-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 20

Kauno tarybos narė E.Plūkienė atsisako mandato: „Vieningas Kaunas“ ją tiesiog „ištrynė“?

Iki savivaldybių tarybų kadencijos pabaigos likus tiek nedaug, netikėtą žinią mestelėjo Kauno miesto tarybos narė Edita Plūkienė, pareiškusi, kad atsisako savojo mandato. Vienam svarbiausių – Ekonomikos ir finansų komitetui vadovavusi politikė staiga dingo ir iš „Vieningo Kauno“ rinkiminių sąrašų. E.Plūkienė tikina tiesiog pasijutusi „Vieningam Kaunui“ nebereikalinga.
Edita Plūkienė
Edita Plūkienė

Septintuoju „Vieningo Kauno“ sąrašo numeriu į praėjusius savivaldos rinkimus žengusi ilgametė šios visuomeninės organizacijos narė E.Plūkienė iki tol buvo laikoma viena svarbiausių Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio bendražygių. Pasitikėdamas šia kolege, organizacijos lyderis jai netgi patikėjo itin atsakingus postus – vietą viename tarybos komitete ir dviejose komisijose.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Edita Plūkienė ir Linas Zienius
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Edita Plūkienė ir Linas Zienius

Visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ interneto puslapyje iki šiol E.Plūkienė buvo pristatoma kaip Kauno tarybos narė ir reikšmingo tarybos Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkė. Šis komitetas atlieka itin svarbų darbą: rengia ir teikia pasiūlymus bei išvadas dėl savivaldybės biudžeto, biudžeto asignavimų biudžetinėms įstaigoms skirstymo, uždarųjų akcinių bendrovių bei viešųjų įstaigų finansinių atskaitomybių ir pan.

E.Plūkienei buvo patikėtos ir Antikorupcijos komisijos narės pareigos. Ši politikė dalyvavo ir Strateginio planavimo komisijos, kurios pirmininkas yra pats V.Matijošaitis, darbe.

E.Plūkienės vyrui Mindaugui Plūkui taip pat yra patikėtos svarbios pareigos. Jis yra savivaldybės įmonės „Kauno autobusai“, kuri šiuo metu išgyvena skandalingas vidines permainas – traukiasi bendrovės generalinis direktorius, valdybos pirmininkas.

Tačiau staiga E.Plūkienės „Vieningame Kaune“ neliko. Neliko net pėdsakų, kad ji jam priklausė: internetiniame visuomeninės organizacijos puslapyje nebeatsidaro visos nuorodos, susijusios su ja.

Galiausiai 15min pasiekė žinia, kad E.Plūkienė nusprendė trauktis iš savivaldybės tarybos.

Valdančiųjų lyderiams neįtiko tai, kad ši bendražygė turėjo savo nuomonę, kuri ne visuomet sutapo su jų nuomone? Vienas iš pavyzdžių – skandalingai nuskambėjęs dviejų draustinių Kaune specialiųjų planų koregavimo klausimas.

Kauno miesto savivaldybės administracija į vasario 5 d. tarybos posėdžio darbotvarkę skubos tvarka įtraukė svarstymui 2019 m. sausio 25 dienos Tarybos sprendimo projektą „Dėl Kauno miesto savivaldybės Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinio specialiojo plano koregavimo“. Buvo norima koreguoti 2011 metais patvirtintą Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinio specialųjį planą. Opozicija, o ir Lampėdžių bendruomenė, reikalavo išbraukti klausimus, susijusius su draustiniais, iš darbotvarkės. Tačiau nepaisant prieštaravimo ir raginimų projektus atidėti, jiems pritarta.

LRT atliktas tyrimas atskleidė, kad ši skuba galbūt susijusi su asmeniniais V.Matijošaičio interesais. Pasirodo, Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinio buferinėje zonoje bendrovė „Vici Investments“, kurios vienintelis akcininkas – V.Matijošaitis, įsigijo žemės ir prieš pat vasario 5-osios tarybos sprendimą užregistravo mažiausiai 15 sklypų.

Kaip su visu tuo gali būti susijusi E.Plūkienė? 15min šaltinio teigimu, tarybos Ekonomikos ir finansų komitetas, kuriam vadovauja E.Plūkienė, dar prieš tarybos posėdį „vieningai“ nutarė, kad klausimą dėl draustinių specialių planų koregavimo reikia siūlyti tarybai atidėti. Taigi komitetas nepritarė netikėtai jam svarstyti pateiktam projekto sprendimui.

15min šaltinis tikina, kad komiteto pirmininkė E.Plūkienė buvo iškviesta pasiaiškinti pas merą.

„Miesto tarybos posėdyje klausimui draustinių tema per vargus vis dėlto pritariama. Pati E.Plūkienė, būdama tarybos nare, posėdyje, beje, nedalyvauja. Dar daugiau, iki kadencijos pabaigos likus porai posėdžių, ji atsisako mandato. Čia komandinis darbas: arba vykdai komandas, arba...“, – E.Plūkienės pasitraukimo teoriją išdėstė 15min šaltinis.

E.Plūkienė: „Tai – tik formalumai“

15min susiekė su E.Plūkiene, tačiau šios atsakymai į klausimus uždavė dar daugiau mįslių. Politikė tikina ir pati nesuprantanti, kas nutiko. Mandato atsisakymas, anot jos, – tik formalumai.

„Prašymą parašiau praėjusį penktadienį (vasario 15-ąją – aut. past.). Formalus dalykas. Šis klausimas ne man skirtas. Reikia klausti organizacijos („Vieningo Kauno“ – aut. past.) vadovybės, kodėl taip nutiko. Manęs seniai, jei atkreipėte dėmesį, nėra „Vieningame Kaune“ niekur. Aš nepasitraukiau, mus patrau... Turėtų vadovas atsakyti, kodėl aš ten nesu. Aš negavau jokio atsakymo. Neturiu nuomonės. Manęs tiesiog nėra.

E.Plūkienė: „Aš nebūnu ten, kur nesu reikalinga“.

O aš nebūnu ten, kur nesu reikalinga. Jokia katė neperbėgo. Negaliu pakomentuoti, nes neturiu motyvų. Kad nereikalinga, sužinojau internete pamačiusi rinkimų komiteto sąrašą. Tarp tų narių manęs nebuvo, tad negaliu būti ir rinkimų sąrašuose. Kodėl nesu? Reiktų jų klausti“, – mįslingai kalbėjo E.Plūkienė, prisipažinusi, kad „Vieningo Kauno“ organizacijos nare yra nuo pat jos įkūrimo.

Ji teigia apie tai su „Vieningo Kauno“ direktoriumi Andriumi Palioniu nekalbėjusi, nes nėra reikalo. Klaususi, kodėl nėra jos pavardės sąrašuose, tačiau išgirdusi tik tylą. Pokalbis mezgėsi dar praėjusiais metais.

„Iš mano pusės neįvyko nieko. Ar uždaviau V.Matijošaičiui šį klausimą? Visvaldas dar pernai sakė, kad pakalbėsim, bent to pokalbio taip ir nebuvo. Mes buvome susitikę, bet pokalbis nevyksta. Prievarta geras nebūsi. Buvome susitikę ir per pastarąjį tarybos posėdį vasarį“, – teigė E.Plūkienė.

Nebalsavo, nes turėjo išvykti

Priminus, kad vasario 5 d. tarybai balsuojant dėl klausimo, susijusio su draustinių specialiųjų planų koregavimu, jos nebuvo, mandato atsisakiusi politikė patikino, kad tuo metu turėjo išvykti – buvo suplanuotas svarbus susitikimas.

„Taip, Ekonomikos ir finansų komitetas nepritarė tam sprendimo projektui. Vieningai. Klausimai pateikti labai skubotai – 2,5 val. iki posėdžio. Be jokios išsamios informacijos. Natūralu, kad prašai paaiškinti. Beje, klausimą pristatė ne vedėjas (Nerijus Valatkevičius, – aut. past.), o jo pavaduotoja, kuri nebuvo gerai pasiruošusi. Ne vienas toks klausimas buvo nukeltas“, – paaiškino ji, paneigusi informaciją, kad dėl nepritarimo ji, kaip komiteto pirmininkė, buvo iškviesta į mero kabinetą pasiaiškinti.

Paklausta, ar žada ieškoti kitų galimybių, kaip likti politikoje, ar nori iš viso joje likti, E.Plūkienė atsakė: „Aš nieko nepamečiau, nieko ieškoti ir nereikia. Buvimas politikoje nėra mano gyvenimo tikslas ar šviesa tunelio gale. Aš tikrai turiu ką veikti. Nėra nei tragedija. Tai tebuvo gyvenimo stotelė. Pamačiau, kaip tokie dalykai vyksta. Man tai nepatinka ir netinka. Stengiuosi dirbti sąžiningai. Mano sąžinė rami. Kai kyla klausimas, aš jį užduodu. Netyliu. Gal per daug klausimų kėliau? Gal tas nepatiko? Norėdavau diskusijos, norėdavau suprasti“.

Laisvas likęs tarybos nario mandatas, pasak jos, turėtų atitekti kitam „Vieningo Kauno“ nariui, tikėtina, doc. Aurelijui Kaziui Zuozai.

A.Palionis: „Sužaidė emocijos“

Klausimų, kodėl E.Plūkienės nebematė savo rinkiminiame sąraše, sulaukęs „Vieningo Kauno“ direktorius A.Palionis aiškios priežasties taip pat nepateikė – kalbėjo abstrakčiai. Tikslumo dėlei, pernai spalį užėmęs Kauno miesto mero pavaduotojo poziciją, laikinai direktoriaus pareigas jis perdavė pavaduotojai Sandrai Gražulytei. Naujasis „Vieningo Kauno“ direktorius, anot A.Palionio, šiuo metu nėra dar paskirtas.

„Informacijos apie E.Plūkienę netrynėme, tiesiog rinkiminiam periodui pasileidome rinkiminį tinklapį ant to paties „vieningaskaunas.lt“. Visai kita struktūra dabar. Po rinkimų jis bus grąžintas.

Kartais sužaidžia žmonių emocijos. Kieno emocijos šiuo atveju? Editos. Tai yra jos pačios pasitraukimas. Aš su ja nesikalbu? Prasilenkia informacija. Kiek bendraujam, tiek bendraujam. Iš „Vieningo Kauno“ narių sąrašų ji neišbraukta. Iš kandidatų į tarybą... Buvo visas procesas kandidatų kėlimo, diskusijų. Ji dalyvavo ir puikiai žinojo, kad buvo vidinių pas mus procesų. Nuo kokio sausio vidurio nesulaukdavau iš jos jokių pasitikslinimų, informacijos. Kodėl nebematėme jos kaip kandidatės? Tai frakcijos ir „Vieningo Kauno“ narių sprendimas“, – teigė jis.

A.Palionis: „Kartais sužaidžia žmonių emocijos. Kieno emocijos šiuo atveju? Editos“.

Paklaustas, kaip vienas pagrindinių visuomenės organizacijos narių staiga nebetenka jokių funkcijų, A.Palionis atsakė filosofiškai.

KTU nuotr./Andrius Palionis
KTU nuotr./Andrius Palionis

„Gal ji jautėsi pralaimėjusi. Bet juk buvo susitarimas frakcijoje. Gali nepritarti, diskutuoti, bet ką galiausiai priima frakcija, tos pozicijos ir laikaisi. O ir su V.Matijošaičiu ji turi normalų kontaktą. Tikrai nebuvo paimta ir nubraukta iš vienos pusės. Ar žinome, kad ji atsisakė mandato? Taip. Jeigu „Vieningo Kauno“ nariu, anot jos, laikomas tik tas, kuris užima kokias pareigas, ar yra tarybos narys, tai prasilenkia su organizacijos vertybėmis. Nesureikšminčiau to. Tai – emocijos“, – tikino A.Palionis, atskleidęs, kad organizacijai šiuo metu priklauso apie 290 narių.

Paklaustas, ar juoda katė neperbėgo dėl draustinių specialiųjų planų koregavimo klausimo, kuriam, kaip komiteto pirmininkė, skubos tvarka nepritarė E.Plūkienė, pašnekovas atsakyti negalėjo.

„Kad E.Plūkienė buvo iškviesta į mero kabinetą, būčiau girdėjęs tokią informaciją. Negirdėjau. Mūsų komitete buvo taip pat svarstomas šis klausimas. Trukome 45 minutes, išsiklausinėjome. Jei jie to nepadarė...“, – teigė iki praėjusių metų spalio „Vieningo Kauno“ direktoriaus pareigas ėjęs A.Palionis.

A.K.Zuoza eiti pareigas sutiko

Tarybos nariu tampa tarybos narys, pirmasis sąraše negavęs mandato, t. y. Aurelijus Kazys Zuoza.

Kaip 15min informavo Vyriausioji rinkimų komisija, E.Plūkienės prašymas dėl savivaldybės tarybos nario mandato atsisakymo buvo patenkintas vasario 18 d. Nustatyta, kad atsiradus laisvai vietai savivaldybės tarybos nariu tampa tarybos narys, pirmasis sąraše negavęs mandato, t. y. Aurelijus Kazys Zuoza.

Vyriausiosios rinkimų komisijos turimais duomenimis, minėtas asmuo sutinka eiti tarybos nario pareigas ir artimiausiame Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje duos priesaiką. Nuo priesaikos davimo asmuo įgis pilnas savivaldybės tarybos nario teises ir pareigas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Atsakydama į klausimą, ar įprasta, kai tarybos nario mandato atsisakoma iki rinkimų likus tiek nedaug laiko, Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė patikino, kad situacijų būna įvairių, kartais tarybos nariai dėl vienokių ar kitokių priežasčių atsisako tarybos nario mandato ir iki rinkimų likus visai nedaug laiko. Tačiau tokios situacijos, anot jos, daugiau išimtis nei taisyklė.

V.Matijošaitis neteko „abiejų rankų“

Pastaruoju metu „Vieningas Kaunas“ gana stipriai „kraujuoja“. Gruodį iš Kauno miesto tarybos, o kartu ir su mero šeima susijusio verslo, pasitraukė ir „Vieningo Kauno“ narys Tomas Bagdonavičius, buvęs „Vičiūnų“ įmonių grupės verslo plėtros direktorius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Bagdonavičius ir Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Bagdonavičius ir Visvaldas Matijošaitis

Dar prieš tai su visuomenine organizacija atsisveikino ir vicemeras Povilas Mačiulis, kurį, galima sakyti, V.Matijošaitis „auginosi“ kaip savo pamainą mero poste. P.Mačiulis iš pradžių prisijungė prie Vygaudo Ušacko komandos, tačiau šiam nepavykus tapti kandidatu į prezidentus, pasinėrė į verslą – yra vienas iš Erudito licėjaus steigėjų. Tikslios išsiskyrimo priežastys taip ir liko neaiškios. Galbūt P.Mačiulis nenorėjo antrą kadenciją eiti vicemero pareigų, manė esąs jau pribrendęs svarbesniam postui.

Taigi per pusmetį „Vieningo Kauno“ lyderis, galima metaforiškai teigti, neteko savo dešinės ir kairės rankos, o „Vieningą Kauną“ ištiko savotiška lyderių krizė – kas kitas, jei ne V.Matijošaitis?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis ir Povilas Mačiulis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis ir Povilas Mačiulis

Primename, kad iš mero komandos pastaruoju metu pasitraukė ne tik P.Mačiulis ir T.Bagdonavičius, bet ir savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas. Naujasis administracijos direktorius Vilius Šiliauskas kartu su „Vieningu Kaunu“ sieks tarybos nario mandato. Jį gavus, svarbias miestui administracijos direktoriaus pareigas turės užimti kitas asmuo.

„Vieningo Kauno“ rinkiminiame sąraše – 43 nariai, iš kurių 4 yra susieti su „Vičiūnų“ įmonių grupe. Tarybos nario posto siekia ir abu V.Matijošaičio sūnūs – Dainius ir Šarūnas Matijošaičiai. „Vičiūnų grupės“ pardavimų ir marketingo vystymo vadovui Dainiui tai jau būtų ne pirmoji kadencija taryboje.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Dainius Matijošaitis
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Dainius Matijošaitis

V.Matijošaičio komandos tikslas šiuose rinkimuose – surinkti daugumą be koalicijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius