Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 05 /11:27

Kauno taryboje – nerimas dėl dviejų draustinių likimo

Antradienį vykstančiame Kauno savivaldybės tarybos posėdyje kilo diskusija dėl dviejų draustinių specialiųjų planų koregavimo. Opozicija atsisakė dalyvauti balsavime, nes, pasak opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnės Editos Gudišauskienės, mero Visvaldo Matijošaičio komanda yra nusiteikusi naikinti kraštovaizdžio draustinius.
Tarybos posėdyje
Tarybos posėdyje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nerimas dėl draustinių likimo pirmiausia kilo tarp Lampėdžių bendruomenės narių. Tarybos posėdžio išvakarėse redakciją pasiekė šios bendruomenės centro raštas.

Lampėdžių bendruomenė yra pasipiktinusi tokiais Kauno miesto savivaldybės administracijos planais.

„Lampėdžių bendruomenės centras gavo informacijos, kad Kauno miesto savivaldybės administracija į vasario 5 d. tarybos posėdžio darbotvarkę skubos tvarka įtraukė svarstymui 2019 m. sausio 25 dienos Tarybos sprendimo projektą „Dėl Kauno miesto savivaldybės Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinio specialiojo plano koregavimo“. Norima koreguoti 2011 metais patvirtintą Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinio specialųjį planą.

Tačiau sprendimo projekto aiškinamajame rašte, surašytame šių metų sausio 29 dieną (tai yra vos savaitę prieš numatomą sprendimą), nėra paaiškinama, kodėl ketinama koreguoti specialųjį planą, kokie būtent tikslinimai numatomi.

Sprendimo tikslas formuluojamas labai abstrakčiai: esą „bus išspręstos probleminės Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinio teritorijos tvarkymo vietos“. Lampėdžių bendruomenė yra pasipiktinusi tokiais Kauno miesto savivaldybės administracijos planais ir praėjusį penktadienį raštu kreipėsi į Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą, prašydama įsikišti ir sustabdyti šiuos veiksmus“, – rašoma bendruomenės rašte.

Pokyčiais suinteresuoti konkretūs asmenys?

Pasak Lampėdžių bendruomenės centro pirmininkės Dalios Akramienės, susidaro įspūdis, kad Kauno valdžia panorėjusi gali elgtis net saugomose teritorijose taip, kaip tinkama.

„Jei miesto administracija pasitvirtins sau įgaliojimus laisva valia elgtis kaip nori su teritorijų ribomis ir apribojimais, tai kraštovaizdžio draustiniui gali būti padaryta nepataisoma žala. Teisės normų rengimo prasme šis sprendimo projektas rodo absoliutų teisinį nihilizmą, nes jo ribos neapibrėžtos ir tai gali apimti nuo vienos raidės pakeitimo iki draustinio panaikinimo.

Pagal teisės normų konkurencijos taisykles, draustinio nuostatai ir specialusis planas yra specialiosios teisės normos bendrojo plano atžvilgiu ir jose gali būti numatytas griežtesnis reglamentavimas. Tai yra teisiškai normali praktika“, – įsitikinusi ji.

Lampėdžių bendruomenės atstovės teigimu, iš procedūros eliminuotas pagrindinis saugomų teritorijų planavimo dalyvis – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, tuo pažeidžiant Saugomų teritorijų specialiųjų planų rengimo taisyklių reikalavimus. Aiškinamajame rašte, anot jos, taip pat nurodyta, esą sprendimas reikalingas atlikti „teritorijos tvarkymo zonų nustatymo ir tvarkymo reglamentavimo pagrįstumo tyrimus bei koreguoti teritorijos tvarkymo sąlygas“.

„Ši nuostata yra visiškas teisinis absurdas, nes tyrimams atlikti tokio pobūdžio sprendimų apskritai nereikia. Taip išeina, kad priimamas sprendimas ir tik po to būtų pradėta aiškintis, kam ir ar iš viso jo reikia“, – stebėjosi D.Akramienė.

Lampėdžių bendruomenės centras atkreipia dėmesį, kad sprendimai ruošiami neteikiant jokios informacijos nei visuomenei, nei žiniasklaidai, nei tarybos nariams.

„Staiga, nesitariant su visuomene, Kauno miesto savivaldybės administracijoje kilęs poreikis „išspręsti problemines Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinio teritorijos tvarkymo vietas“ neaiškiu būdu sutapo su tuo, kad šioje teritorijoje nekilnojamojo turto objektus įsigijo juridiniai asmenys, galimai suinteresuoti Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinio specialiojo plano koregavimu. Pastebėtina, kad aiškinamajame rašte tiesiogiai nurodyta, kad joks antikorupcinis sprendimo vertinimas nebuvo atliktas“, – teigė Lampėdžių bendruomenės centro pirmininkė.

Sprendimo projektą kritikuoja ir opozicija

Opozicija kritikuoja, kad sprendimai dėl Nemuno ir Nevėžio santakos bei Veršvo kraštovaizdžio draustinių priimami skubotai ir nerimauja, jog jie gali būti sunaikinti, nenurodant, kas bus koreguojama.

„Įtraukti netikėtą, nesuderintą su visuomene klausimą norima, cituoju, „siekiant koreguoti šių draustinių teritorijos tvarkymo režimus ir veiklos draustiniuose reglamentavimą“. Iš pirmo žvilgsnio tarsi viskas atrodo gerai, nes Savivaldybė yra šių draustinių steigėja. Tačiau skubos tvarka į darbotvarkę įtraukti klausimai kelia mūsų frakcijai daug abejonių ir nerimo“, – teigė Kauno miesto savivaldybės tarybos TS-LKD frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė.

Opozicija: skubos tvarka į darbotvarkę įtraukti klausimai kelia mūsų frakcijai daug abejonių ir nerimo.

Specialiųjų planų koregavimo klausimus komitetams teikė ir taryboje pristatė Kauno miesto savivaldybės administracijos Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

„O kodėl ne Aplinkos apsaugos skyrius, kurio kompetencijoje ir yra saugomos teritorijos? Jau vien tai yra skandalinga ir „kvepia“ neskaidrumu. Neaišku, kas ir kokia apimtimi numatoma koreguoti. Specialiųjų planų koregavimo poreikis neargumentuotas, nepateikti nei grafiškai, nei raštu jokie galimi sprendiniai, į procedūrą neįtraukta Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba“, – pažeidimus vardijo opozicinės frakcijos seniūnė.

TS-LKD frakcija kelia klausimą, ar šie sprendimai nėra galimai naudingi tiesiogiai su miesto meru ar savivaldybės administracijos pareigūnais susijusiems asmenims, taip pat klausia, kieno iniciatyva buvo atsisakyta antikorupcinio vertinimo.

Antradienį Kauno miesto tarybos posėdžių salėje, vykstant posėdžio darbotvarkės tvirtinimui, TS-LKD atstovai reikalavo išbraukti klausimus, susijusius su draustiniais, iš darbotvarkės. Tačiau nepaisant prieštaravimo ir raginimų projektus atidėti, jiems pritarta.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Edita Gudišauskienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Edita Gudišauskienė

„Mero komanda tikrai yra užsimojusi naikinti kraštovaizdžio draustinius ir tai yra akivaizdu. (...) Šie dalykai kvepia dar didesniu neskaidrumu ir bijoma atskleisti tikrąsias priežastis, kodėl visa tai daroma“, – posėdyje kalbėjo E.Gudišauskienė, kuri pati yra Lampėdžių bendruomenės narė, buvusi ilgametė bendruomenės centro pirmininkė.

N.Valatkevičius: tai – tik pirmas žingsnis

Savivaldybė teigia, kad antradienio sprendimas – tik pirmas žingsnis ilgame procese, kuriame galės dalyvauti ir visuomenė.

„Prieš 10 metų specialieji planai padaryti, kai galiojo kiti įstatymai. Pilna nesusipratimų, neatitikimų. Gauname dviprasmiškus atsakymus ir iš Statybų inspekcijos. Mes norime sudėlioti, kad visi reglamentai, įstatymai būtų šios dienos ir kad visi vienodai suprastume ir bendrąjį planą, ir specialųjį planą“, – apie poreikį korektūroms antradienio posėdyje kalbėjo savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas N.Valatkevičius.

„Apie ribų keitimą mes čia nekalbame, todėl ir nereikia kreiptis į Saugomų teritorijų departamentą. Galime priimti sprendimą ir patys“, – pabrėžė jis.

E.Gudišauskienės paklaustas, kodėl būtent jis pristato šį klausimą, o ne Aplinkosaugos skyriaus vedėjas, kas davė pavedimą būtent jam parengti sprendimo projektą, N.Valatkevičius atsakė: „Administracijos direktorius pavedė. Draustinį irgi aš pristatinėjau, jei prisiminsime istoriją. Užsakė Aplinkos apsaugos skyrius, aš pristatinėjau sprendimus.“

Kaip 15min informavo Kauno miesto savivaldybė, šie sprendimai duos pradžią draustinių reglamentų keitimui, tačiau tikina, kad jų dydis nesikeis, o pokyčiai būtini, siekiant panaikinti prieštaravimus dokumentuose.

Savivaldybės specialistai pastebėjo, kad esama prieštaravimų tarp Bendrojo plano ir Veršvo bei Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinių specialiųjų planų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nerijus Valatkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nerijus Valatkevičius

„Į specialiojo plano koregavimo procesą pakviesime visuomenę, architektų bendruomenę, išklausysime ir atsižvelgsime į pastabas. Naujasis dokumentas bus pritaikytas dabartinei teisės aktų bazei. Specialiuosius planus būtina koreguoti dėl juose esančio neatitikimo teisės aktams, atsiradusio dėl nuo 2014 metų sausio 1 d. įsigaliojusios Teritorijų planavimo įstatymo varianto. Šis tarybos sprendimas yra tik formalus pritarimas, atveriantis kelią visoms procedūroms, tarp kurių svarbią vietą užims ir derinimas su vietos bendruomene, ir visomis institucijomis.

Priėmus šį sprendimą, bus parengtas savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas dėl Specialiojo plano koregavimo, kuris dar prieš pasirašant bus viešinamas 10 darbo dienų. Bus viešinama Planavimo darbų programa, kurioje bus detalizuota koregavimo apimtis. Į viešinimą pakviesime gyventojus, architektų bendruomenę ir visus norinčius“, – 15min atsiųstame komentare teigė N.Valatkevičius.

Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinis apima šių upių santaką ir slėnius. Į draustinio teritoriją patenka Lampėdžių miško parkas.

Veršvo kraštovaizdžio draustinis apima Veršvo upelio slėnį, jo erozinių raguvų šlaitus nuo Kalnų gatvės iki Maironiškių sankryžos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius