-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 15

Kauno trilerio atomazga: ir ašaros, ir juokas

Per vieną naktį buvę priešininkai tapo draugais, o buvę sąjungininkai virto priešais, su ašaromis akyse vienas kitą kaltinančiais. Taip ketvirtadienį, balandžio 14-ąją, dėliojosi naujoji valdančioji koalicija Kaune. Kartą apgautas verslininkas Visvaldas Matijošaitis vakar, kaip tik per savo gimtadienį, atsigriebė – į mero postą pasodino Rimantą Mikaitį.
Netikėtai mero kėdę užėmęs R.Mikaitis it musę kandusius paliko A.Ručienę ir A.Kupčinską.
Netikėtai mero kėdę užėmęs R.Mikaitis it musę kandusius paliko A.Ručienę ir A.Kupčinską. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Naujasis Kauno meras R.Mikaitis į miesto vadovo postą paskutinę naktį prieš rinkimus ketvirtadienį iškilo ant sąmyšio ir painių intrigų bangos. Ketvirtadienį, balandžio 14 dieną, susirinkusi naujos kadencijos Kauno miesto taryba vietoj lauktos vienos kandidatūros į mero postą išgirdo tris: konservatoriai pasiūlė Andrių Kupčinską, partija „Tvarka ir Teisingumas“ – Aušrą Ručienę. Paskutinę akimirką susikūrusi neformali „Vieningo Kauno“, socialdemokratų, Liberalų sąjūdžio, Darbo partijos ir liberalcentristų koalicija paskelbė siūlanti buvusio vicemero liberalo R.Mikaičio kandidatūrą.

R.Mikaitis surinko 25 balsus,  A.Kupčinskas – 12, o A.Ručienė – 4.

Paskutinę akimirką dėtis prie „suokalbininkų“ buvo prikalbinta jaunalietuvių ketveriukė, jos vadas Stanislovas Buškevičius išrinktas vicemeru, gavęs net 39 balsus. Vicemerais taip pat tapo „Vieningo Kauno“ judėjimo atstovas 24 metų studentas Povilas Mačiulis bei socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas.

Perversmas įvyko naktį

Prieš dvi savaites buvusio mero A.Kupčinsko suburta konservatorių, „tvarkiečių“, liberalų ir jaunalietuvių  koalicija subyrėjo akimirksniu. Tiksliau, šios koalicijos neliko jau naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį. Išskyrus perbėgėlius liberalus, kiti šio politinio darinio nariai apie kvapą gniaužiantį ir, kaip manoma, V.Matijošaičio sudėliotą manevrą nežinojo iki ketvirtadienio ryto.

Tačiau perversmo plano apmatai turbūt buvo sudėlioti antradienį pas V.Matijošaitį vykusiame „Vieningo Kauno“ ir kai kurių kitų partijų atstovų pasitarime.

Kitas slaptas „perversmininkų“ pasitarimas įvyko trečiadienį vakare ir užsitęsė iki nakties. Būtent į jį atvykę liberalai su R.Mikaičiu priešakyje sutiko priimti V.Matijošaičio ir jo sąjungininkų pasiūlytas žaidimo taisykles, kurio esmė – neleisti  advokatei A.Ručienei užimti mero kėdės. Tai turėjo būti saldus V.Matijošaičio kerštas A.Ručienei, kuri iš pradžių sutikusi dėtis prie jo koalicijos, vėliau perbėgo pas konservatorius.

Buvęs orientacinio sporto meistras R.Mikaitis greitai susiorientavo situacijoje ir išjojo ant balto pergalės žirgo.

Švaistėsi Šv. Rašto žodžiais

Trečiadienį vakare posėdžiavo ir konservatoriai, ir jų suburtos koalicinių partijų atstovai. Pasitarimo pertraukos metu „15min” žurnalisto kalbintas A,Kupčinskas atrodė nelaukiantis jokių netikėtumų.

„Laikysimės pasirašytos koalicijos patvirtintų susitarimų. Mes daugiau kalbėjomės apie tai, kaip užtikrinti posėdžio tvarką. Juk susirinks daug žmonių, pirmąkart duosime priesaiką Kaunui“, – perversmo nenujautė R.Kupčinskas.

Tačiau būtent tvarkos lemtingajame tarybos posėdyje ir nebuvo – pirmininkavusiai Elenai Skirmantienei ne kartą teko ramdyti klegančius ir pirmyn-atgal lakstančius politikus. Tvarkos nebuvo, bet emocijų – apsčiai.

Ypač gausiai buvo cituojamas Šv. Raštas – atrodė, kad vyksta ne miesto tarybos posėdis, o religinės sektos susirinkimas. Konservatorius Gediminas Žukauskas programinę kalbą pasakiusį R.Mikaitį gėdino Biblijos citata apie šventą žodį, kurio nevalia sulaužyti.

Akyse spindėjo ašaros

Kalbą iš tribūnos Biblijos žodžiais pradėjo ir A.Ručienė, taip pat prikišusi ją neva išdavusiems liberalams. Supratusi esanti išstumta iš žaidimo, advokatė virpančiu iš susijaudinimo balsu vardijo savo geraširdiškus darbus – kaip ji gynė neteisingai įkalintą žmogų, kaip padėjo rasti teisybę medikų sužaloto kūdikio tėvams.

Atrodė, kad moteris tučtuojau pravirks. Ties pralaimėjimo slenksčiu atsidūrusi A.Ručienė nė trupučio nepriminė advokatės, kuri pastarosiomis savaitėmis žurnalistams tvirtino, jog imdamasi bylų ji padeda į šalį jausmus.

Deja, daugumos tarybos narių ji nesugraudino. Atvirkščiai, nokautą patyrusi politikos naujokė sulaukė tik kandžių klausimų ir pašaipių replikų. „Mano regėjimas silpnas, negaliu būti užtikrintas, bet ar ne jus mačiau vieną rytą „Kauno“ viešbutyje pozuojančią fotografams?“ – pašaipiai klausė „darbietis“ Gintautas Furmanavičius.

Jis turėjo omenyje faktą, kad A.Ručienė, jau priėmusi A.Kupčinsko pasiūlymą kandidatuoti į mero postą, dar dalyvavo V.Matijošaičio lipdytos koalicijos spaudos konferencijoje. Tai buvo atkirtis A.Ručienei, prikišusiai koalicinius pažadus sulaužiusiam R.Mikaičiui.

A.Ručienė programinėje kalboje pabrėžė, kad ji gerins prastą Kauno įvaizdį. V.Matijošaitis iškilmingą kandidatės pažadą nuvainikavo ironišku klausimu: „Jūsų kontora stovi miesto centre, viena jos siena išterliota užrašais ir piešiniais. Ar jums neužtenka pajamų ją nudažyti?“

Išduotas savųjų

Pirmojo naujosios kadencijos Kauno miesto tarybos posėdis sutapo su V.Matijošaičio gimtadieniu, vakar jam sukako 53 metai. Ši diena jam tapo dviguba švente – pralaimėti nelinkęs verslo tūzas atsilygino jaunam politikui A.Kupčinskui už apviltus lūkesčius pasipuošti mero regalijomis.

Miesto tarybos narys, „darbietis“ Rytis Šatkauskas įsitikinęs, jog A.Kupčinskas pats kaltas – esą jeigu jis būtų priėmęs Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho planą, jį būtų palaikę „darbiečiai“ Kaune ir jis be vargo būtų tapęs meru. Dabar gi liko be nieko.

„Dvimiesčio planui“ A.Kupčinskas iš tiesų nepritarė, tačiau prikišti, jog jis apsigavo, būtų neteisinga. Trečiadienį buvusioji koalicija svarstė galimybę sukeisti pozicijas: A.Ručienę siūlyti vicemere, o A.Kupčinską – meru. Tačiau advokatė užsispyrė, o A.Kupčinsko nepalaikė... konservatorių frakcija.

Dvi pastarosios balandžio dienos A.Kupčinsko politinėje biografijoje – vienos juodžiausių. Jį paliko „ant ledo“ ir buvęs artimas politinis partneris R.Mikaitis, ir partijos kolegos. 

Kauno mero rinkimų dramos citatos

Artūras Orlauskas, socialdemokratas: „Ponia A.Ručienė taip graudžiai ir jausmingai kalbėjo apie savo, kaip teisininkės, gerus darbus. Tad netrukdykime jai dauginti gėrį pasaulyje, tegul ji ramiai dirba teisininkės darbą, nereikia jos apkrauti mero pareigomis.“

Kęstutis Mikėnas, liberalcentristas: „Mums priekaištaujama, esą koaliciją subūrėme naktį, todėl ji niekam tikusi. Kodėl? Naktį nuveikiami svarbūs darbai. Naktį smagu pasėdėti bare, pabūti su moterimi. Antai kunigaikštis Gediminas naktį susapnavo vilką, o atsibudęs pastatė pilį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius