizuoti prieš metus. Šiuo metu jų jau yra 52.

Iš Europos regionų plėtros fondo finansuojamas projektas prasidėjo vasario mėnesį ir tęsis iki 2019 metų.

Iš Europos regionų plėtros fondo finansuojamas projektas „Lenkijos ir Lietuvos bendradarbiavimas plėtojant savanorystę priešgaisrinės saugos srityje“ prasidėjo vasario mėnesį ir tęsis iki 2019 metų. Jo biudžetas – beveik 974 tūkst. eurų, 85 proc. viso projekto vertės – ES parama.

Projekto partneriai jau susitiko bendrame renginyje Krasnopolyje, o dabar surengė pratybas Kauno rajone, vėliau kartu minėjo profesinę Šv. Florijono dieną.

Projekto lėšomis numatyta atnaujinti Vandžiogalos, Piliuonos, Poderiškių gaisrinių pastatus. Taip pat planuojama įsigyti gaisrinių mašinų su įranga, rengti mokymus, gerinti materialinę bazę.

Pasidalinti patirtimi į Kauno rajoną atvyko Jono Vaičiulio vadovaujama lenkų savanorių ugniagesių komanda, Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas ir Krasnopolio valsčiaus viršaitis Karolis Szrajbertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius