Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 18

Kauno taryba pasekė Seimo pavyzdžiu: politikai susimažino kanceliarines išmokas

Kauno miesto taryboje svarstant kas mėnesį beveik po 1700 litų gaunančių politikų kanceliarinėms išlaidoms skirtų išmokų mažinimo klausimą, užvirė tokios aistringos diskusijos, jog tuo pačiu buvo priimtas ir kitas sprendimas – nuo šiol tarybos posėdžio metu diskutuoti norintis politikas savo pasisakymui turės ne tris, kaip buvo iki šiol, tačiau tik dvi minutes.
Nors klausimas dėl išmokų mažinimo taryboje sukėlė daug diskusijų, galiausiai šį sprendimą politikai priėmė pakankamai vieningai.
Nors klausimas dėl išmokų mažinimo taryboje sukėlė daug diskusijų, galiausiai šį sprendimą politikai priėmė pakankamai vieningai. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kanceliarijos, pašto, telefono bei interneto ryšio ir transporto išlaidų kompensavimui kiekvienas Kauno tarybos narys per mėnesį iki šiol gaudavo beveik 1,7 tūkst. Lt dydžio išmokas. Tiesa, tokia suma pasiekdavo tik tų politikų sąskaitas, kurie dalyvaudavo ne mažiau kaip pusėje posėdžių.

Siekiant sumažinti savivaldybės išlaidas, miesto tarybos nariams buvo pateiktas pasiūlymas išlaidas kanceliarinėms reikmėms susimažinti 423 Lt. Ketvirtadienį svarstant šį klausimą, tarybos posėdyje užvirė itin karštos diskusijos. Opozicijai priklausantys politikai pareikalavo, jog nemažus atlyginimus gaunantis meras bei jo vicemerai kanceliarinėms reikmėms skirtų išmokų atsisakytų visai.

Jei būtų meras, važinėtų pas mergas

„Vyriausybė gaudo motinas, galimai pasinaudojusias įstatymo spragomis, tuo tarpu meras ir vicemerai gauna šias išmokas, nors naudojasi tarnybiniais automobiliais, tarnybiniais telefonais, jiems tikrai nereikia pirkti nei pieštukų, nei trintukų. Kodėl jūs dar gaunate ir kanceliarines išmokas?“, – į aukščiausius miesto vadovus kreipėsi tarybos narys Pranas Paškevičius.

„Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra išaiškinęs, kad visi tarybos nariai, turintys mandatą, yra lygūs ir turi vienodas teises į šias išmokas“, – politikui atsakė savivaldybės tarybos sekretoriato vedėja Rasa Labulytė.

Į šią P.Paškevičiaus repliką meras Andrius Kupčinskas atsakė paaiškinimu, jog į savaitgaliais vykstančius renginius jis važiuoja savo automobiliu, į kurį degalus pila už savo pinigus.

„Aš ir pas mergas važinėčiau, jeigu būčiau meras ir turėčiau tarnybinį automobilį su vairuotoju“, – į karštą diskusiją šypsodamasis įsiterpė tarybos narys Kęstutis Mikėnas.

Siūlė atsiskaitinėti už kiekvieną litą

Tolimesnėse diskusijose iš opozicijos lūpų pasigirdo siūlymas pasekti Seimo pavyzdžiu ir tarybos narius įpareigoti atsiskaityti už kiekvieną išleistą litą.

„Dabar tai yra absoliuti viešųjų ryšių akcija ir niekas daugiau. Problema yra  ta, kad mes neatsiskaitome už tuos pinigus ir gyventojai supranta, kad tai mes gauname kaip uždarbį. Tačiau tai nėra uždarbis. Reikia įvesti nuostatą, kad už kiekvieną gautą litą reikėtų atsiskaityti. Tuomet žmonėms būtų aišku, kas už tuos pinigus yra daroma“, – aiškino tarybos narys Rytis Šatkauskas.

„Kodėl mes nesvarstome, kad kaip Seime mums reikėtų atsiskaityti už šias išlaidas, kas būtų tikrai logiška? – savo kolegų klausė Gintaras Furmanavičius. – Tuo tarpu dabar mes sutaupysime po 423 litus nuo vieno žmogaus. Gal geriau mes kiekvienas po duobę mieste užtaisytume“.

Nors siūlymas atsiskaitinėti už kanceliarinėms reikmėms gautas išmokas sulaukė dalies tarybos narių palaikymo, jokie sprendimai dėl šio klausimo priimti nebuvo. Tiesa, užvirus itin karštoms diskusijoms, kurias posėdžiui pirmininkavusiam A.Kupčinskui ne itin sekėsi valdyti, pastarojo kolega pasiūlė priimti kitą tarybos reglamento pataisą.

Gaus po 1270 Lt

„Kiekvienas save gerbiantis tarybos narys privalo suspėti savo nuomonę išreikšti per dvi minutes. Siūlau vietoj dabar pasisakymams skirtų trijų minučių palikti tik dvi“, – savo pasiūlymą pateikė tarybos narys Marijus Panceris.

Šiam siūlymui buvo pritarta, tad jau kitame tarybos posėdyje, vyksiančiame balandžio mėnesį, itin kalbūs politikai bus priversti kalbėti greičiau arba konkrečiau. Galiausiai pasibaigus diskusijoms, politikai balsavo dėl kanceliarinių išmokų dydžio. Miesto taryba nutarė jas sumažinti, tad nuo šių metų balandžio 1 d. kiekvienas politikas kas mėnesį gaus 1270 Lt dydžio išmokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius