Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 25

Kauno savivaldybė paviešino sutartį, kuria nusipirko sodinukų už 414 tūkst. eurų

Kaune ir vėl kilo problemų dėl medžių. Kai kurie gyventojai pasipiktino, kad miesto savivaldybė ruošiasi pirkti naujų sodininkų už 414 tūkst. eurų, tačiau nepaskelbė šios sutarties detalių. Sulaukusi tokių priekaištų ir Viešųjų pirkimų tarnybos paraginimo feisbuke, savivaldybė paviešino perkamų medžių ir krūmų įkainius.
Audra išvertė ir vieną iš Laisvės alėjos liepų
Asociatyvi nuotrauka: audra išvertė liepą Laisvės alėjoje / Skaitytojo Edvino Vaitkaus nuotr.

Ketvirtadienį apie šią situaciją 15min pranešė skaitytojas Emilis, kuris dalyvauja judėjime prieš Kauno medžių kirtimą.

Jis atkreipė dėmesį, kad Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje (CVP) buvo paskelbtos Kauno miesto savivaldybės sutartys su sodinukus tiekiančia bendrove „Klaipėdos želdiniai“. Problema – tuose dokumentuose buvo paslėptos konkrečių perkamų medžių ir krūmų kainos.

Sulaukė VPT įrašo feisbuke

Iš CVP sistemoje skelbiamų duomenų matyti, kad tokios praktikos – neviešinti perkamų sodinukų įkainių – laikosi ir Klaipėdos miesto bei Alytaus miesto savivaldybės. Per pastaruosius dvejus metus jos taip pat pirko sodinukų, paskelbė sutartis su tiekėjais, bet kainas paslėpė.

15min kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) su klausimu: ar verslininkų ir valstybės institucijos sandorio įkainiai yra konfidenciali informacija? Atsakymo sulaukėme ne tik mes, bet ir Kauno miesto savivaldybė.

„Viešieji pirkimai negali būti konfidencialūs perkančiųjų organizacijų ir tiekėjų susitarimai. O vienas iš būdų skaidrumui ir viešumui užtikrinti – viešojo pirkimo sutarčių ir laimėjusių tiekėjų pasiūlymų viešinimas, – ketvirtadienį savo feisbuke paskelbė VPT. – Kauno savivaldybe, Jums siunčiame nuorodą į mūsų skelbtą pranešimą apie konfidencialumą ir tuo pačiu primename, kad įkainiai ir kaina – nėra laikomi konfidencialia informacija.“

Kitaip tariant, valstybės įstaigos turi skelbti ne tik sutartis su tiekėjais, bet ir jose nurodyti perkamų daiktų ar paslaugų įkainius.

VPT kreipimais į Kauno miesto savivaldybę

Penktadienio rytą su 15min susisiekė Kauno mero patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Grigalevičius. Jis sakė, kad savivaldybė išsiaiškino situaciją ir paviešino perkamų sodinukų įkainius. Esą tai nebuvo padaryta anksčiau, nes valstybės tarnautojai bijojo atskleisti konfidencialią verslininkų informaciją.

„Šiuo konkrečiu atveju savivaldybės viešųjų pirkimų specialistai, remdamiesi gana dviprasmišku VPT išaiškinimu, buvo pasirinkę saugesnį kelią, apsaugantį savivaldybę nuo galimų teisinių ieškinių ir materialinės žalos“, – 15min aiškino T.Grigalevičius.

Už liepą – 202 eurai

Sutartį dėl sodinukų Kauno savivaldybė pasirašė šią savaitę. Iš bendrovės „Klaipėdos želdiniai“ miestas nusipirko apie 4 tūkst. medžių ir 5 tūkst. krūmų.

Bendra sutarties vertė – daugiau nei 414 tūkst. eurų. Štai kokias sumas savivaldybė sumokėjo už konkrečius sodinukus:


  • 500 rausvažiedžių kaštonų „Briotti“, kurių vienas kainuoja apie 109 eurus;
  • 1 tūkst. mažalapių liepų „Rancho“*, kurių viena kainuoja apie 202 eurus;
  • 1 tūkst. mažalapių liepų „Rancho“*, kurių viena kainuoja apie 59 eurus;
  • 1 tūkst. mažalapių liepų „Greenspire“, kurių viena kainuoja apie 56 eurus;
  • 500 švedinių šermukšnių „Brouwers“, kurių viena kainuoja apie 67 eurus;
  • 5 tūkst. ligustrų, kurių vieno vertė apie 2 eurus.

* Medžių kaina skiriasi dėl jų kamieno apimties


Ar Kauno miesto savivaldybė sodinukus pirko už rinkos kainą?

Tarkime, už brangiausią pirkinį – mažalapes liepas „Rancho“, kurių kamieno apimtis yra 25–30 cm – kauniečiai sumokėjo po 202 eurus. Palyginimui – šiemet Vilniaus miesto savivaldybė už tokius pačius medelius sumokėjo po 393 eurus, bet į šią sumą buvo įskaičiuotas ir pasodinimas.

15min šaltinis Kauno miesto savivaldybėje teigė, kad kitos sodinukais prekiaujančios įmonės tokias pačias liepas siūlė pirkti už 380 eurų, 160 eurų, 280 eurų ir 325 eurus.

Taigi, susidaro įspūdis, kad Kauno miesto savivaldybė nusipirko sodinukus už kainą, kurią galima vadinti įprasta rinkoje.

Sodinukų įkainiai
Sodinukų įkainiai

Sodins spalį

Kauno miesto savivaldybės atstovas T.Grigalevičius sakė, kad naujų medžių ir krūmų sodinimas prasidės spalio mėnesį. Iš viso šiose gatvėse bus pasodinta apie 660 naujų medžių.

Vytauto prospekte bus pasodinta apie 250, A.Smetonos alėjoje – apie 220, Zanavykų gatvėje – 99, Miško gatvėje – apie 90 medžių.

Taip pat šiemet nauji sodinukai turėtų atsirasti A.Mickevičiaus ir V.Putvinskio gatvėse. Kol kas nežinoma, kiek medžių ten bus pasodinta, nes laukiama ekspertų išvadų dėl medžių keitimo.

„Dalies medžių, kurie yra sergantys ir pažeisti, pakeitimas bus neišvengiamas. Bet į visus klausimus atsakys nepriklausoma ekspertizė, kurios išvadomis remsimės priimdami sprendimus. Šias išvadas paskelbsime viešai ir nepaliksime vietos jokioms abejonėms“, – 15min sakė T.Grigalevičius.

TAIP PAT SKAITYKITE: Klaipėdos savivaldybės pirkiniai: už sodinamą medį – 519 eurų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius