Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 07 /15:13

Saulius Skvernelis: bausmių vykdymo sistema yra papuvusi, ją reikia supurtyti

Pirmadienį pasikalbėjęs su Kauno tardymo izoliatoriaus buhaltere Rasa Kazėniene ir teisingumo ministre Milda Vainiute premjeras Saulius Skvernelis paprašė ministrės Kauno tardymo izoliatoriaus vadovu paskirti žmogų ne iš sistemos. Premjero teigimu, kalėjimų sistemoje vis dar gajus sovietmetis, todėl be žmonių iš šalies pokyčių nebus.

Skandalą dėl netvarkos Kauno tardymo izoliatoriuje sukėlusi R.Kazėnienė prieš kelias savaites dar kartą kreipėsi į Teisingumo ministeriją teigdama, kad po vadovų pasitraukimo niekas izoliatoriuje nepasikeitė – piktnaudžiavimas vyksta ta pačia dvasia.

Pavyzdžiui, izoliatoriaus vadovybė pratęsė negaliojančią nekilnojamojo turto nuomos sutartį, taip pat delsia nutraukti maitinimo paslaugų sutartį su bendrove „Niklita“, kurios akcininko sutuoktinė dirba izoliatoriuje ir kuriai buvę vadovai buvo sudarę išskirtines sąlygas laimėti pirkimus.

VIDEO: Sauliaus Skvernelio komentaras apie Kauno tardymo izoliatorių

Pasiūlė R.Kazėnienei dirbti Teisingumo ministerijoje

Apie tai išgirdęs S.Skvernelis panoro pasimatyti su R.Kazėniene ir susitikimo metu jai pasiūlė dirbti Teisingumo ministerijoje ir prisidėti prie kitose įkalinimo įstaigose planuojamų auditų. Pati izoliatoriaus buhalterė sakė dar nenusprendusi, ar priimti šį pasiūlymą.

S.Skvernelis aiškino, kad tokie principingi darbuotojai nebus palikti likimo valiai.

„Kalbant apie mūsų bausmių vykdymo sistemą, tai yra visiškai sovietinė sistema, su adaptuota lietuviška versija, papuvusi sistema, kitokio žodžio negaliu surasti. Be labai kardinalių žingsnių nematau galimybių, kad būtų galimi pokyčiai“, – pirmadienį sakė S.Skvernelis.

VIDEO: Rasa Kazėnienė teigė patyrusi izoliatoriaus vadovybės spaudimą

Laikinuoju Kauno tardymo izoliatoriaus vadovu yra paskirtas Arvydas Venclovas.

S.Skvernelis leido suprasti, kad jis izoliatoriuje nebedirbs. Premjeras sakė, kad laikinoji izoliatoriaus vadovybė demonstruoja nenorinti pokyčių. Pati R.Kazėnienė pirmadienį teigė patyrusi izoliatoriaus vadovybės spaudimą.

A.Venclovo paskyrimą laikinuoju vadovu S.Skvernelis pavadino Kalėjimų departamento klaida.

„Asmenys, laikinai vadovaujantys izoliatoriui, užima tradicinę poziciją. Atsirado žmogus, kuris neša iš sistemos vidaus, tokių frazių mes ne kartą girdėjome bandant palaužti, parodyti, kad neverta informuoti ir elgtis principingai. Turiu nuvilti tuos, kurie galvoja, kad bus labai lengva susidoroti su principinga Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotoja“, – kalbėjo premjeras.

Apie tai paklausta M.Vainiutė sakė, kad liūdna, tačiau kompetentingų žmonių trūksta, tai ir lėmė A.Venclovo paskyrimą.

„Tų žmonių, kurie norėtų pokyčių, nėra labai daug. Didelio pasirinkimo nebuvo, bet nebuvo ir indikacijų, kad tie procesai į priekį nepajudės. Bet šiandien turime, ką turime, ir tie pokyčiai bus daromi. Aš manau, kad mes tikrai nevėluojame“, – sakė ministrė.

„Laikausi nuomonės, kad kardinalius pokyčius gali atlikti tik žmonės, nesusiję su konkrečiomis įstaigomis ir šia sistema, dėl to ministrė yra paprašyta padaryti skubius žingsnius, kad Kauno tardymo izoliatoriui būtų paskirtas vadovas ne iš šios įstaigos, kad būtų nušalinti Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotojai, kurie turėtų atstovauti įstaigai teisminiuose procesuose“, – sakė S.Skvernelis.

Izoliatoriaus teisininkas neteks darbo

R.Kazėnienė nurodė, kad įstaigos teisininkas Algimantas Pliauga galimai perduoda informaciją ir tarpininkauja apskundžiant išvadas tyrimų izoliatoriaus darbuotojų atžvilgiu.

Praėjusią savaitę A.Pliauga nepasirodė Vilniaus apygardos administraciniame teisme, kur nagrinėjamas buvusio izoliatoriaus vyriausiojo ūkvedžio bei artimo Ž.Mikėnaitės bendražygio Prano Vaškio prašymas panaikinti jam nepalankų Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimą. Kauno tardymo izoliatorius į šią bylą buvo įtrauktas kaip trečiasis suinteresuotas asmuo. A.Pliauga teismui taip pat nepateikė ir izoliatoriaus atsiliepimo į P.Vaškio skundą.

Pasak S.Skvernelio, izoliatoriui teisines paslaugas kurį laiką teiks Teisingumo ministerijos teisininkai, jis leido suprasti, kad A.Pliauga izoliatoriuje nebedirbs.

„Kad teisininkai atstovautų valstybės pozicijai, o ne susikompromitavusių įstaigos vadovų pozicijai“, – paaiškino premjeras.

Dėl Kalėjimų departamento vadovo neapsisprendė

Šiuo metu Kalėjimų departamentas neturi nuolatinio vadovo. Konkursą birželio pabaigoje laimėjo buvęs departamento vadovas, vėliau vidaus reikalų viceministras Artūras Norkevičius kol kas neskirtas į pareigas.

M.Vainiutė iki darbo dienos pabaigos žada nuspręsti, ar paskirs jį į pareigas.

„Jei yra atliktos procedūros kaip numato įstatymai, tai yra viena, bet, mano asmenine nuomone, tai yra ne vieno vadovo, tai yra vadovų komandos įsiliejimas į sistemą, ir būtų sveikintinas dalykas, jei tai būtų jokiais ryšiais su bausmių vykdymo sistema nesusiję žmonės“, – apie galimybę A.Norkevičiui būti paskirtu kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Vainiūtė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Vainiūtė

S.Skvernelis sakė, kad Kalėjimų departamento Imuniteto tarnyba yra neįgali: „Pagal tuos faktus, kurie yra nustatyti ir Kauno tardymo izoliatoriuje, ir kitose įstaigose, ji neturi jokios prasmės tokia toliau išlikti. Tai iššūkis ir ministrei, ir naujajam departamento vadovui, tokios bedantės imuniteto tarnybos nėra reikalingos.“

R.Kazėnienė pirmadienį sakė iš savo pusės padariusi viską, kad užtikrintų skaidrumą Kauno tardymo izoliatoriuje – apie negeroves ten ji pranešė dar praėjusių metų gruodį.

Premjeras M.Vainiutės paprašė kiekvieną pirmadienį jam pranešti apie pokyčius bausmių vykdymo sistemoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius