2021 01 26

Kauno ugniagesius užgriuvo iškvietimų lavina, juokaujama, kad blokpostus keliuose sustatė net gamta

Nesibaigiantis snygis pusnyse skandina Kauno apskrities gatves. Iki sausio 26 dienos pabaigos likus 7 valandoms, ugniagesiai gelbėtojai jau buvo sureagavę į 39 pagalbos šauksmus. Vairuotojai juokauja, kad nebereikia policijos blokpostų, nes kelius ėmė blokuoti pati gamta. Nuvirtę medžiai, nutraukti laidai, avarijos, į kalnelius neįkylantys vilkikai ne vienoje vietoje sukėlė automobilių spūstis.
Sunkiai pravažiuojamas senasis Kačerginės kelias
Sunkiai pravažiuojamas senasis Kačerginės kelias / Skaitytojo Eivanto nuotr.

Uždarytas Romainių kalnas, nepravažiuojamas Kačerginės kalnas, į griovį nučiuožęs vilkikas, griūvančių medžių apgadintas turtas, įklimpę automobiliai, – tokių įvykių sūkuryje šiandien gyvena Kauno ir jo apylinkių gyventojai. Kai kurie kauniečiai guodžiasi per sniego pusnis net nesugebėję išvažiuoti iš savo kiemo.

„Iš smalsumo norėčiau pažiūrėti, kaip kelininkai dirba tokiose gyvenvietėse, kur žmonės gyvena šalia miestų – ten su paprastu automobiliu pravažiuoti fiziškai neįmanoma. Bent jau minimaliai galėtų būti pravalytas kelias“, – teigė nuotrauka iš senojo Kačerginės kelio pasidalijęs skaitytojas Eivantas.

Skaitytojo Eivanto nuotr./Sunkiai pravažiuojamas senasis Kačerginės kelias
Skaitytojo Eivanto nuotr./Sunkiai pravažiuojamas senasis Kačerginės kelias

Ne tik kelininkams, bet ir ugniagesiams gelbėtojams dabar – pats darbymetis. Apie 17 valandą Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba informavo, kad situacija negerėja, iškvietimų nemažėja – jų sąrašas nuolat pildosi.

„Pernai tą pačią dieną – 2020 metų sausio 26-ąją, per parą Kauno apskrityje buvo 16 iškvietimų. Šiandien, nors liko dar 7 paros valandos, ugniagesiai į iškvietimus Kauno apskrities teritorijoje jau vyko 39 kartus. Įprasta, kad kai nėra jokių stichijų, tų iškvietimų būna iki 20-ties, kartais vos 4 ar 5 per parą“, – 15min informavo Džiuginta Vaitkevičienė, Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyresnioji specialistė.

Iš pateiktos įvykių suvestinės matyti, kad vien dėl ant kelio nuvirtusių ar pavojingai pasvirusių medžių ugniagesiai gelbėtojai antradienį reagavo daugiau nei 20 kartų – pjaustė, kilnojo, šalino lūžusius kamienus bei šakas.

Teko Kauno apskrities ugniagesiams gelbėtojams traukti ir dėl sudėtingų oro bei kelio sąlygų į kalną negalėjusius pakilti vilkikus, gelbėti užklimpusius paramedikų automobilius, kuriems į pagalbą suskubta ir traktoriais, nuo kelio į griovius nučiuožusias transporto priemones.

Antradienį ugniagesiai gelbėtojai, galima teigti, tapo savotiškais medkirčiais ir sniego kasėjais.

V. Balvočienės nuotr./Nuvirtę medžiai
V. Balvočienės nuotr./Nuvirtę medžiai

Apie 7 valandą ryto sulaukta pranešimo iš Jonavos Stoties gatvės – informuota, kad šalia geležinkelio stoties autobusas kliudė dujų vamzdį, jaučiamas dujų kvapas. Atvykus ugniagesiams gelbėtojams, užsuktas dujų tiekimas, iškviesta dujų avarinė tarnyba. Į įvykio vietą atėjusi moteris pasakė, kad jos vyras vairavo minėtą transporto priemonę ir kliudė dujų vamzdį, kadangi skubėjo į darbą, įvykio vietoje nelaukė.

Apie 7.30 valandą ugniagesiai gelbėtojai sulaukė pranešimo, kad greitkelyje ties Sausinės kaimu pravažiuojantysis matė skiriamojoje juostoje stovintį automobilį, kurio vairuotojas mojavo. Įtaria, kad jis neturi telefono pagalbai išsikviesti.

Ugniagesiams gelbėtojams atskubėjus į įvykio vietą, automobilis rastas nuvažiavęs į griovį, nukentėjusių žmonių nebuvo. Ugniagesiams gelbėtojams teko pasidarbuoti kastuvu: atkastas sniegas, o miškovežiai ištraukė automobilį „VW Passat“.

Prienų rajone antradienį prireikė pagalbos ir patiems ugniagesiams gelbėtojams. 11.25 valandą gautas pranešimas, kad nuvirtęs medis Išlaužo seniūnijoje. Medis buvo supjaustytas ir nuo važiuojamosios kelio dalies patrauktas, tačiau jį patraukusi Pakuonio autocisterna užklimpo. Į pagalbą atvyko Prienų ugniagesių komanda. Tuo metu buvo gautas kitas pranešimas apie netoliese nuvirtusius medžius ant kelio. Teko šalinti ir juos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Snygis Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Snygis Kaune

13.29 valandą gautas vyriškio pranešimas, kad Alšėnų kaimo Lakštingalų gatvėje jis su mokykliniu autobusiuku užklimpo purvyne, kartu yra keleivis. Sureagavus ugniagesiams gelbėtojams, autobusiukas buksyravimo lynu ištrauktas ant važiuojamosios kelio dalies.

O štai Kauno Romainių gatvėje virsdamas medis kartu dar nuvertė ir apšvietimo stulpą, buvo nutraukti laidai. Ugniagesiams gelbėtojams teko diskiniu pjūklu nupjauti stulpo armatūras ir patraukti medį.

Kaip praneša Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, neapsieita ir be turto apgadinimų. Marijampolės Kokolos gatvėje medis užvirto ant „Volvo S80“ automobilio. Trys ugniagesiai gelbėtojai medį nukėlė rankomis. Tuo pačiu supjaustytas ir patrauktas kitas netoli buvęs ant gatvės nuvirtęs medis.

Automobilis buvo apgadintas ir Kauno Partizanų gatvėje (užgriuvo ant 2016 metais pagaminto „Toyota Auris“) bei V.Landsbergio-Žemkalnio gatvėje (kieme ant BMW užvirtus medžiui, negalėjo pravažiuoti kiti vairuotojai).

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, antradienį pietų, vidurio ir šiaurės Lietuvoje siaučia pūga, kitur šalyje – snygis. Kritulių kol kas nėra tik Klaipėdos regione.

VIDEO: Kaip atrodo ekstremali kelininkų naktis per pūgą

16 valandos duomenimis, pagrindinių kelių dangos buvo su šlapio ar pažliugusio sniego provėžomis, vietomis jas dengė 10-15 cm puraus sniego sluoksnis.

Mažesnio eismo intensyvumo rajoniniai keliai padengti prispaustu sniegu, vietomis su puraus sniego sluoksniu iki 20 cm, slidūs.

Beveik visoje Lietuvoje sninga, pietų, vidurio ir šiaurės Lietuvoje siaučia pūga. Šalies vakaruose – be kritulių. Oro temperatūra siekia nuo 1 laipsnio šalčio iki 3 laipsnių šilumos.

Snygis ir pūga eismo sąlygas sunkins ir naktį. Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, snigs, vietomis smarkiai, daug kur kils pūga. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų, 9–14 m/s, daug kur gūsiai sieks 15–19 m/s. Žemiausia temperatūra sieks nuo 2 laipsnių šalčio iki 2 laipsnių šilumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius