Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 23

Kauno termofikacijos elektrinės pirkėjo „Clement Power Venture“ atsakas Andriui Kupčinskui: mero melas ir tuščios ambicijos kauniečių kišenes kasmet patuština 40 milijonų litų

Rugpjūčio 13 d. bendrovės „Kauno energija“, kurios didžiausias akcininkas yra Kauno savivaldybė, valdybos priimtas sprendimas leisti Rusijos dujų milžinei „Gazprom“ parduoti Kauno termofikacijos elektrinę (KTE), sukėlė didelį Kauno mero Andriaus Kupčinsko pasipiktinimą.
Rimandas Stonys
Rimandas Stonys / „Lietuvos žinių“ nuotr.

Šią savaitę surengtoje spaudos konferencijoje miesto vadovas kaltino „Kauno energijos“ valdybą ir stebėtojų tarybą viešojo intereso nepaisymu, o KTE pirkėją JAV registruotą įmonę „Clement Power Venture“, kurios akcininkas yra su „Gazprom“ siejamas, buvęs „Dujotekanos“ vadovas Rimandas Stonys, vadino niekam nežinoma ir nieko nenuveikusia, todėl abejotino patikimumo bendrove.

Ketvirtadienį „Clement Power Venture“ išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigiama, kad minėtoje spaudos konferencijoje A.Kupčinskas išsakė daug ne tik klaidinančių, bet ir atvirai melagingų minčių. KTE pirkėją neramina miesto mero pasirinkta melo, įžeidinėjimų ir gąsdinimų pozicija, nes tai rodo, kad Kaunas tampa neprognozuojama vieta investicijoms, rašoma pranešime.

„Tai, ką išgirdome antradienį po spaudos konferencijos, parodė, kad A.Kupčinskui asmeninės ambicijos yra aukščiau įstatymų, jeigu jis leidžia sau viešai ir prieš kameras gąsdinti investuotoją, kad teks paisyti mero norų, nes vykdant projektą iš savivaldybės reikės gauti daug leidimų ir kitų dokumentų. Keista, bet po tokio atviro gąsdinimo nebuvo jokios reakcijos...O juk tai – antro Lietuvoje miesto vadovo pasisakymai. Mes savų planų dėl tokių mero nuotaikų nekeisime, bet kaip tokią informaciją priims kiti investuotojai, prognozuoti nesunku“, – stebėjosi „Clement Power Venture“ akcininkas Rimandas Stonys.

„Clement Power Venture“ taip pat atkreipia dėmesį, kad A.Kupčinskas pateikė absoliučiai tiesos neatitinkančios informacijos. A.Kupčinskas teigė, jog „savivaldybės koridoriuose“ iš R.Stonio girdėjo, kad jo atstovaujama bendrovė pasiruošusi į Kauno miesto šilumos ūkį investuoti apie 30 milijonų litų. Taip pat A.Kupčinskas pareiškė, kad „Clement Power Venture“ išsireikalavo palikti monopolines sąlygas – tai yra, susitarime su AB „Kauno energija“ įrašyta nuostata, kad miestas iš KTE, kai ją įsigis „Clement Power Venture“, pirks ne mažiau kaip 50 proc. Kaunui reikalingos šilumos kiekio.

„Šios išsakytos nuostatos yra atviras mero melas. Aš niekada ir jokiuose koridoriuose ar kabinetuose nežadėjau investuoti 30 milijonų litų į Kauno miesto šilumos infrastruktūrą. Nežinau, iš ko meras tai girdėjo, bet jeigu ir girdėjo iš kažko, galėtų atsargiau rinktis žodžius.

Taip pat ir dėl įsipareigojimo iš KTE pirkti 50 proc. reikalingos šilumos. Tai visiška nesąmonė. “Clement Power Venture„ jau kelis mėnesius viešai deklaruoja, kad mums nereikalingos jokios išskirtinės sąlygos. Tai savivaldybės atstovai derybose prašė garantuoti tokį šilumos tiekimą. Ir jeigu A.Kupčinskui kas nors neaišku, prieš spaudos konferenciją jis galėtų pasikalbėti bent su savo paties suburta darbo grupe KTE klausimams spręsti, ypač – su Gediminu Žukausku. Gal bent darbo grupės nariai informuotų merą kaip yra iš tiesų, kad jis po to neklystu pats ir neklaidintų kitų“, – teigė verslininkas.

Tiesos neatitinka A.Kupčinsko gražbyliavimai dėl laidavimo sutarties. 105 mln. Lt laidavimo sutartis iš esmės pasirašyta dėl to „Gazprom“ už akcijas mokėjo dalimis. Ne vienu metu, nors akcijos koncernui buvo perrašytos pervedus pirmąją pinigų dalį, avansinį mokėjimą. Laidavimo sutartis turėjo užtikrinti, kad bus sumokėta visa suma. Taip ir buvo padaryta. Taip pat laidavimas buvo reikalingas ir dėl pirkimo sutartyje įrašyto įpareigojimo „Gazprom“ užtikrinti, kad miestui bus parūpinta ne mažiau kaip 80 procentų reikalingos šilumos. Ir kad šilumos kaina nebus keliama 5 metus. Tai „Gazprom“ taip pat įvykdė. Ir tik trečia laidavimo susitarimo sąlyga buvo dėl investicinių susitarimų.

„Įvertinus šiuos faktus matyti, kad meras ištraukė tik jam palankų gabalą dėl laidavimo sutarties ir juo mojuoja. Gal jis įsivaizduoja, kad niekas daugiau nematė KTE pirkimo – pardavimo sutarties? Spekuliuoti laidavimo sutartimi tik per investicijų prizmę yra neatsakinga. O gintis melu yra pats žemiausias lygis“,- svarstė R.Stonys.

„Clement Power Venture“ primena, kad „Gazprom“ sprendimą KTE parduoti „Clement Power Venture“ priėmė balandį. Norint įvykdyti akcijų pardavimo sandorį, reikalingas AB „Kauno energija“ pritarimas parduoti KTE kontrolinį akcijų paketą. Toks pritarimas gautas rugpjūčio 13 d. Tačiau toks sprendimas labai užpykdė A.Kupčinską ir šis ėmėsi viešų akcijų.

„Clement Power Venture“, įsigijusi KTE, pradės garo katilų rekonstrukciją, siekiant juos pritaikyti biokurui. Taip pat bus pertvarkyti ir vandens šildymo katilai, kad atitiktų 2016 m. įsigaliosiantiems naujiems taršos reikalavimams. Iš viso planuojama investuoti iki 300 milijonų litų. Planuojama, kad po rekonstrukcijos KTE iki 70 proc. gaminamos šilumos gamins iš biokuro, jau yra preliminarūs susitarimai su Kauno LEZ statoma šiaudų granulių gamykla ir kitais biokuro gamintojais dėl kuro tiekimo. Bendrovė taip pat garantuoja, kad atlikus rekonstrukciją, KTE parduodama kaina sumažės bent 25 proc. Pagal susitarimą, 10 milijonų litų bus investuota į Kauno miesto šilumos ūkio infrastruktūrą.

„Būtų gerai, jeigu miesto vadovai viešai susilaikytų nuo klaidinančios informacijos ir įžeidžių interpretacijų. Nemanau, kad Kaunas turi tiek investicijų, jog galėtų elgtis taip arogantiškai ir trumparegiškai. Juk tiek Kaune, tiek visoje Lietuvoje yra pakankamai užsienio investuotojus vienijančių asociacijų, kurios tikrai savo narius informuos apie keistus vieno didžiausių Lietuvos miestų vadovų viražus ir bei atvirus gąsdinimus investuotojams. Tap pat verta atkreipti dėmesį į dar viena dalyką – kol meras melu ir gąsdinimais stabdys “Gazprom„ išėjimą iš Kauno, tai kauniečiams kasmet kainuos apie 40 milijonų litų. Nes tiek žmonės sutaupytų perėjus prie biokuro“, – reziumavo R.Stonys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius