Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 07

Kauno valdžia, deklaruojanti kovą su apleistų namų savininkais, pati paliko griūti ne vieną statinį

Neprižiūrimų pastatų savininkams grūmojanti savivaldybė pati apleido ne vieną statinį. Dėl neūkiškumo griuvėsiais tapusius pastatus teks parduoti per varžytines, rašo „Kauno diena“.
Apgadinta betoninė tvora
Apgadinta betoninė tvora / Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Palemone, Pašto gatvėje, stūkso apniokotas namas, o šalia jo – ne vienus metus kauptas šiukšlynas. Kažkada čia veikė parduotuvė, tačiau maždaug prieš dešimtmetį namas ištuštėjo ir po truputį virto vaiduokliu. Per dešimt metų jį aktyviai lankė ne tik panaudotų statybinių medžiagų ieškantys palemoniškiai, bet ir vietiniai lėbautojai, kurie išlaužė duris, išdaužė langus, buvo namą net padegę.

Maždaug prieš penkerius metus Palemono bendruomenės atstovai ėmė prašyti savivaldybės, kad ši perduotų pastatą bendruomenės reikmėms, tačiau visi prašymai atsimušdavo lyg į sieną.

„Čia galėjo įsikurti nebūtinai bendruomenės centras. Palemone nėra laidojimo namų, bibliotekos patalpos mažos, galėjo ir policija įsikurti, bet viskas taip ir liko“, – apgailestavo Palemono bendruomenės centro tarybos narė Rita Agurkienė.

Nepadėjo nei raštai savivaldybei, nei seniūnijai. Tiesa, pastaroji praėjusių metų pabaigoje pagaliau pasirūpino, kad pastatas būtų aptvertas tvora.

Apleistas pastatas priklauso savivaldybei, kuri pati viešai deklaruoja kovą su apleistų namų savininkais. Savivaldybės taryba yra priėmusi sprendimą, kad apleistų pastatų savininkai privalo mokėti truputį didesnį nekilnojamojo turto mokestį nei visi kiti.Palemone nėra laidojimo namų, bibliotekos patalpos mažos, galėjo ir policija įsikurti, bet viskas taip ir liko.

Savivaldybės Turto valdymo departamento direktorė Virginija Žuromskaitė pripažino, kad pačios savivaldybės rankose yra ne vienas apleistas pastatas, tačiau kiek jų yra, atskleisti nepanoro. Pagal apleistų ir neprižiūrimų pastatų sąrašą didesniais mokesčiais jų savininkus apkrovusi savivaldybė pagal tas pačias sąvokas apie savo pastatus kalba ne itin noriai.

„Klausimas labai abstraktus, nes pastatų yra visokių: daugiau ir mažiau apleistų arba normalios būklės, bet nenaudojamų. Kurie dabar yra visiškai apleisti, o kurie ne? Nepamirškite, kad yra ir šeimininko neturinčio turto, kuris kurį laiką privalo būti mūsų specialioje apskaitoje ir tik vėliau gali būti įteisintas kaip savivaldybės turtas“, – aiškino V.Žuromskaitė.

Turto valdymo departamento direktorė aiškino, kad savivaldybei priklausančių pastatų likimas taip susiklostė dėl laiko, ir svarbiausia – lėšų stygiaus. Apleistus pastatus galima parduoti tik parengus detalųjį sklypų planą, o tai kainuoja.

„Galima sakyti, kad pernai baigėme spręsti nekilnojamojo turto grąžinimo klausimus. O dabar atėjo laikas tvarkyti ir savivaldybės turtą“, – sakė V.Žuromskaitė.

Palemone esančio apleisto pastato sklypo detaliojo plano rengimas jau įsibėgėjo. Tikimasi, kad jis bus parengtas per pusmetį. Vėliau pastatas bus parduotas per varžytines. Tai gali dar šiek tiek užtrukti, nes ne visada tokius objektus pavyksta parduoti iš pirmo karto. Be to, dažniausiai tokio objekto kainą lemia ne pats pastatas, o sklypas prie jo.

R.Agurkienė sakė, kad Palemono bendruomenei nelabai svarbu, kas nupirks pastatą. Svarbiausia, kad naujuoju savininku taptų ūkiškas šeimininkas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius