Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 28

Kauno turgaviečių prekeiviai apie kasos aparatus: triukšmo daug, o naudos mažai

„Kasos aparatai – ne pati didžiausia tragedija, tačiau jokio džiaugsmo ir naudos taip pat neatnešė. Nors turgavietės nesugriuvo, jos ištuštėjo – mažiau prekeivių ir pirkėjų“, – teigia Kauno turgaviečių prekeiviai ir vadovai.
Žaliakalnio turgaus prekeivis
Žaliakalnio turgaus prekeivis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nuo gegužės 1-osios, kai dengtose turgavietėse maisto produktais leista prekiauti tik naudojant kasos aparatus, praėjo jau beveik penki mėnesiai. Per tiek laiko jau išryškėjo šio sprendimo privalumai ir trūkumai.

Didelio smulkiųjų verslininkų pasipriešinimo sulaukęs valdžios sprendimas pastebimos naudos dar neatnešė, o žalos padarė. Išsigandę kasos aparatų, įvairių ataskaitų mokesčių inspekcijai pildymo, psichologiškai palūžę vyresnio amžiaus prekeiviai pasitraukė iš turgaus, kuriame dažnas praleido ne vieną dešimtį metų.

„Daug senyvų moterėlių išėjo iš turgaus. Jaunimui gal lengviau“, – teigia Žaliakalnio turguje mėsa prekiaujanti Gražina. Tiesa, „15min“ žiniomis, ne vienas apie prekeivio karjeros pabaigą turgavietėje paskelbęs žmogus po kurio laiko vis tik grįžo į senąją darbo vietą.

Veikla apmirė

Kauno turgavietėse prekyba visai nesustojo, tačiau „Stoties turgaus“ administratorius Viktoras Rasalas neslepia: „Reikalavimas naudoti kasos aparatus mus palietė smarkiai. Daug prekybininkų baigė savo veiklą arba persikėlė į atviras turgavietes, kuriose prekiauti maisto produktais dar leidžiama be kasos aparatų. Turguje seniau pastatyti kioskeliai iš karto ištuštėjo“, – guodėsi „Stoties turgaus“ administratorius.

Vertinant pagal įvairias maisto produktų grupes, prekeivių „Stoties turguje“ sumažėjo nuo 40 iki 59 proc. Labiausiai sumažėjo prekiautojų žuvimi, mažiausiai – daržovėmis. Šiandien liko tik 8 prekybiniai taškai, kuriuose prekiaujama maisto produktais. Išėjus daliai prekeivių, sumažėjo ir pirkėjų, nes tušti prekystaliai nevilioja ateiti apsipirkti.

Nors ir neslepia skepticizmo, V.Rasalas pripažįsta, kad ne viskas taip blogai. Naujai ateinantys prekeiviai jau yra prisitaikę prie naujos tvarkos. Jaunoji karta nebijo kasos aparatų ir pamažu užims pasitraukusių pardavėjų vietą.

Čekių pirkėjai neprašo

Nors aistros šiek tiek aprimo, prekeivius vis dar labai piktina finansų ministrės Ingridos Šimonytės ir žemės ūkio ministro Kazimiero Starkevičiaus ne kartą išsakytas „geležinis“ argumentas, kad pirkėjams išduodami kasos aparato kvitai gins vartotojų teises.

„Kvitų pirkėjams nereikia. Gal tik vienas iš dešimties paprašo. Dabar viską fiksuoja kasos aparatai, viskas yra legalu, bet ar nuo to kam nors geriau – nežinau. Anksčiau viskas paprasčiau buvo“, – sakė apie dvidešimt metų Žaliakalnio turguje prekiaujantis Marius Stankus.

„Mums nereikia kvitų. Svarbiausia, kad būtų pigiau ir skaniau. Nuo čekio skaniau nepasidaro“, – sakė dažnai apsipirkti į turgus einantys kauniečiai Irena ir Juozas.

Prekybininkė Jolita Spulienė „15min“ žurnalistams parodė puspilnį maišelį, kuriame deda klientų nepaimtus čekius. Beveik per keturis naujos tvarkos mėnesius tik keli klientai patys prašė kasos aparato kvito.

Įžvelgia sąmokslo teoriją

„Kauno Centrinį“ ir „Vilijampolės“ turgus administruojančios bendrovės „Prekybos miestelis Urmas“ rinkodaros vadovas Jonas Plenta mano, kad kasos aparatais turgavietėse „šešėlio“ nenugalėsi ir milijonų neištrauksi. Anot jo, visos valdžios pastangos turėtų būti nukreiptos ne į smulkiuosius, o į stambiuosius verslininkus, kurių prekybos apimtys – didžiulės.

„Tai yra valdžios startas smaugiant smulkųjį verslą. Kitose šalyse smulkūs verslininkai skatinami dotacijomis, atleidžiami nuo mokesčių, konsultuojami, o Lietuvoje kaip tik stengiamasi smulkųjį verslą padaryti kuo nepatrauklesnį. Tai daroma atstovaujant stambiajam verslui“, – svarsto J.Plenta.

„Kauno Centriniame“ ir „Vilijampolės“ turguose prekeivių skaičius po gegužės 1-osios sumažėjo apie 30 proc.

1000 aparatų

Iki rugpjūčio 31 d. Kauno apskrityje yra užregistruotas 1021 kasos aparatas, pateikta 840 prašymų kasos aparatų išlaidų kompensacijai gauti, bendra prašomų kompensacijų suma siekia per 800 tūkst. Lt.

Kauno apskrities mokesčių inspekcijos specialistai birželio – rugpjūčio mėnesiais atliko 104 operatyvius patikrinimus. Patikrinimų metu surašytas 51 Administracinės teisės pažeidimų protokolas, daugiausia dėl kasos aparatų kvito neišdavimo, tuo tarpu prekybos be kasos aparato atvejų nenustatyta.

Mokesčių inspektoriai tikina, kad įvedus kasos aparatus išaugo daugelio juos naudojančių prekeivių apyvarta. Kai kurie skaičiai net glumina. Štai Kauno apskrityje vieno prekeivio apyvarta atsiradus aparatui ūgtelėjo 5,5 karto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius