Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 29

Kauno vaiko teisių ir prokuratūros atstovai: trumpesnės ekspertizės – bendras interesas

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) susitikime su Kauno apygardos prokuratūros atstovais aptarta nepilnamečio interesų apsauga priimant paveldėjimą, bendros iniciatyvos dėl trumpesnių vaikų ir paauglių teismo psichiatrinių – psichologinių ekspertizių atlikimo terminų, kiti klausimai.
Vaikas
Vaikas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Spaudai skirtame pranešime paaiškinama, kad bylose, kuriose yra galimai nukentėjusių vaikų dėl jų atžvilgiu naudoto fizinio ar kitokio pobūdžio smurto, vaiko parodymai laikomi vieni iš pagrindinių įrodymų ir dažnu atveju įrodymams patvirtinti yra skiriamos ekspertizės. Dėl nepriimtinai ilgos ekspertizės ir jos išvadų laukimo termino, užsitęsia ikiteisminis tyrimas.

Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Neringa Martišienė pabrėžė, kad ekspertų trūkumo klausimas jau seniai yra opus.

„Net ir teisiniuose procesuose vaiko interesai turi būti prioritetiniai“, – įsitikinusi vedėja.

„Kalbame apie itin jautrias situacijas. Čia laikas nėra naudingas visų pirma vaikui: jis gali užmiršti bylai svarbias aplinkybes, prie primirštų skaudžių nutikimų sugrįžęs po ilgo laiko, vėl iš naujo priverstas juos išgyventi, apsunkintas vaiko grąžinimo į šeimą sprendimo klausimas ir šis neapibrėžtumas neigiamai veikia vaiko emocinę būseną“, – paaiškino skyriaus vyresnioji patarėja Sigita Mockienė.

Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius kvietė ekspertizių atlikimo terminų trumpinimo klausimą kelti visų lygių susitikimuose, inicijuoti didesnį finansavimą ekspertams parengti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Valkavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Valkavičius

Ekspertizės tenka laukti nuo pusės metų iki metų, o kartais dar ilgiau.

Kaip rašoma pranešime, ekspertizės tenka laukti nuo pusės metų iki metų, o kartais dar ilgiau. Kol surašomos išvados – dar iki keturių mėnesių. Ekspertizes atlieka Valstybinė teismo psichiatrijos tarnyba, pavaldi Sveikatos apsaugos ministerijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius