Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 28

Kauno rajono valdininkams – tamsūs įtarimų šešėliai

Auditą Kauno rajono savivaldybėje atlikę Valstybės kontrolės specialistai nustatė net kelis atvejus, kai buvo neracionaliai panaudoti mokesčių mokėtojų pinigai. Savivaldybės administracijos vadovas Vytas Bancevičius, virš kurio galvos pakibo juodžiausi įtarimų debesys, kontrolieriaus išvadas pavadino nesusipratimu, o valdininko ginti stojo ir rajono meras Valerijus Makūnas.
V.Bancevičius, išgirdęs apie Valstybės kontrolės pateiktas išvadas, buvo priverstas pamiršti atostogų malonumus.
V.Bancevičius, išgirdęs apie Valstybės kontrolės pateiktas išvadas, buvo priverstas pamiršti atostogų malonumus. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vakar oficialiai paskelbtos Kauno rajono savivaldybėje atlikto valstybinio finansinio audito išvados pakaunės politikams ir valdininkams sukėlė šoką. Valstybės kontrolieriai, tyrę savivaldybės darbą, nustatė ne vieną pažeidimą, kurių metu galėjo būti iššvaistyti keli šimtai tūkstančių litų.

Auditoriai nustatė, kad užsakiusi statybos darbus, Kauno rajono savivaldybė galėjo permokėti už Garliavos bibliotekos ir Ringaudų pradinės mokyklos rekonstrukciją. Pasak valstybės kontrolės, 2009 metais atliktų statybos darbų kaina galėjo būti iki 44 tūkst. Lt mažesnė.

Be to, auditoriai nustatė, kad dėl neteisingai su rangovu pasirašytos sutarties savivaldybė galėjo neracionaliai panaudoti 122 tūkst. Lt, už kuriuos buvo atlikti nenumatyti Batniavos pagrindinės mokyklos rekonstrukcijos darbai. Auditoriams taip pat užkliuvo savivaldybės administracijos sprendimas nurašyti 122 tūkst. Lt vertės kompiuterinę techniką bei kitą turtą, mat šį sprendimą galėjo priimti tik rajono taryba.

Išvadose gausu nesusipratimų

„Gal kontrolierius ko nors iki galo neperskaitė, gal ne visus prašytus dokumentus gavo, kad ten (kontrolieriaus išvadose – red.) kažkaip keistai viskas truputį. Visuose užfiksuotuose pažeidimuose yra tam tikrų nesusipratimų“, – taip vakar paviešintas Valstybės kontrolės išvadas vertino šiuo metu atostogaujantis V.Bancevičius.

Savivaldybės administracijos direktorius tikino, kad dėl minėtose išvadose užfiksuotų galimų pažeidimų pradėtas vidinis patikrinimas: „Viską, kas ten paminėta, aiškinamės iki smulkmenų – kas ten buvo ir kodėl taip atsitiko.“

Valstybės kontrolės parengtose išvadose savivaldybės taryba įpareigota V.Bancevičių patraukti tarnybos arba drausminėn atsakomybėn, o pačiam valdininkui nurodyta bausti kitus pažeidimų padariusius asmenis.

Kreipėsi į teismą

Kauno rajono meras V.Makūnas teigė, kad išgirdus Valstybės kontrolės pateiktas išvadas jam susidarė dvejopas įspūdis. „Pažeidimų yra, bet jų svoris tikrai turėtų būti peržiūrėtas. Tarkim, kontrolierius paminėjo nurašyto turto ne likutinę, o įsigijimo vertę. Tuo tarpu administracijos direktoriaus įsakymais pripažinto kaip nereikalingo ir netinkamo naudoti turto likutinė vertė yra tik 4,5 tūkst. Lt. Kalbant apie galimus pažeidimus rekonstruojant pastatus, klaidų galėjo būti padaryta dėl nežinojimo, patirties stokos ir kadrų kaitos“, – aiškino V.Makūnas ir pabrėžė, kad Kauno rajono savivaldybė dėl dalies audito išvadų panaikinimo jau kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius