-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 10

Kauno senamiesčio gyventojų karas su barais dėl triukšmo miesto tarybos nesujaudino

Kauno centro gyventojų grupė kovoja su naktinių klubų keliamu triukšmu po langais. Jų skundas ketvirtadienį pasiekė ir Kauno miesto tarybą, kur svarstyta, ar neriboti dviem klubams prekybą alkoholiu nuo 22 val. Kitas gyventojų žingsnis – teismai.
Kauno senamiestis
Šiuose pastatuose įsikūrę naktiniai klubai kelia gyventojų nepasitenkinimą / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ketvirtadienio tarybos posėdyje į darbotvarkę buvo įtrauktas neįprastas klausimas. Jame siūlyta apriboti prekybos alkoholiu laiką nuo 22 iki 6 val. naktinio pasilinksminimo vietose „G Loft“ ir „Dejavu Party Bar“. Šie klubai įsikūrę šalia vienas kito Kauno rotušės aikštėje. 

Triukšmas skverbiasi per vamzdžius ir elektros lizdus?

Pasak Rotušės aikštės gyventojo Kęstučio Jaro, triukšmu skundžiasi ir į miesto tarybą kreipėsi trijų senamiesčio namų gyventojai, 16 šeimų.

„Mes už verslą, patys juos turime ir neprašome uždaryti klubų. Mes kenčiame tik nuo 1 iki 5 val. Tuo metu triukšmas į mūsų būstus eina per kanalizaciją, elektros lizdus. Įsivaizduokite, naktimis už sienos šūkauja 400–500 žmonių. Esame teisinė valstybė, kodėl neatsižvelgiama į tai, kad Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai, tyrę triukšmo lygį mūsų namuose vakarais, buvo pakraupę, matydami, kaip decibelai viršija normas“, – sakė K.Jaras.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kęstutis Jaras
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kęstutis Jaras

Jis teigė, kad verslininkai, išsinuomoję patalpas nenori investuoti į senų pastatų atnaujinimą, pagerinti jų garso izoliaciją. „Būtinai kreipsimės į teismą“, – 15min.lt sakė K.Jaras.

Meras politikus pakvietė į klubus

Nors dauguma Kauno tarybos komitetų nepritarė sprendimo projektui apriboti „G Loft“ ir „Dejavu Party Bar“ prekybą alkoholiu, tačiau klausimas pasiekė tarybos posėdį ir buvo svarstomas.

Kauno meras Andrius Kupčinskas teigė, kad tai buvo neišvengiama, nes to pasitelkę teisininkus reikalavo gyventojai. „Savo siekiams jie turi ir policijos pritarimą. Gyventojams reikia bet kokio mūsų sprendimo, kad jie galėtų toliau bylinėtis“, – aiškino meras.

Jis pasiūlė sudaryti Kauno tarybos darbo grupę ir apsilankyti gyventojų nepasitenkinimą sukėlusiuose baruose.

Reikia nustatyti žaidimo taisykles ir aiškiai pasakyti, kas senamiestyje leidžiama, o kas ne.

Reikia aiškumo ateičiai

Dauguma politikų buvo įsitikinę, kad negalima Kauno senamiesčio paversti tylos oaze. „Senamiestis pražydo ir tai įvyko verslininkų dėka, – kalbėjo tarybos narė Ona Balžekienė. – Tačiau reikia nustatyti žaidimo taisykles ir aiškiai pasakyti, kas senamiestyje leidžiama, o kas ne, tada nekils nesusipratimų.“

Politikei pritarė ir Kauno senamiesčio draugijos pirmininkas Edmundas Kolevaitis.

„Visame pasaulyje senamiesčiuose koncentruojasi kavinės, barai. Ar bus geriau miestiečiams, jei verslas iš ten išsikraustys. Turime 200 gyventojų parašų, kurie palaiko verslą senamiestyje. Kviečiu merą ir miesto tarybą nustatyti reglamentą, kad kiekviena bobutė negalėtų nurodinėti, kada išjungti muziką senamiestyje“, – kalbėjo tarybos nariams E.Kolevaitis.

Pateiktam klausimui politikai nepritarė. Už apribojimus prekiaujant alkoholiu dviem klubams balsavo tik tarybos narys Algimantas Kurlavičius ir vicemeras Stanislovas Buškevičius. „Aš už gyventojų ramybę ir apskritai už blaivybę“, – 15min.lt aiškino S.Buškevičius.

Verslininkai mano, kad tai tik ambicijos

Klubą „G Loft“ valdančios įmonės „G-group“ savininkas Andrius Lavrinavičius įsitikinęs, kad K.Jaras prieš kaimynystėje esančius barus ir klubus kovoja tik dėl ambicijų. „Jis mus užvertęs skundais ir ieškiniais. Konfliktas kilo tik dėl terasos, mes ją perdarėme kaip prašė žmonės, bet vienas jų yra nusiteikęs nuolat kariauti per teismus“, – tvirtino A.Lavrinavičius.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Naktinių klubų savininkai Andrius Lavrinavičius (kairėje) ir Daivaras Judinas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Naktinių klubų savininkai Andrius Lavrinavičius (kairėje) ir Daivaras Judinas

Jis sakė, kad „G-group“ valdo daug barų Kauno centre, įdarbinusi 200 žmonių, sumoka per metus apie milijoną mokesčių.

Bendrovės „Disco Ball“, valdančios klubą „Dejavu Party Bar“, vadovas Daivaras Judinas pridūrė, kad besiskundžiančių žmonių pastatai nesiriboja su klubais, todėl jų namuose triukšmas negali skverbtis per vamzdyną ar elektros lizdus.

„Mes sėkmingai plečiame veiklą, kuriamės senamiestyje, Laisvės alėjoje. Kai prieš 10 metų į Kauną atvykau studijuoti, vaizdas buvo visai kitoks nei dabar. Džiaugiamės, kad miesto valdžia yra už pažangą“, – kalbėjo D.Judinas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius