Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 25

Kauno valdininkus iš kojų verčia pertvarkymų audros

Gegužės mėnuo Kauno savivaldybėje pažymėtas sąmyšio ir baimės ženklu: rytoj prasideda revoliucinės permainos, virš aukštų valdininkų galvų iškilo nedarbo grėsmė. Nuo jo apsiginti geros visos priemonės: ligos ir net kalėjimo grotos.
V.Markevičius Kauno savivaldybėje dirba jau 15 metų.
V.Markevičius Kauno savivaldybėje dirba jau 15 metų. / A.Koroliovo nuotr.

Apsilankius Kauno savivaldybės rūmuose susidaro įspūdis, jog gegužės pabaiga yra pats atostogų įkarštis arba užplūdo infekcijos banga. Nėra trijų departamentų direktorių, pavargę staiga pasijuto ir atostogų pasiprašė devyni administracijos padalinių vadovai. Daugelį jų kausto baimė netekti savo postų.

Negirdėta reforma

Ketvirtadienį, gegužės 25-ąją, Kauno miesto tarybos posėdyje bus svarstomas savivaldybės administracijos reformos projektas. Aistros turėtų kunkuliuoti ne menkesnės, kaip prieš mėnesį, kai įvyko staigmena pasibaigę mero rinkimai, atvėrę kelią į Kauno vadovo postą Rimantui Mikaičiui.

Pagal valdančiosios koalicijos sumanymą, Kaune turi būti panaikinti dešimt metų gyvavę septyni savivaldybės departamentai. Jeigu taryba pritars šiam sprendimui,  laikinoji sostinė taps pirmuoju šalies didmiesčiu, neturinčiu tarpinės grandies tarp administracijos vadovų ir skyrių vedėjų.

Ir tai – tik permainų pradžia. Antrajame reformos etape numatoma stambinti skyrius, atleisti dalį jų vedėjų. O departamentų direktorių kėdės braška jau dabar.

Ar miestas po reformos sutaupys lėšų, ar iš tiesų pavyks sumažinti valdininkų armiją? Vieni mano, jog šis sprendimas racionalus, nes skyrių darbą sugebės kontroliuoti keturi administracijos direktoriaus pavaduotojai. Kiti būgštauja, kad kils netvarka, valdiškų pinigų srautai taps nekontroliuojami.

Abejojančių reformos tikslingumu yra net tarp valdančiosios koalicijos narių, todėl rytdienos posėdis parodys, kiek tvirta yra naujoji Kauno valdžios piramidė.

Kentės suvalkiečiai?

Opozicija įsitikinusi, jog administracijos reforma tėra priedanga susidoroti su konservatorių aplinkai artimais valdininkais, kurie gavo aukštus postus praėjusios kadencijos metais.

Dauguma jų yra pakviesti iš Marijampolės regiono savivaldybių.

„Pagaliau Suvalkijos lygumos bus nušienautos“, – iš džiaugsmo trynė rankas reformą remiantys miesto politikai.

Iš Suvalkijos krašto savivaldybių dirbti į Kauną atėję valstybės tarnautojai šiuo metu vadovauja strategiškai svarbioms sritims. Jonas Žališkevičius ya Miesto ūkio departamento direktorius, Remigijus Skilandis vadovauja Miesto plėtros departamentui. Aloyzas Pakalniškis yra Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Daugiausia priekaištų yra sulaukęs Miesto ūkio departamento direktorius J.Žališkevičius. Jam prikišama, esą jis retai aptinkamas darbo vietoje, nesusidoroja su savo srities darbais.

Tačiau ne visiems suvalkiečiams svyla padai. „15min“ žiniomis, dabartinė valdančioji dauguma gana palankiai vertina A.Pakalniškio darbą, todėl, kai ateis skyrių vedėjų galvolėkio metas, Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas turėtų jaustis ramus.

Neaišku, kiek sutaupys

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Antanas Navakauskas įsitikinęs, jog panaikinus departamentus valdymas taps efektyvesnis, sumažės biurokratinis aparatas. Jo duomenimis, bus sutaupyta apie 1 mln. 470 tūkst. Lt.

Tačiau ar iš tiesų, atleidus septynis po maždaug 4 tūkst. Lt per mėnesį gaunančius tarnautojus, pavyks sutaupyti daug valdiškų pinigų?

Vien išeitinėms pašalpoms reikės mažiausiai 204 tūkst. Lt. Pagaliau, ne visi departamentai panaikinami. Tarkime, iš didžiausio Sveikatos ir Socialinių reikalų departamento numatyta sudaryti naują struktūrą, Sveikatos tarybą, kuriai vadovautų savivaldybės gydytojas.

Be duonos nepaliks

Idėjai naikinti departamentus nepritaria valdančiosios koalicijos narys, liberalcentristas Kęstutis Mikėnas, vienas departamentų institucijos kūrėjų.

„Aš stovėjau prie departamentų lopšio, negaliu žudyti savo kūdikio. Kol nebuvo departamentų, miesto reikalams skirtus pinigus pasigriebdavo skyriai ir lėšos velniai žino kur prapuldavo. Bijau, kad ir dabar gali įsivyrauti netvarka. Nereikia griauti struktūros, tik būtina pakeisti kai kuriuos  vadovus“, – kalbėjo politikas.

Kauno miesto savivaldybės Bendrųjų reikalų departamento vadovas Valentinas Markevičius, vienas Kauno savivaldos kūrėjų ir veteranų, savivaldybėje dirbantis nuo 1996 m., gali netekti darbo vietos, iki pensijos likus nedaug laiko.

Jis įsitikinęs, jog užmojis naikinti departamentus skubotas ir netikslingas, nes yra parengta savivaldybės padalinių vertinimo metodika, jau taikyta prieš trejus metus. V.Markevičius mano, kad ir dabar galima atlikti administracijos veiklos efektyvumo auditą, tuomet nereikėtų imtis radikalių pertvarkų.

„Neįsivaizduoju, kaip administracijos direktorius ir trys jo pavaduotojai suvaldys 58 administracijos padalinių darbą. Ypač nukentėti gali daug lėšų reikalaujantys miesto plėtros projektai“, – svarstė savivaldos veteranas.

Administracijos direktorius A.Navakauskas patikino, jog reformos projektas nėra skubotas, jis detaliai aptartas, o gerai dirbusiems tarnautojams nereikės stoti į eilę prie darbo biržos: jiems bus pasiūlytos kitos pareigos.

Išrinktieji ir pasmerktieji

Savivaldybės administracijos direktoriui iki šiol pavyko pasikalbėti ne su visais departamentų direktoriais. Vos pasklidus permainų vėjo kvapui, atostogauti išėjo Turto valdymo departamento direktorė Virginija Žuromskaitė. Miesto ūkio departamento vadovą Joną Žališkevičių staiga apniko ligos.

Sunkiausia atleidimo iš darbo lapelį bus įteikti Švietimo departamento direktoriui Edmundui Balasevičiui. Jis suimtas, įtariamas korupcija. Tačiau atleisti iš pareigų įtariamo valdininko negalima, kol teismas nepripažins jo kaltu. Teismų procesai vyksta ilgai, tad neatmetama galimybė, jog E.Balasevičius formaliai liks departamento vadovu, nors departamentų jau nebus nė kvapo.

Neoficialiomis žiniomis, manoma atsikratyti būtent šių trijų departamentų vadovų ir nesiūlyti jiems kitų atsakingų pareigų. Jie visi yra konservatoriai.

Kauno politikų užkulisiuose kalbama, kad reikėtų nenuskriausti per 10 darbo savivaldoje metų niekam neužkliuvusio Socialinių reikalų departamento direktoriaus Gedimino Jankaus.

Valdančiosios koalicijos narių požiūriai į kitą veteraną, Bendrųjų reikalų departamento direktorių V.Markevičių, kol kas skiriasi. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius